2020-07-11 05:15

FMI a aprobat revizuirea acordului cu România şi eliberarea tranşei a şasea

 |  22:23

Board-ul FMI a aprobat, vineri, a cincea evaluare a acordului cuRomânia, precum şi scrisoarea suplimentară, astfel că instituţia va elibera ceade-a şasea tranşă din împrumut, de peste 900 de milioane de euro, bani care vorfi viraţi, cel mai probabil luni, în contul Băncii Naţionale a României.

"A existat suport din parteatuturor membrilor şi s-a votat în unanimitate acordarea celei de-a şaseatranşe. Rămâne problema arieratelor, deja o problemă structurală, unde trebuieneapărat făcut ceva. Desigur, au fost făcute foarte multe lucruri în România,măsuri pe care alte state nu le-au adoptat", a declarat pentru MEDIAFAX reprezentantulRomâniei la FMI, Mihai Tănăsescu.

El a precizat că o nouă misiune a FMI va veni la Bucureşti pe 20octombrie pentru următoarea evaluare a acordului stand-by.

O misiune comună a FMI şi a Comisiei Europene s-a aflat în perioada 26iulie - 4 august la Bucureşti pentru revizuirea acordului cu România şi aevaluat modul în care au fost îndeplinite criteriile de performanţă stabilitepentru finele lunii iunie.

De asemenea, a fost stabilit un nou set de prognoze macroeconomice.

În urma evaluării, FMI şi Comisia Europeană au revizuit în scădereestimarea privind contrancţia economiei în acest an la 1,9%, anticipând orevenire în 2011, când PIB este prognozat să crească cu 1,5%-2%.

La finele vizitei delegaţiei FMI, şeful misiunii de evaluare, JeffreyFranks, declara că board-ul instituţiei va aproba eliberarea tranşei din acorddupă ce autorităţile române vor îndeplini precondiţiile stabilite, respectivplata a 2 miliarde lei în contul arieratelor statului şi aprobarea legiipensiilor de către Parlament.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a anunţat laînceputul lunii septembrie că statul a achitat un miliard de lei în contuldatoriilor către furnizorii privaţi din sănătate şi urmează ca împreună cuMinisterul Sănătăţii să asigure şi restul de bani.

Proiectul legii pensiilor a fost adoptat, săptămâna trecută, de CameraDeputaţilor, în absenţa reprezentanţilor PSD şi PNL. PSD a depus joi la CurteaConstituţională o obiecţie de neconstituţionalitate care invocă, pe lângăaltele, şi . PNL a depus, de asemenea,la Curtea Constituţională o sesizare privind legea sistemului unitar de pensiipublice.

Curtea Constituţională se va pronunţa pe 29 septembrie.

Comisia Europeană a virat, miercuri, a treia tranşă de 1,15 miliarde deeuro din pachetul de împrumut negociat cu România, apreciind că atât CE, cât şiFMI sunt mulţumite de evoluţia programului, acesta fiind "pe caleabună", chiar dacă au existat întârzieri.

România a primit până acum tranşe în valoare de 10,7 miliarde de euro dela Fond, 3,65 miliarde de euro de la Comisie şi 300 de milioane de euro de la BancaMondială.

România are un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţiifinanciare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-12-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz