2020-02-19 17:54

Fostul general Mihai Chiţac este în comă

 |  18:33
Fostul general Mihai Chiţac este în comă

Fostulgeneral Mihai Chiţac se află în comă, probabil indusă de tratamentul medicamentos,iar medicii îl tratează pentru afecţiunile cardiace deja cunoscute, dar şipentru mai multe tumori cerebrale descoperite în urmă cu două săptămâni. Atunci,Mihai Chiţac a fost internat sub pază la Spitalul Elias din Capitală, pentru căavea dureri mari de cap, au declarat, ieri, surse medicale. Medicii i-audescoperit mai multe tumori cerebrale de dimensiuni mari. Tot la vremearespectivă lui Chiţac i-a fost descoperită şi o tumoră în zona gâtului, care sedovedise în urma analizelor că era benignă.

Surselemedicale au spus că, în prezent, pacientul - care a fost eliberat între timpdin penitenciar - este în comă. Mihai Chiţac este internat, de duminică, laSpitalul Militar Central din Capitală. Starea lui este gravă din cauza celorşase tumori descoperite. Fostul general urmează un tratament medicamentospluridisciplinar, având în vedere atât afecţiunile cardiace grave identificatede medicii de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, cât şi tumorile descoperite decurând. Mihai Chiţac a obţinut acordul instanţei pentru a părăsi pentru patruluni penitenciarul, după ce a solicitat întreruperea pedepsei pe motivemedicale. Ultima oară, Chiţac a fost pus în libertate în 5 mai, pentru 60 dezile, de Curtea Militară de Apel Bucureşti. În acest interval el trebuia să seopereze la inimă, după ce Institutul Naţional de Medicină Legală a transmisinstanţei militare că operaţia pe cord pe care Chiţac trebuie să o facă nupoate fi realizată în reţeaua spitalelor din sistemul penitenciar. Operaţia afost însă amânată, Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de chirurgiecardio-vasculară din cadrul Spitalului Floreasca din Capitală, declarând căstarea pacientului era foarte gravă şi că analizele prezentate de acesta nuindicau siguranţă în efectuarea intervenţiilor chirurgicale. Astfel, pacientulşi familia lui au decis amânarea operaţiei. “Pentru moment, riscurileoperatorii erau foarte mari. Vârsta înaintată şi analizele presupuneau un riscfoarte mare intraoperator, de aceea pacientul şi familia lui au decis amânareaintervenţiei, în eventualitatea în care starea de sănătate se va ameliora”, aspus atunci Brădişteanu.

MihaiChiţac a fost condamnat la 15 ani de închisoare

Foştiigenerali Victor Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac erau îndreptăţiţi să nuexecute ordinul lui Nicolae Ceauşescu de a deschide focul asupramanifestanţilor de la Timişoara, au reţinut magistraţii Curţii Supreme înmotivarea deciziei din 15 octombrie 2008 prin care cei doi ofiţeri de rangînalt au fost condamnaţi la câte 15 ani de închisoare şi degradare militară înprocesul Revoluţiei de la Timişoara. “În decembrie 1989, ordinul de a deschidefoc - cu muniţie de război - împotriva unei mulţimi de oameni paşnici, lipsiţide apărare, neînarmaţi, nu a fost emis în baza unei legi, deci nu avea suportlegal. Acest ordin era vădit ilegal şi neconstituţional, legea fundamentală aţării neatribuindu-i armatei astfel de misiuni”, au apreciat magistraţii ÎnalteiCurţi de Casaţie şi Justiţie în motivarea deciziei. Judecătorii Curţii Supremeau reţinut că până şi în legislaţia aflată în vigoare în regimul communistordinele transmise trebuiau să aibă conţinut şi formă legală. “Militarul caredă sau transmite un ordin relativ la serviciu unui inferior, trebuie săverifice, cu toată răspunderea, legalitatea acestuia. Regulamentele militareprevedeau, în decembrie 1989, aşa cum prevăd şi azi, că comandanţii poartăîntreaga răspundere a legalităţii ordinelor date sau transmise”, au precizatmagistraţii Curţii Supreme în decizia de condamnare. Instanţa a înlătruratapărările foştilor ofiţeri de rang înalt care au susţinut că nu au prevăzutrezultatul activităţilor militare desfăşurate. “Generali, cu înalte funcţii decomandă, inculpaţii ştiau exact ce se întâmplă la Timişoara: fuseseră informaţide Direcţia de Informaţii a Armatei, de Securitate şi de Partid. Ajunşi laTimişoara, inculpaţii s-au deplasat, în mod repetat, în oraş, unde au văzut cuochii lor despre ce e vorba. Era vorba de mulţimi de oameni paşnici,neînarmaţi, care scandau lozinci împotriva regimului communist şi a lui NicolaeCeauşescu”, au mai reţinut judecătorii Completului de nouă judecători al CurţiiSupreme.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-10-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine