2020-03-30 17:02

Guvernatorul BNR crede că dobânzile la depozite sunt generoase. Isărescu anunţă că BNR nu va interveni pentru corectarea inflaţiei

 |  18:52
Guvernatorul BNR crede că dobânzile la depozite sunt generoase. Isărescu anunţă că BNR nu va interveni pentru corectarea inflaţiei

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, consideră că dobânzile plătite debăncile comerciale la depozitele în lei sunt destul de ridicate, chiargeneroase, în pofida faptului că BNR şi FMI au convenit o proiecţie de inflaţiede 8% pentru finele anului.

"Dobânzile trebuie să fie atât cât sunt,destul de ridicate. Sunt chiar prea generoase", a declarat, joi, Isărescu,întrebat cât ar trebui să fie ratele practicate de bănci la depozitele în lei,dacă inflaţia pentru finele anului este prognozată la 8%.

Cele mai înalte dobânzi sunt la depozitele pe temenscurt, de una sau trei luni, dar se plasează sub 8%, ceea ce înseamnă că ratelesunt real negative.

Inflaţia din creşterea TVA este una corectivă

Inflaţia rezultată din creşterea TVA are un rolcorectiv şi nu este monetară, iar o intervenţie a BNR i-ar anula rolul,consideră guvernatorul BNR. "Votul de la Curtea Constituţională este unvot pentru o inflaţie corectivă. Inflaţia nemonetară nu necesită reacţie dinpartea BNR. Dacă am interveni, nu s-ar mai face corecţia", a spusIsărescu. El crede că prin decizia Curţii Constituţionale s-a instaurat regulacă orice corecţie necesară, orice restrângere a cheltuielilor nu se poate facedecât prin inflaţie. "Curtea Constituţională ar putea să declareneconstituţională şi legea graviaţiei. Noi şi în sistemul celălalt (comunist -n.r.) am învăţat că legile economice sunt legi obiective", a mai spusIsărescu.

Vizavi de BNR se vor construi clădiri de birouri

Clădiri de vizavi de Banca Naţională vor fi demolateşi vor fi construite imobile de birouri şi o parcare subterană cu 200 delocuri, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Tot frontul de clădiri de vizavi de BancaNaţională, începând de la intersecţia străzilor Doamnei cu Academiei şi până lasediul Bibliotecii Naţionale, va fi demolat şi vor fi construite imobile debirouri şi o parcare subterană cu 200 de locuri", a spus Isărescu,întrebat de dacă Terasa Doamnei va fi demolată. Parcarea va fi dispusă pe patruniveluri subterane, potrivit guvernatorului BNR.

"Va reprezenta salvarea centrului istoric,pentru că aici nu sunt locuri de parcare. Nu doar Terasa Doamnei va fidemolată, ci tot ce este în spate", a adăugat Isărescu, citat de Mediafax.

El a adăugat că din punct arhitectural se poateobserva că tot frontul de clădiri de vizavi de BNR era proiectat să sedemoleze, pentru a se putea "lega" clădirile din strada Academiei dePalatul Bursei.

"De fapt, Biblioteca Naţională se va muta înnoul sediu, iar Bursa de Valori va reveni în sediul iniţial", a mai spusIsărescu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-02-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine