2020-02-28 11:49

Grevă japoneză în spitale. Sindicaliștii din Sănătate, nemulțumiți de modificarea OUG 114

 |  13:05
Grevă japoneză în spitale. Sindicaliștii din Sănătate, nemulțumiți de modificarea OUG 114

Sindicatiștii Promedica anunță că se află în grevă japoneză, nemulțumiți de proiectul de lege privind modificarea OUG 114, „prin care se limitează sporul pentru condiții vătămătoare pentru bugetari”, acest lucru având drept consecință pierderi salariale pentru angajații din sistem.

„Ne dorim să tragem un puternic semnal de alarmă Guvernului și reprezentanților Ministerului Sănătății cu privire la aspecte importante, care afectează în mod grav sistemul de sănătate, personalul medical și pacienții! Solicităm dialog, dezbatere, asumare, transparență. Modul în care reprezentanții Guvernului și Ministerului Sănătății aleg să îi trateze pe medici este total incorect, și neasumat. Ne dorim respectul cuvenit pentru munca făcută zi de zi în spitale și colaborare, nu măsuri luate peste noapte, fără a exista dezbatere, dialog și a cântări consecințele directe și indirecte”, anunță un comunicat de presă al USMR Alianța Medicilor.

Conform documentului, peste 11.000 de angajați din sistemul de sănătate vor avea pierderi salariale din 2020, iar peste 50.000 în următorii doi ani.

„Vorbim aici de modificarea modalității de calcul a sporurilor, de oameni care o să fie grav afectați, unii dintre ei vor avea pierderi salariale de peste 2.000 – 3.000 de lei. Considerăm că există soluții ca acești profesioniști să nu aibă de suferit, ele pot fi găsite dacă ne așezăm la masa dialogului”, conform sursei menționate.

Sindicaliștii cer scoaterea OUG 114 din procesul de transparență decizională pentru a fi mai întâi dezbătut și discutat cu organizațiile sindicale.

„Scăderea veniturilor va însemna exodul multor medici și va duce la scăderea accesibilității pacienților la specialiști și servicii medicale de calitate. Atragem atenția asupra faptului că deficitul de forță de muncă în domeniul sănătății rămâne critic, numărul de medici și de asistente medicale fiind printre cele mai scăzute din Europa. Oficial în perioada 2010-2016 peste 16.000 de cadre medicale au cerut eliberarea certificatelor profesionale de la Colegiul Medicilor din României, iar alți 10.000 de medici au plecat din țară, în ultimii doi ani”, mai anunță sindicaliștii, în comunicatul de presă menționat.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine