2020-04-08 09:54

Fostul subprefect de Gorj, trimis în judecată de DNA în scandalul cu titluri de proprietate

 |  13:18
Fostul subprefect de Gorj, trimis în judecată de DNA în scandalul cu titluri de proprietate

Fostulsubprefect de Gorj, doi foşti angajaţi ai Prefecturii Gorj, un avocat, şefulServiciului Agricol din cadrul Primăriei Târgu-Jiu şi o altă persoană au fosttrimişi în judecată de DNA pentru că au dat drepturi de proprietate pentru maimulte terenuri în baza unor documente false şi incomplete.

Potrivitcomunicatului, procurorii DNA din Târgu-Jiu au dispus trimiterea în judecată afostului subprefect de Gorj, Lelioara Deaconu, pentru abuz în serviciu contraintereselor publice în formă calificată şi continuată, săvârşită în scopulobţinerii pentru sine sau pentru altul a unui avantaj patrimonialşiinstigare la fals intelectual, în formă continuată. În aceeaşi cauză afost trimis în judecată şi avocatul Nicolae Deaconu, în sarcina căruia s-aureţinut infracţiunile de complicitate la abuz în serviciul contra intereselorpublice în formă continuată şi calificată săvârşite în scopul obţinerii pentrusine a unui avantaj patrimonial,uz de fals, fals în declaraţii şievaziune fiscală, dar şi fostul şef al Serviciului de Verificare a Legalităţiidin cadrul Instituţiei Prefectului Gorj, Ioana Călinescu, în perioada2007-2008, şi fostul consilier de la Serviciul legalitate din cadrulInstituţiei Prefectului Judeţului Gorj, Ştefan Burcheci, care în prezent esteconsilier în cadrul Corpului de control al aceleiaşi instituţii, şefulServiciului Agricol-Cadastru din cadrul Primăriei Târgu-Jiu, Ilie Gheorghe, fostulreferent în cadrul Serviciului Cadastru din Primăria Târgu-Jiu, MarinelaBardan, dar şi fostul secretar al oraşului Turceni din judeţul Gorj, RemuStamatie, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu,conflict de interese, în formă continuată, fals intelectual, în formăcontinuată, instigare la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale.

Au semnat ca primarii

Înrechizitoriul întocmit de procurori s-a reţinut că în perioada2002-2007,subprectul deGorj, Lelioara Deaconu, care îndeplinea şifuncţia desecretar şi membru al Comisiei judeţene pentru stabilireadreptului de proprietate privată asupra terenurilor Gorj, şi Ioana Călinescu,în calitate de şef al Serviciului Legalitate din cadrul Instituţiei PrefectuluiJudeţul Gorj şi membru al Comisiei Judeţene Gorj, folosindu-se de prerogativelefuncţiilor deţinute, i-au determinat pe Ilie Gheorghe, MarinelaBardanşi Ştefan Burcheci să acţioneze contrar atribuţiilor deserviciu şi să propună Comisiei Judeţene validarea şi reconstituirea dreptuluide proprietate pentru terenuri din rezerva Municipiului Târgu-Jiu, în baza unordocumentaţii incomplete şi falsificate.

Deaconuşi Călinescu au acceptat astfel de documente, au votat pentru validarea acestorsuprafeţe de teren şi au semnat hotărârile Comisiei judeţene în calitate desecretar, respectiv membru, fără să verifice legalitatea, verosimilitatea şipertinenţa documentaţiilor.

Astfel,a fost reconstituit dreptul de proprietate în favoarea lui Nicolae Deaconu,soţul Lelioarei Deaconu, şi în favoarea fiului Ioanei Călinescu, deşi aceştianu aveau dreptul la reconstituirea dreptului de proprietate pe razaadministrativă a Municipiului Târgu-Jiu.Nicolae Deaconu a obţinut douăsuprafeţe de teren în suprafaţă totală de 3.300 mp., iar fiul Ioanei Călinescu- două terenuri în suprafaţă totală de 2.731 mp., toate imobilele fiind situateîn Târgu-Jiu.

Înacest scop, Nicolae Deaconu a depus mai multe documente cu conţinut inexact(ordinul prefectului şi două adrese), unele dintre acestea fiind întocmite înanii 2002 şi 2005, în fals, de Remu Stamatie, în calitate de secretar alPrimăriei Turceni şi membru al Comisiei locale de fond funciar Turceni. Înaceste adrese, Stamatie a menţionat, în mod nereal, că suprafaţa de terenvizată de Deaconu ar fi fost ocupată de groapa de cenuşă a TermocentraleiTurceni, motiv pentru care retrocedarea nu se poate realiza pe acestamplasament.

Sechestru asigurător

Documentelece au stat la baza acestor hotărâri au fost eliberate în baza cererilor scrise,semnate şi depuse de Lelioara Deaconu în locul soţului său. În aceastămodalitate, Primăria Municipiului Târgu-Jiu a fost prejudiciată cu suma totalăde 90.755 euro, echivalentul a 372.095 lei. După intabularea dreptului deproprietate asupra celor două terenuri la Oficiului de Cadastru şi PublicitateImobiliară Gorj, Nicolae Deaconu a vândut unul dintre aceste terenuri la datade 2 iunie 2008 cu suma de 25.000 de euro şi cu această ocazie a declaratnotarului public care a autentificat contractul de vânzare-cumpărare un preţmai mic decât cel real, sustrăgându-se, în acest mod, de la plata unui impozitpe tranzacţii imobiliare în sumă de 2106 lei.

Învederea recuperării prejudiciului creat în dauna Primăriei municipiului Târgu-Jiu,procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a două imobileaparţinând soţilor Deaconu şi Ioanei Călinescu. La instrumentarea acestuidosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. - Direcţia GeneralăAnticorupţie. Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Craiova, semai arată în comunicatul DNA.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-07-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine