2019-10-16 05:12

Grevă generală pe termen nelimitat în Educaţie. Profesorii nu mai intră la ore de pe 26 octombrie

 |  17:55
Grevă generală pe termen nelimitat în Educaţie. Profesorii nu mai intră la ore de pe 26 octombrie

Cadrele didactice sunt hotărâte să declanşeze grevă generală pe termennelimitat atât în învăţământul preuniversitar, cât şi în cel superior.Conducerea Federaţiei „Alma Mater“ susţine că cei mai mulţi profesori dinBucureşti şi din Craiova sunt pentru declanşarea grevei. Federaţia EducaţieiNaţionale vrea să organizeze un referendum astăzi. Reprezentanţii dascălilorne-au explicat că activitatea în şcoli va fi îngheţată pe 26 şi 27 octombrie.Profesorii nu mai acceptă negocieri cu ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, şiinsistă pentru demiterea acestuia.

Reprezentanţii cadrelor didacticeavertizează cu declanşarea grevei generale pe termen nelimitat în învăţământ.Conducerea Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) a anunţat că va propunecelorlalte sindicate din învăţământ să organizeze de astăzi refendumul pentrudeclanşarea grevei generale. “Este foarte probabil să fie declanşată o grevă generală în educaţie. S-auacumulat foarte multe nemulţumiri ale cadrelor didactice. Nu va fi organizatacest protest până nu va fi realizat un referendum. Din punctul nostru devedere, am putea da drumul referendumului chiar de astăzi. Vom discuta însă şicu ceilalţi colegi”, ne-a declarat preşedintele FEN, Constantin Ciosu. Acesta susţine căministrul educaţiei, Daniel Funeriu, “a demonstrat cât este de bărbat”, fugind de profesori. “Eu am solicitat personal o întâlnire cu domnul ministru, dar am fostrefuzat. I-am cerut domnului Funeriu să demonstreze că este bărbat. El ne-ademonstrat ce caracter are, fugind pe uşa din spate a ministerului. Din câte amînţeles, a lovit şi o colegă a noastră cu maşina”, ne-a mai spus Ciosu.Şi conducerea Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ (FSI) “Spiru Haret” consideră că declanşarea unei greve generale este iminentă. “În condiţiile actuale, este foarte probabil să asistăm la declanşareaunei greve generale. Doar cadrele didactice pot decide cât mai pot aştepta.Dacă nu contează îndemnurile unui lider sindical, îi rog pe profesori să segândească la colega noastră care este în greva foamei. Colegii noştri trebuiesă realizeze că nu mai au ce pierde, iar această situaţie nu poate fi rezolvatăde la catedră, cu capul plecat. Ce poţi să pierzi mai mult decât o viaţădecentă? Colega noastră îşi sacrifică viaţa”, ne-a declarat preşedintele executiv al FSI “Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor.

Dacă în cazul angajaţilor de la Finanţe, ministrul a alessă discute cu protestatarii, Daniel Funeriu a decis să fugă de dascăli.Preşedintele executiv al FSI “Spiru Haret” explică acest lucru prin modul în care Guvernul profită de bunul-simţ alprofesorilor. “Colegii noştri lucrează cu copiii. Se gândesc la reacţiileelevilor şi ale părinţilor. De aceea, cadrele didactice nu au reacţionatviolent la proteste. De fiecare dată, politicienii au profitat de aceastădecenţă a profesorilor. FSI „Spiru Haret“ nu mai are ce negocia cu domnulministru Daniel Funeriu. Singura soluţie pe care o acceptăm e ca dânsul să-şidea demisia. Dânsul a demonstrat că nu are nici o legătură cu învăţământul dinRomânia”, ne-a mai precizatNistor.

Hadăr: Profesorii din Bucureşti şi Craiova sunt pentru grevă

Lipsa banilor ar putea însă determina multe cadredidactice să nu semneze pentru greva generală. Conducerea FederaţieiSindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), la care sunt înscrise aproximativ200.000 de cadre didactice, anticipează că profesorii vor opta pentru alte formede protest. “Astăzi vom decide cesoluţii vom adopta. Având în vedere datele pe care le avem în acest moment,credem că profesorii vor opta pentru alte forme de protest”, ne-a explicat prim-vicepreşedintele FSLI, SimionHăncescu.

Se preconizează declanşarea grevei generale şi înînvăţământul superior, Federaţia sindicală „Alma Mater“ fiind deja la etapa decolectare a semnăturilor cadrelor didactice. “Este foarte important că, de această dată, federaţiileacţionează unitar. Avem interese comune. Este foarte bine că au fost lăsate lao parte ambiţiile şi interesele unora. Noi suntem chiar înaintea colegilor dinpreuniversitar. Am organizat evenimentul de două săptămâni. Suntem la nivelulcentralizării datelor. Din datele colectate din Bucureşti şi Craiova, reiese căoamenii sunt pentru declanşarea grevei generale pe termen nelimitat. Dincalculele noastre, greva ar urma să fie declanşată pe 26-27 octombrie”, ne-a declarat preşedintele „Alma Mater“, Anton Hadăr. Caşi sindicaliştii din învăţământul preuniversitar, conducerea „Alma Mater“ numai acceptă discuţii cu Daniel Funeriu. “Domnul Funeriu a demonstrat că esteîmpotriva învăţământului. Nu a avut curajul să se lupte cu persoanele cu ungrad ridicat de pregătire şi a lovit în cei mai amărâţi din sistemul universitar,în paznici, femei de serviciu şi în bucătărese. A emis un ordin aberant, doarpentru a elimina 15.000 de angajaţi din Educaţie”, ne-a mai menţionat Hadăr.

“Este foarte probabil săfie declanşată o grevă generală în educaţie. S-au acumulat foarte multenemulţumiri ale cadrelor didactice. Din punctul nostru de vedere, am putea dadrumul referendumului chiar de astăzi” - Constantin Ciosu - preşedintele FEN

“Dacă nu contează îndemnurile unui lider sindical, îirog pe profesori să se gândească la colega noastră care este în greva foamei.Colegii noştri trebuie să realizeze că nu mai au ce pierde, iar aceastăsituaţie nu poate fi rezolvată de la catedră, cu capul plecat. Ce poţi săpierzi mai mult decât o viaţă decentă? Colega noastrăîşi sacrifică viaţa” – Marius Nistor – preşedinte executiv FSI “Spiru Haret”

“Noi suntem chiar înaintea colegilor din preuniversitar.Am organizat evenimentul de două săptămâni. Suntem la nivelul centralizăriidatelor. Din calculele noastre, greva ar urma să fie declanşată pe 26-27octombrie” - Anton Hadăr - preşedinteAlma Mater


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-11-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray