2020-02-19 18:45

Haos cu premeditare. Boc a vizat doar jurnaliştii, dar a nimerit o jumătate de milion de oameni

 |  19:11
Haos cu premeditare. Boc a vizat doar jurnaliştii, dar a nimerit o jumătate de milion de oameni

Guvernul Boc provoacă haos privind depunereafomularelor de venit. Mai mult de atât, respectivele ministere nici nu s-auobosit să adauge pe site-urile lor informaţii privind sumele care trebuieplătite, unde trebuie plătite, dar şi de unde pot fi descărcate formularele.

Aproximativ 500.000 de angajaţi cu contractede drepturi de autor sau persoane fizice autorizate trebuie să depună, lunar,câte trei formulare la casele de pensii, agenţiile de şomaj şi la casele desănătate. Potrivit legii, 25 august a fost termenul limită pentru depunereaacestor formulare, însă autorităţile spun că nu vor fi penalizări în primeledouă-trei luni, până "se aşează sistemul". Cum era de aşteptat, însă,cozile au început să se formeze încă de la primele ore ale dimineţii lainstituţiile sus numite din toată ţara.

Formularele respective pot fi descărcate şide pe internet, de pe site-urile instituţiilor: www.anofm.ro, www.cnpas.ro, şiwww.cnas.ro. De altfel, pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei deMuncă au fost publicate şi conturile unde pot fi viraţi banii.

Calculul sumelor care trebuie virate esteurmătorul: procentele datorate fiecărei instituţii sunt 10,5% la pensii, 0,5%la şomaj şi 5,5% la sănătate. În cazul celor cu contract de drepturi de autor,aceste taxe se aplică la 80% din venitul net, iar în cel al PFA-urilor laprofit (diferenţa dintre venituri şi cheltuieli).

Formularele pot fi trimise prin poştă la CasaNaţională de Pensii, la Casa de Sănătate Judeţeană şi la Agenţia pentruOcuparea Forţei de Muncă ca scrisori recomandate. Acestora trebuie să li seataşeze câte o copie după actul de identitate. În ziua depunerii formularelortrebuie achitate dările, fie la trezorerie, fie la bancă. Pe ordinul de platătrebuie specificate detaliile plăţii şi CNP-ul.

Şeitandă vina pe presă pentru haosul privind depunerea declaraţiilor PFA

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan a declarat,ieri, că atacul din presă potrivit căruia ar fi haos pentru efectuarea acestorplăţi este nejustificat. „Cozile despre care spuneţi nu o să le mai găsiţi, iaro parte dintre cozi era normal să apară când vin sute de oameni să depunădeclaraţii în ultimele zile”, a precizat Şeitan, la întrebarea privind cozilede la casele de pensii şi agenţiile de ocupare a forţei de muncă pentrudepunerea declaraţiei de asigurat de către persoanele care au venituri dindrepturi de autor, persoane fizice autorizate sau din convenţii civile. MihaiŞeitan a explicat că a trimis oamenii din sistem să verifice existenţa unorcozi la ghişee, iar aceştia au constatat că există o aglomeraţie cauzată defaptul că vin oameni să depună aceste documente, dar şi reprezentanţi aifirmelor care depun declaraţiile nominale, precum şi o serie întreagă depensionari care trebuie să-şi ridice drepturile de călătorie. „Cei care vor săfacă declaraţii de asigurat pot veni şi mâine şi poimâine, nu trebuie să vinătoţi astăzi (25 august - n.r.). Nu se dă nici un fel de penalizare”, a adăugatŞeitan. În cursul dimineţii, Şeitan a declarat că, de zece ani, în perioada24-25 a fiecărei luni, este aglomeraţie mare la casele de pensii şi laagenţiile de şomaj, doarece în această perioadă vin şi reprezentanţii firmelorcare trebuie să depună documentele. De obicei, toată lumea lasă pentru ultimelezile să facă acest lucru. Ministrul a precizat că „lucrurile au fost puse lapunct şi sunt ţinute sub control”, programele de lucru fiind prelungite până laora 18.00 - 19.00. El a spus că persoanele care nu reuşesc să depună la timpdeclaraţiile aferente veniturilor din drepturi de autor nu vor fi penalizate,aceste documente putând fi depuse în toată această săptămână, iarneconcordanţele care se pot ivi pot fi refăcute.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-10-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine