2019-10-14 23:35

Generalii MApN Ioan Marian şi Mihai Chiriţă, arestaţi preventiv

 |  21:20
Generalii MApN Ioan Marian şi Mihai Chiriţă, arestaţi preventiv

Instanţa supremă a dispus luni seară arestarea preventivă a celor cinciofiţeri, printre care generalul de brigadă Ion Marian şi generalul maior MihaiChiriţă, în dosarul privind favorizarea unor persoane la angajarea în MApN.

Completul de cinci judecători al instanţei supreme adispus, luni seară, arestarea preventivă pentru 29 de zile a generalului debrigadă Marian Ion, adjunct al şefului Direcţiei de Management şi Resurse Umanedin Ministerul Apărării Naţionale (MApN), a generalului maior Mihai Chiriţă,şef al Direcţiei de Instrucţie şi Doctrine din cadrul Statului Major General alMApN, a colonelului Vasile Belciug, fost comandant al Şcolii de aplicaţiipentru unităţi de luptă "Mihai Viteazu" Piteşti şi fost comandant algarnizoanei Piteşti, a locotenent-colonelului Dan Costel Crăciuneanu, şefulBiroului Informare-Recrutare din cadrul Centrului Militar Judeţean Ilfov şi amaiorului Crinu-Ionuţ Onel, din cadrul Şcolii de aplicaţii pentru unităţi deluptă "Mihai Viteazu" Piteşti.

Astfel, judecătorii au admis contestaţia procurorilormilitari faţă de decizia Secţiei penale de cercetare în libertate a celor cinciofiţeri.

Judecătorii Secţiei penale deciseseră anterior că cei cinci pot ficercetaţi în libertate, cu obligarea de a nu părăsi localitatea pe o perioadăde 30 de zile.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere ainfracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au început cercetarea penalăîn cazul generalului maior Mihai Chiriţă, pe carel îl acuză de instigare lafals intelectual, în formă continuată (20 de acte materiale), instigare la uzde fals, în formă continuată (20 de acte materiale), instigare la abuz înserviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinutpentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formăcontinuată (20 de acte materiale) şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni,se arată într-un comunicat de marţi al DNA.

Instigare la fals intelectual,în formă continuată

General de brigadă Marian Ion este acuzat de instigare la fals intelectual,în formă continuată (38 de acte materiale), instigare la uz de fals, în formăcontinuată (38 de acte materiale), instigare la abuz în serviciu contraintereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine saupentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (38de acte materiale), asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi complicitatela trafic de influenţă, în formă continuată.

Locotenentul colonel Dan Costel Crăciuneanu este cercetat pentru instigarela fals intelectual, în formă continuată (8 acte materiale), instigare la uz defals, în formă continuată (8 acte materiale), instigare la abuz în serviciucontra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sinesau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată(8 acte materiale) şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi trafic deinfluenţă, în formă continuată (8 acte materiale).

Colonelul Vasile Belciug este acuzat în acelaşi dosar de instigare la falsintelectual, în formă continuată (16 de acte materiale), instigare la uz defals, în formă continuată (16 de acte materiale), instigare la abuz în serviciucontra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sinesau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată(16 de acte materiale), asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi trafic deinfluenţă.

De asemenea, alături de aceştia este cercetat şi maiorul Crinu-Ionuţ Onel,pentru instigare la fals intelectual, în formă continuată (8 acte materiale),instigare la uz de fals, în formă continuată (8 acte materiale), instigare laabuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public aobţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,în formă continuată (8 acte materiale), asociere pentru săvârşirea deinfracţiuni şi trafic de influenţă, în formă continuată (8 acte materiale).

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procuroria rezultat că, în perioada 2009-2010, la Centrul Zonal de Selecţie şi OrientareBreaza au fost organizate, în mod succesiv, mai multe activităţi de selecţie aunor candidaţi pentru a deveni militari profesionişti (ofiţeri, maiştrimilitari, subofiţeri, soldat sau gradat voluntar). Selecţia consta în probeeliminatorii psihologice şi de aptitudini fizice.

De asemenea, în august 2010, la Şcoala Militară de Maiştri Militari şiSubofiţeri a Forţelor Terestre "Basarab I" Piteşti au avut loc douăconcursuri, denumite "pe filieră directă", respectiv "pe filierăindirectă", pentru ocuparea unor posturi de maiştri militari şisubofiţeri, constând în probe scrise la materiile limbă engleză,matematică-fizică, legislaţie, pregătire militară generală şi psihotehnică.

"Inculpaţii cu funcţii de conducere s-au folosit de puterea funcţiilorşi gradelor militare importante pe care le deţineau, în scopul promovării înmod ilegal, contra unor sume de bani, prin furnizarea subiectelor la uneleprobe scrise, a unor candidaţi în structurile acestui minister, în detrimentulcandidaţilor care trebuiau, în mod legal, declaraţi admişi la aceste concursurişi selecţii", se arată în comunicatul DNA.

Astfel, potrivit procurorilor militari anticorupţie, în perioadaiulie-august 2010, generalul de brigadă Marian Ion a exercitat presiuni asupracomandanţilor celor două unităţi militare de învăţământ, prin persoaneinterpuse, pentru ca 38 de candidaţi să promoveze în mod fraudulos acesteconcursuri.

"În acest sens, o persoană apropiată inculpatului Ion Marian, larândul său învinuit în cauză, a primit suma de peste 46.000 de euro de la maimulţi candidaţi, pentru sine, pentru Ion Marian şi pentru membrii comisiilor deexaminare", mai arată procurorii.

În aceeaşi perioadă, locotenent colonelul Dan-Costel Crăciuneanu a pretinsşi primit, singur sau împreună cu alte persoane, suma totală de 10.200 euro şi1.000 lei pentru a sprijini cel puţin 20 de candidaţi să promoveze în modfraudulos concursul de admitere în structurile Ministerului Apărării Naţionale.

La rândul său, maiorul Crinu-Ionuţ Onel a pretins şi primit de la mai mulţicandidaţi, singur sau împreună cu alte persoane, suma totală de 17.800 euro.

Şeful maiorului Onel, Vasile Belciug, a primit prin intermediari de la uncandidat suma de 5.500 lei.

DNA au pus sub învinuire alţişapte ofiţeri

În vara anului 2010, general-maior Mihai Chiriţă îndeplinea funcţia de şefal Direcţiei de Instrucţie şi Doctrine din cadrul Statului Major General alMApN, având în subordine directă şi şcoala din Piteşti unde, în luna august2010, s-au organizat cele două concursuri pentru admitere ca subofiţeri şimaiştri militari.

În această funcţie, Mihai Chiriţă a solicitat, direct sau indirect,comandantului Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a ForţelorTerestre "Basarab I" să favorizeze un număr de peste 20 de candidaţila aceste concursuri, se mai arată în comunicatul DNA.

Procurorii DNA au pus sub învinuire alţi şapte ofiţeri în dosarul în caresunt cercetaţi Marian Ion şi Mihai Chiriţă, sub acuzaţia că, în calitate demembri ai comisiilor de examinare din august 2010, s-ar fi asociat cu cei doigenerali pentru a favoriza mai multe persoane la două concursuri.

Cei şapte sunt coloneii Constantin Richea, comandantul Centrului Zonal deSelecţie şi Orientare Breaza, Valerică Diaconu, comandantul Şcolii Militare deAplicaţii pentru Unităţi de Luptă "Mihai Viteazu" Piteşti şi NicolaeZamfirache de la aceeaşi unitate, precum şi locotenent-coloneii Mihai Bocanu şiPaul Bădicu şii maiorii Ovidiu Boşotar şi Nae Cornel, au declarat, pentruMEDIAFAX, surse judiciare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638952-04-23

Mai multe imagini:
Generalii MApN Ioan Marian şi Mihai Chiriţă, arestaţi preventiv
zoom
Parerea ta...

DETECTIV
21 Dec 2010

CAND VOR FI BAGATI LA PUSCARIE ACEI PRIMARI,PREFECTI CE TREBUIAU SA RESPECTE LEGEA VETERANILOR DE RAZBOI????
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray