2020-02-28 15:10

Frica păzește protestatarii. Protestul BNS a fost supravegheat de șeful Jandarmeriei și un secretar de stat MAI, după ce au fost „urecheați” de Băsescu

 |  17:43

Protestulorganizat, ieri, de Blocul Național Sindical s-a încheiat fără incidente, cuaproape o oră mai devreme decât fusese anunţat, singurul moment tensionat fiindcel de la Ministerul Agriculturii unde câţiva sindicalişti au încercat săforţeze cordonul de jandarmi.

LiderulBNS, Dumitru Costin, a declarat după terminarea protestului, că la întâlnireade la ora 16.00, cu premierul, vrea să-i transmită acestuia mesajele pe carele-a formulat şi alte rânduri referitoare la nevoia de schimbare a atitudiniiGuvernului. "Avem nevoie de investiţii şi de locuri de muncă. M-am săturatsă spunem că avem austeritate şi să stăm pe masă cu zeci de miliarde de euro.Nu putem vorbi de austeritate într-o ţară în care ai în ce să investeştibani", a spus Costin. El a arătat că şi ministrului muncii i-a expusaceleaşi probleme şi că i-a subliniat acestuia nevoia existenţei unui programprin care să se genereze locuri de muncă.

Acestaa spus că astăzi se va întâlni cu ceilalţi colegi de mişcare sindicală pentru adecide ce vor face în octombrie şi dacă vor merge împreună. "Important estecă această acţiune să unească lideri de sindicat din toate sectoarele", asusţinut liderul BNS. Sindicaliştii au depus memorii la ministerele muncii, administraţieiși internelor, agriculturii şi sănătăţii.

Măsurispeciale

Ceiaproximativ 5.000 de protestatari BNS care au participat la protestul de ieri auplecat din Piaţa Victoriei și au ajuns la sediul Ministerului Economiei, primainstituţie aflată pe traseul marşului, sindicaliştii strigând"Hoţii", "Jos Băsescu", "Jos Guvernul" şi afişândcartonaşe roşii. O delegaţie a protestatarilor a intrat în sediul MinisteruluiEconomiei pentru a depune memoriul cu revendicările sindicaliştilor, iarmanifestanţii rămaşi în stradă au ridicat cartonaşele roşii pe care le-auarătat şi Guvernului. Protestatarii au huiduit, fluierat şi au scandat mesajeîmpotriva Guvernului şi a şefului statului.

Intrareaîn parcarea Ministerului Economiei a fost flancată de un dispozitiv dejandarmi. Forțele de ordine care i-au însoţit pe protestatari au fost coordonatede şeful Jandarmeriei Române, Olimpiodor Antonescu. De altfel, chiar șisecretarul de stat pentru ordine publică din Ministerul Administrației șiInternelor, Dan Valentin Fătuloiu, a fost prezent în teren, spunând că a recursla acest gest pentru a se asigura de derularea activităților de ordine publicăîn cele mai bune condiții. Prezența celor doi înalți reprezentanți ai MAI avenit după criticile lansate de Traian Băsescu pentru toleranța manifestată dejandarmi față de colegii lor, polițiștii, care au protestat vineri în fațaPalatului Cotroceni.

Protestariiau aruncat cu ouă spre sediul Ministerului Muncii, în semn de protest faţă demăsurile de austeritate, reuşind însă doar să murdărească unii jurnalişti.Perimetrul în care aceştia protestează a fost păzit de jandarmi, iar maşini şicamioane ale Jandarmeriei au fost parcate în zonă, pe strada Dem I. Dobrescu,în faţa Ministerului Muncii. La faţa locului sunt şi trupele speciale deintervenţie şi echipaje de poliţie, numărul forţelor de ordine fiind mai maredecât cel al jandarmilor şi poliţiştilor mobilizaţi pe traseul de marş.

„Respectul”arătat Guvernului

Ceiaproximativ 5.000 de protestatari BNS au plecat în marş din Piaţa Victoriei înjurul orei 12.45, și s-au oprit la sediile Ministerelor Economiei, Muncii, Administraţieişi Internelor, Sănătăţii şi Agriculturii. O delegaţie a protestatarilor a depusla Guvern memoriul cu revendicările sindicaliştilor, iar după ce aceasta aieşit din Palatul Victoria, s-a dat startul marşului.

Înaintede a pleca în marş, Dumitru Costin le-a spus sindicaliştilor aflaţi în PiaţaVictoriei, de pe o platformă mobilă, că guvernanţii nu au reuşit să rezolveproblemele angajaţilor, iar protestatarii au ridicat simultan cartonaşe roşiipe care scrie "Nu austerităţii". Protestatarii s-au întors apoi cuspatele spre sediul Guvernului, în semn de "respect".

ReprezentanţiiBNS au făcut apel către toate confederaţiile sindicale şi către toţi româniinemulţumiţi să se unească şi să iasă în stradă, să îşi strige nemulţumirile înfiecare zi în faţa prefecturilor şi să stea acolo până când cei care sunt acumla conducere vor pleca.

Aceştiaau bannere şi steaguri cu însemnele sindicatelor şi federaţiilor din care facparte, iar unii dintre aceştia poartă tricouri şi şepci albastre cu însemnulBNS.

Uniisindicalişti poartă bannere pe care scrie "Băserminator 2, v-am terminat,v-am ciuruit" şi pe care este o fotografie cu şeful statului,"Băsescu nu uita eşti comunist sadea", "Bucureşteni, indiferenţadăunează grav naţiunii" şi "Joc Guvernul lui Bocănic" - primeletrei literei fiind scrise cu altă culoare.

Îmbrânceliîntre jandarmi și protestatari la sediul Ministerului Agriculturii

Câtevasute de sindicalişti care se aflau, în jurul orei 14.20, în faţa MinisteruluiAgriculturii, s-au îmbrâncit cu jandarmii, în încercarea de a trece de cordonulformat de oamenii legii. Unul dintre liderii protestatarilor, Ștefan Nicolae,președinte al Agrostar, a intervenit imediat şi a reuşit să-i calmeze peoameni. Unul dintre protestari a reclamat faptul că jandarmii i-au rupt cămaşaşi l-au zgâriat pe burtă. Sindicalistul, care s-a prezentat Iulian Păun, lideral Agrostar Ilfov, îi acuză pe jandarmi că l-au bruscat şi au tras de el. "Incidentulde la Ministerul Agriculturii a fost o problemă de organizare. Oamenii pe careîi reprezentăm lucrează cu animalele şi ştiu ce înseamnă un ţarc. Din cauzaspaţiului de desfăşurare foarte îngust s-a creat o busculadă, dar am redresatsituaţia imediat. Este un miting liniştit", a declarat preşedintele BNS,Dumitru Costin. În opinia sa, "cel puţin ca un semnal de avetizare, marşulde astăzi şi-a atins scopul". Dumitru Costin a conchis că dacă guvernanţiinu vor lua măsuri în cel mai scurt timp, joi dimineaţă BNS se va întâlni cuceilalţi colegi de sindicat şi vor stabili un calendar al protestelor pentruluna octombrie. Liderii de sindicat au lăsat la sediul MinisteruluiAgriculturii o listă cu revendicări.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638943-01-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine