2020-05-27 04:00

Gâlceava asociaţiilor magistraţilor cu CSM. Declaraţiile generalului Dumbravă continuă să tulbure apele în Justiţie

 |  17:00
Gâlceava asociaţiilor magistraţilor cu CSM. Declaraţiile generalului Dumbravă continuă să tulbure apele în Justiţie

Uniunea Naţională a Judecătorilor, Asociaţia Magistraţilor și Asociaţia Procurorilor continuă războiul cu Consiliul Superior al Magistraţilor. Cele trei asociaţii profesionale ale magistraţilor au formulat, în temeiul art. 7 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, o plângere prealabilă împotriva Hotărârii nr. 636 din 2015 a Plenului CSM, solicitând revocarea în întregime a acesteia, ca fiind nelegală.

Potrivit unui comunicat al asociaţiilor, magistraţii solicită CSM să revoce decizia prin care legitimează instanţele de judecată ca şi „câmp tactic” pentru SRI. Este vorba de hotărârea prin care acesta a decis că declaraţiile generalului SRI Dumitru Dumbravă - potrivit căruia instanţele de judecată sunt „câmp tactic” pentru acest serviciu secret - nu au afectat independenţa Justiţiei.

„Referirea la instanţele de judecată ca şi «câmp tactic» al SRI a fost făcută de generalul Dumitru Dumbravă pe data de 30 aprilie 2015, într-un interiviu pentru site-ul juridice.ro. În acelaşi interviu, generalul Dumbravă a mai afirmat şi că serviciul secret aplică «patternuri infracţionale» la toţi judecătorii care judecă dosare instrumentate cu sprijinul SRI, chiar dacă împotriva acestor judecători nu există plângeri de fapte de corupţie. 

Declaraţiile din acest interviu au stârnit multiple reacţii din partea magistraţilor, care au considerat că afirmaţiile respective induc aparenţa că Justiţia nu ar fi independentă, ci influenţată de SRI. După mai multe sesizări ale magistraţilor, plenul CSM a hotărât că afirmaţiile generalului Dumbravă «nu sunt de natură a aduce atingere independenţei sistemului judiciar».

În replică, prin plângerea formulată, magistraţii au arătat că hotărârea Consiliului este nelegală, în condiţiile în care acesta nu şi-a motivat în mod real hotărârea, argumentele aduse de către magistraţi prin sesizarea iniţială fiind ignorate de către Plenul Consiliului, inclusiv sub aspectul prevederilor legale aplicabile”, se arată în comunicat.

„Acţiunea de urmărire a tuturor judecătorilor este întărită de actualul director al SRI, Eduard Hellvig, care a susţinut că urmărirea se face nu în vederea influenţării procedurilor judiciare, ci «pentru ca să nu existe persoane cum au fost în trecut, judecători, procurori, care pe drum au uitat că servesc Statul Român şi au avut alte preocupări decât a servi Statul Român»”, se mai spune în comunicat.

Replica lui Cristi Danileţ

Judecătorul Cristi Danileţ, membru al CSM, ne-a declarat, în replică la acţiunea asociaţiilor magistraţilor, următoarele: „Asociaţiile profesionale ale magistraţilor au încetat de ceva timp să se mai implice în chestiuni profunde, de substanţă, care ţin de organizarea sistemului judiciar şi de funcţionarea lui adecvată. În mod constant, au refuzat un dialog civilizat, deşi au fost invitate la acesta. Lipsa argumentelor în ce priveşte acţiunile lor se regăseşte nu numai în procese iniţiate şi pierdute de ele în cursul ultimelor ani, ci şi în atacuri personale la adresa unor magistraţi şi chiar a unor instituţii ale statului, aspect inadmisibil din perspectiva respectării deontologiei profesionale. Este regretabil că reprezentanţii asociaţiilor, deşi au acces la documentele CSM şi la şedinţele acestei instituţii, nu sunt la curent cu activitatea noastră. Şi mai regretabilă este atitudinea beligerantă, constantă, a lor. În afară de apariţii în media şi scrisori publice transmise în mod regulat, de parcă nu ar şti datele de contact ale membrilor CSM care reprezintă interesele Justiţiei, aş dori să văd că asociaţiile se ocupă de reducerea corupţiei din Justiţie sau de creşterea performanţelor profesionale ale colegilor magistraţi, ori de apărarea magistraţilor atacaţi de diverse grupuri de interese sau de respectarea normelor de etică în relaţiile cu justiţiabilii şi cu avocaţii. Din păcate, agenda asociaţiilor profesionale este deturnată din motive care îmi scapă, dar care pe termen mediu şi lung va avea efecte nefaste: eşecul formării unei culturi juridice, profesionale, sănătoase, aceea în care magistratul să dea mai mult decât să ceară şi în care Justiţia să corespundă nevoilor sociale”.

Foto: Lucian Curelariu


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-08-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine