2020-02-18 00:22

Gabriel Grecu plăteşte oalele sparte de FSB

 |  19:24
Gabriel Grecu plăteşte oalele sparte de FSB

La două zile dupăce la Moscova era anunţată cu mare tam-tam reţinerea unui diplomat român,Gabriel Grecu, sub acuzaţia de spionaj, speculaţiile asupra motivelor pentrucare serviciile secrete ruse nu au păstrat discreţia obişnuită în asemeneacazuri converg către aceeaşi concluzie: este o tentativă de a repara imagineaşifonată a FSB.

Umiliţi de SUA

Legat de subiectulreţinerii diplomatului român, Martin MacCauley, un reputat analist în domeniulpolitic şi al informaţiilor, specializat în Rusia şi Europa de Est - desprecare se spune că susţine cursuri la Universitatea din Londra - a declaratpentru televiziunea de ştiri Al Jazeera că descoperirea şi arestarea în StateleUnite a unei reţele formate din zece spioni ruşi a fost „o lovitură groaznicăpentru prestigiul FSB”. „Această lovitură dată de americani a demonstrat căagenţii FSB nu sunt prea buni şi asta i-a usturat (pe şefii FSB, n.red.), i-auusturat mai ales criticile venite din Rusia. Aşa că acum era nevoie să arate căei chiar fac ceva în Moscova, în Rusia, că protejează Rusia”, a spus MacCauley.

În sprijinulacestei idei vin chiar comunicatele FSB legate de subiectul Gabriel Grecu. Dacăîn primul document postat pe site-ul serviciului secret se vorbeşte despreprinderea în flagrant delict al lui Grecu, în cel de-al doilea comunicat se daudetalii inclusiv despre cetăţeanul rus care i-ar fi furnizat informaţiilesecrete cetăţeanului român.

Conformcomunicatului, complicele, numit în comunicat „cetăţeanul M”, afost recrutat de predecesorul lui Gabriel Grecu, în postul de prim-secretar al Departamentuluipolitic la Ambasada României la Moscova, Dinu Pistolea. “Cetăţeanul M” deţinea,prin natura muncii sale, informaţii secrete despre Republica Moldova şiTransnistria, de care Dinu Pistolea ar fi fost foarte interesat. Acesta i-ar fisugerat rusului să îi dea asemenea informaţii, contra plată, să caracterizezeşi să-i comunice informaţii compromiţătoare despre oficiali de rang înalt dinTransnistria. Comunicatul mai spune că întâlnirile dintre diplomatul român şicetăţeanul rus se desfăşurau în mare secret, după ce datele şi locurileîntâlnirilor erau stabilite prin e-mail, codificat.

Rocada spionilor

Îndecembrie 2008, detaşarea lui Dinu Pistolea la postul din Moscova a încetat şiîn locul său a venit Gabriel Grecu, care fusese până atunci la AmbasadaRomâniei din Erevan. FSB susţine că acesta a preluat coordonarea agentuluirecrutat de predecesorul său. Grecu i-ar fi cerut acestuia, pe lângăinformaţiile politice, şi informaţii militare secrete. “După aceasta, „cetăţeanulM“, conştientizând că ofiţerul român de informaţii încearcă să îl convingă săcomită un act de trădare, a raportat în mod voluntar serviciului federal desecuritate şi şi-a exprimat dorinţa de a ajuta serviciile secrete să opreascăactivităţile ilegale ale diplomatului. După ce au fost analizate documentele pecare le dorea serviciul de informaţii român, FSB a ajuns la concluzia cătransferul acestora ar cauza prejudicii importante intereselor de securitateale Rusiei. Din acest motiv s-a decis să se pună capăt activităţii de spionaj alui Gabriel Grecu. În acest moment sunt analizate relaţiile ofiţerului deinformaţii român cu alţi cetăţeni ruşi, dintre care unele prezintă că ar aveacaracter de relaţii cu un agent”, se mai spune în comunicat.

Pentruorice persoană familiarizată cât de puţin cu modul de lucru al serviciilorsecrete, povestea FSB este cusută cu aţă albă. Un cetăţean care este atât deprost încât are nevoie de mai mulţi ani ca să descopere că spionajul înfavoarea unui serviciu secret străin este un act de trădare nu poate ajungeîntr-o funcţie care să-i permită accesul la informaţii secrete. În plus, înasemenea cazuri, serviciile secrete preferă să continue operaţiunea, furnizândinformaţii controlate. Se atinge astfel un dublu scop: pe de o parte, serviciulsecret străin este intoxicat cu informaţii false, inutile sau depăşite, iar dinanaliza subiectului informaţiilor pe care diplomatul român le-ar fi cerutagentului rus se putea deduce care sunt interesele serviciilor secrete româneşti.

Deciziabruscă de a-l demasca pe Gabriel Grecu, cu o mediatizare care depăşeşte cu multuzanţele din asemenea cazuri (de obicei se acţionează foarte discret, iardiplomatul implicat în acte ostile este expulzat fără ca subiectul să fiemenţionat oficial) pare mai degrabă legată de nevoia FSB de a demonstra că faceşi lucruri bune, nu doar gafe de proporţii, pecum cea din SUA.

“Fratele de laRăsărit” ameninţă România

Ministerulrus de externe a anunţat, ieri, că Federaţia Rusă "îşi rezervă dreptul dea lua măsuri de retaliere" după ce Bucureştiul a anunţat că AnatolyAkopov, un diplomat al Ambasadei Federaţiei Ruse cu rang de secretar I, estedeclarat persona non grata. MAE rus a avertizat România că este responsabilăpentru eventualele consecinţe.

O practică normală

ComunicatulMinisterului rus de Externe precizează că, spre deosebire de secretarul I de laAmbasada română la Moscova, care a fost prins în flagrant delict în timp ceavea materiale şi componente ale unui echipament de spionaj, ceea ce a expusdeplin activităţile sale ilegale, diplomatul rus nu se face vinovat de nici unact ce ar putea duce la o asemenea decizie. “A lega cele două chestiuniînseamnă a otrăvi deliberat atmosfera relaţiilor ruso-române. Am avertizatBucureştiul în privinţa unor asemenea acţiuni, dar se pare că raţiunea nu aprevalat”, se spune în documentul făcut public de către ministerul condus deSerghei Lavrov.

Înacelaşi document se arată că Federaţia Rusă a înmânat Ministerului AfacerilorExterne din România o notă de protest faţă de decizia anunţată de autorităţileromâne de a-l declara persona non grata pe secretarul I al Ambasadei FederaţieiRuse la Bucureşti, ca modalitate de a răspunde expulzării din Rusia adiplomatului român Gabriel Grecu. Reacţia părţii române este însă cea uzuală înasemenea cazuri, iar procedura expulzării unui diplomat de rang echivalent esteo formă de răspuns practicată de toate ţările din lume, inclusiv de FederaţiaRusă.

Avertismente

"Estecomplet contrar intereselor dezvoltării constante a unui parteneriat întreţările noastre, la care am chemat întotdeauna partea română", au atrasatenţia şefii diplomaţiei de la Moscova. "Regretăm profund că în loc de aîncerca să îndepărtăm aspectele negative din relaţiile ruso-române, Bucureştiuldemonstrează încă o dată dispreţul faţă de nevoia urgentă de a corecta acesteaspecte. Partea rusă respinge categoric o astfel de abordare distructivă",se mai spune în comunicat.

Imediatînsă, diplomaţii ruşi revin la tonul învăţat în perioada URSS şi trec la unlimbaj foarte dur, în termeni diplomatici: "În această privinţă, neexprimăm împotrivirea fermă faţă de acţiunile părţii române, asupra căreia cadeîntreaga responsabilitate pentru posibilele consecinţe. Ne rezervăm dreptul lamăsuri de retaliere", conchide comunicatul MAE rus.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-07-28

Mai multe imagini:
Gabriel Grecu plăteşte oalele sparte de FSB
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine