2020-03-28 17:59

Gheorghe Piperea: Guvernul Orban a vrut să favorizeze două bănci mari- să nu mai dea banii înapoi la stat

 |  08:52
Gheorghe Piperea: Guvernul Orban a vrut să favorizeze două bănci mari- să nu mai dea banii înapoi la stat

BCR Banca pentru Locuințe și Raiffeisen Banca pentru Locuințe au fost condamnate de ICCJ, în baza unui raport al Curțîi de Conturi, să restituie Statului român suma cumulată de 1,3 miliarde lei, bani publici pe care i-a utilizat ilegal cu titlu de prima plătibilă clienților proprii, care cumpăraseră serviciul financiar de economisire-creditare în vederea construcției, achiziției sau amenajării de locuințe.

Printre clienți celor două bănci erau și bebeluși de sub una an sau seniori de peste 75 de ani, care aveau toate șansele din lume să își construiască sau să își achiziționeze case în cei 5 ani de economisire obligatorie. De precizat că, în timpul procesului, lobby-ul bancar a reușit să modifice legea, ziua ca cinstiții, în așa fel încât să nu mai fie nevoie de justificarea celor 5 ani de economisire și a achiziției, construcției sau amenajării de case. Desigur, legea nu are efecte retroactive, dovadă că ICCJ (care s-a pronunțat după modificarea legii) nu a mușcat din momeala și a condamnat cele două bănci delincvente la plata. Numai că respectivele bănci au reușit să creeze impresia că au avut dreptul să fure de la stat și au ajuns cumva să facă politicienii să creadă că restituirea sumei de 1,3 mld lei incumbă clienților, și nu băncilor. Fals grosolan, căci nu există niciun motiv pentru că aceste sume furate de bănci să fie imputate clienților. Pentru practici incorecte și abuzive ale băncilor sunt culpabile băncile, nu clienții. Iar pagubele cauzate trebuie suportate de băncile delincvente, și nu de contribuabili, explica avocatul Gheorghe Piperea pe pagina sa de facebook.

"În disprețul total al deciziei ICCJ, precum și printr-o gravă insultă la adresa inteligenței noastre, ministrul "grindă" de la dezvoltare regională propune, iar guvernul adopta, o OUG de scutire a clienților celor două bănci delincvente de la restituirea sumei de 1,3 mld lei. În realitate, băncile sunt scutite de restituirea produsului infracțiunii, și nu cliențîi. Aceștia din urmă nu puteau sub nicio formă să fie obligați la plata sumei respective. Dimpotrivă, clienții (sunt peste 360 de mii) au tot dreptul din lume să ceară de la bănci prima, chiar dacă băncile nu mai pot accesa banii respectivi de la stat. E contract, e lege, e indiscutabil - toți cei în cauza să facă bine să se organizeze în grupuri pentru a da în judecată băncile în procese de tip class action", a explicat avocatul.

Redam mai jos postarea acestuia: 

Cum se numește fapta de a ajută delincventul să își însușească sau să rețînă produsul delictului? Favorizarea infractorului. 

Cum se numește gestul "nobil" de a înlătura răspunderea penală a unui infractor? Amnistie. 

Cum se numește gestul și mai și de a scuti de pedeapsa un infractor condamnat? Grațiere. 

Când s-a dat această grațiere în favoarea unor bănci delincvente? Noaptea, la ora 22,30, că hoțîi. 

Domnu' Timmermans, unde sunteți bre? Nu sesizați niciun asalt la statul de drept? Domnu' Liiceanu, nu ieșiți, bre, la bătaie, filosofic, cu nimeni din penele? 

Niște magistrați activiști nu vedem și noi prin presă de propagandă, pe treptele Palatului justiției, pe la Bruxelles sau Strasbourg, pentru a protesta contra atingerilor aduse statului de drept? 

Apropo, consumatorii de "produse" financiare nu iau exemplul judecătorilor și procurorilor, care protestează și acum, prin amânări repetate ale judecățîi, contra eliminării pensiilor speciale? De exemplu, consumatorii ar putea să nu mai lucreze deloc cu cele două bănci. Să le boicoteze, așa cum magistrații boiciteaza actul de justiție, în interes propriu. 

Un al doilea apropo - pe vremea când fugeau câinii cu covrigii în coadă și se adunau 53,58 de milioane de protestatari în Piață Victoriei, mass media "pesediste" erau boicotate de corporațiile plătitoare de reclame, vârf de lance fiind chiar Raiffeisen, banca grațiată azi-noapte de Orban. Nicio corporație nu boicotează acum BCR și Raiffeisen pentru asaltul asupra statului de drept? Le atrag atenția onrabililor lor CEO că invalidarea prin OUG a unei hotărîri definitive a justiției este cel mai grav act de încălcare a principiului constituțional al separației puterii în stat și o palmă adusă principiului dreptățîi, că valoare supremă a Statului român. AmCham, Camera de Comerț Româno-Germană, Consiliul Investitorilor Străini - nimic, dar chiar nimic? 

În fine, un al treilea apropo - legile anti-cămătărie și legea dării în plata au fost pe rând pomeni, gratieri ale faptelor unora care au riscat că la poker când au semnat credite pe 30 de ani în CHF (un fost ziarist, actual politician, aka Moise Guran, îi făcea de-a dreptul proști pe acei oameni), atac la proprietate, risc sistemic mai mare decât Brexitul și câte și mai câte. Un cadou de 300 de milioane acordat celor două bănci delincvente unde se încadrează? De ce bănci că BRD, CEC, Unicredit, Eximbank (că tot a cheltuit 600 de milioane de euro statul pentru a cumpără o banca falimentară) nu ar beneficia de aceleași cadouri? Unde sunt acum BCE, FMI, Wolrd Bank, CE, Ambasada Suediei, Organizația Salvați copiii (de bancheri și securiști)? 

În fine, salvatorii, hashtagrezistentii, tefelistii, unde sunteți vere?

Update - din declarațiile confuze ale șefului cancelariei Guvernului rezultă că ordonanță cu pricina a fost amânată, pentru că nu ar fi avut avizele necesare. Dar faptul în sine că există un asemenea proiect este un scandal. De altfel, în dreptul penal, și tentativă se plătește.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-10Parerea ta...

COMISARUL PARAIPAN
10 Feb 2020

dar de ce au cumparat banca "romaneasca" falimentara statul? ca acea banca era a unor escroci din Pireu si Cipru care au facut tot felul de escrocherii cu mafia chinezeasca prin Cipru,deci nu era deloc romaneasca .In domeniul bancar ce se intampla in Romania e de domeniul dosarelor X nimic nu are legatura cu normalitatea.De ce trebuie sa plateasca statul escrocheriile unor comunisti din China si Cipru?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine