2020-06-04 07:31

Extrădarea lui Viktor Bout în SUA sperie Moscova. Unul dintre cei mai mari traficanţi de arme din lume ar putea să-şi toarne complicii din lumea politică a Rusiei

 |  19:07
Extrădarea lui Viktor Bout în SUA sperie Moscova. Unul dintre cei mai mari traficanţi de arme din lume ar putea să-şi toarne complicii din lumea politică a Rusiei

Extrădarea, marţi, a traficantului de armeViktor Bout în SUA, după doi ani de şedere în spatele gratiilor în Thailanda, afost aspru criticată de către şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.

Ministrulde externe al Federaţiei Ruse a declarat că decizia este rezultatul uneipresiuni fără precedent din partea americanilor asupra Thailandei. Lavrov a datasigurări că va folosi toate mijloacele legale pentru a-l susţine."Contrazicând două decizii ale unui tribunal thailandez, care a conchis căvina lui Viktor Bout nu a fost dovedită, el a fost extrădat totuşi în StateleUnite, printr-o decizie a Guvernului thailandez", a declarat Lavrov, citatde postul de televiziune Rossiia. "Consider că aceasta a fost o presiunepolitică fără precedent asupra procesului judiciar şi asupra GuvernuluiThailandei. Această poveste este un exemplu de injustiţie clară. Noi, ca stat,vom continua să îi oferim toată asistenţa necesară lui Viktor Bout, ca cetăţeanrus", a adăugat el.

Ce ar putea “da dincasă” Bout

Reacţiaautorităţilor ruse a fost interpretată de analiştii media ca un semn de panică,din cauză că americanii ar putea obţine informaţiisensibile de la Bout. Conform comentariilor apărute în presa internaţională,Viktor Bout nu putea să îşi dezvolte o reţea de trafic de arme, de amploareacelei pe care este acuzat că a construit-o, fără susţinere din partea unor înalţiconducători politici ruşi şi din partea serviciilor secrete. Mulţi îlsuspectează chiar că ar fi el însuşi agent secret sau ar avea legături strânsecu serviciile de informaţii. Inclusiv un fost ministru britanic, care a avutacces, prin natura funcţiei, la informaţii secrete, a lăsat să se înţeleagă căBout avea legături cu înalţi oficiali ruşi.

Bouteste fost ofiţer al armatei sovietice a aerului, născut în Tadjikistan. Dupăcăderea URSS, a renunţat la armată şi s-a apucat de afaceri. Numele său aapărut în activităţi mai mult sau mai puţin licite - transport aerian înAfrica, vânzări de arme şi trafic cu diamante. Din informaţiile publicatedespre el în ultimii 15 ani reiese că ar fi beneficiat de multe contracte înUcraina, fiind bănuit că ar fi vândut ilegal o parte din importantele arsenaleîn posesia cărora această ţară se afla după dezmembrarea URSS.

Poliţiştii români aucontribuit la prinderea “Negustorului de moarte”

Dealtfel, arestarea lui Viktor Bout trebuia să aibă loc în România, nu înThailanda, dar difuzarea, în 3 februarie 2008, a filmului “Lord of War” la oteleviziune românească, l-a făcut suspicios şi l-a determinat să nu mai vină săperfecteze o tranzacţie aflată în vizorul agenţilor secreţi, au afirmat sursejudiciare de la Bucureşti. Bout ar fi trebuit să ajungă în România în săptămâna4-11 februarie 2008, pentru a stabili detaliile unui transport de rachetesol-aer SAM şi lansatoare de rachete, pentru care convenise cu potenţialiiclienţi, colaboratori ai Agenţiei Americane Antidrog (DEA) pozând în membri aigherilelor columbiene FARC (Forţele Armate Revoluţionare din Columbia), urmând săprimească 5 milioane de dolari.

ÎnRomânia a venit doar unul dintre principalii săi complici, Andrew Smulian, carea negociat tranzacţia cu “columbienii” timp de circa două săptămâni. În totacest timp, Smulian a fost urmărit de ofiţeri SRI, DIICOT şi din cadrulPoliţiei de Frontieră, dar nu a fost reţinut pentru a nu-l speria pe Bout.Procurorul newyorkez Michael Garcia, cel care a coordonat întreaga operaţiune,desfăşurată pe parcursul mai multor luni, a mulţumit tuturor acestor serviciipentru că au contribuit la succesul operaţiunii.

Acuzatoriiamericani ai lui Bout au pregătit mai multe capete de acuzare împotrivaacestuia şi a complicilor săi. Ieri, un oficial american a declarat că ViktorBout “este un adevărat bin Laden al traficului de arme”. Una dintre cele maigrave acuzaţii care îi este adusă traficantului rus este legată de tranzacţiadin România. SUA consideră FARC organizaţie teroristă, prin urmare, a afirmatieri Eric Holder, procurorul general al SUA, Bout se face vinovat de conspiraţie în vedereafurnizării de arme către o organizaţie care intenţiona să ucidă cetăţeniamericani.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-01-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine