2019-10-22 09:03

HARGHITA. Instanţa a anulat toate memorandurile privind autonomia teritorială

 |  14:27
HARGHITA. Instanţa a anulat toate memorandurile privind autonomia teritorială

Instanţa a anulat definitiv cele 43 de memorandurmuri adoptate de consilii locale din Harghita, prin care se solicită autonomie teritorială. Ele fuseseră atacate în contencios administrativ de prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei.

"Nici nu putea să fie altfel, în cazul celor 43 de hotărâri privind autonomia așa-zisului ținut secuiesc, pentru că ele au venit de la început în contradicție clară cu Constituția României, cu legile în vigoare, motiv pentru care instanța nu a făcut altceva decât să costate ilegalitatea și nulitatea acestora. Orice hotărâre judecătorească are putere de lege și eu cred că este un exemplu pentru cei care mai vor să facă astfel de demersuri, pentru că vor avea aceeași soartă. Ar trebui să ne ocupăm de dezvoltarea economică și socială a județului, nu de fragmentarea acestuia și eu cred că toată lumea a înțeles un singur lucru: că județul Harghita este o unitate administrativ teritorială aparținând României și toată lumea este cetățean român — și dacă are altă cetățenie nu e nicio problemă, dar în primul rând este cetățean român", a declarat pentru Agerpres prefectul Adrian Jean Andrei.

În perioada 2014-2016, un număr de 43 de consilii locale din Harghita au adoptat hotărâri de aprobare a unor petiții sau memorandumuri adresate Guvernului și Parlamentului României, prin care se solicită 'autonomie teritorială, printr-o organizare administrativ-teritorială într-o regiune care să aibă statut autonom, limbă oficială proprie, iar aceste demersuri să fie rezultatul unui referendum pe această temă".

O inițiativă legislativă cetățenească privind declararea autonomiei Ținutului Secuiesc, elaborată de zece persoane, a fost publicată joi în Monitorul Oficial. În inițiativa legislativă, care stabilește "statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc", se arată că teritoriul regiunii autonome cuprinde actualele județe Covasna și Harghita, precum și scaunul istoric Mureș și este împărțit în opt scaune. De asemenea, se precizează că în această regiune va fi instituită limba maghiară ca limbă cu statut oficial, putând fi folosită în învățământ, cultură, justiție și în administrație.

Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-30

In legatura cu acest articol...

Kelemen Hunor, despre proiectul de AUTONOMIE a Ținutului SECUIESC: „Dacă era ilegal, nu apărea în Monitorul Oficial!”
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray