2020-07-03 12:33

Heptalogul lui Moise Guran. Jurnalistul, organizator de proteste

 |  09:27
Heptalogul lui Moise Guran. Jurnalistul, organizator de proteste

Jurnalistul Moise Guran se numără printre cei care susțin fără rezerve inițiativa președintelui Klaus Iohannis de a organiza un referendum pentru apărarea Justiției. Guran consideră că protestele sunt singura cale pe care cetățenii o au la îndemână pentru a lupta împotriva asaltului PSD asupra statului de drept, însă are o viziune anume despre cum trebuie să se desfășoare aceste proteste, pentru a-și atinge ținta. Astfel, după protestul din această duminică, ar trebui să se mai desfășoare un singur mare protest autorizat, iar organizațiile studențești ar trebui să se implice în procesul de obținere a autorizației în București, de la Primăria condusă de Gabriela Firea. Apoi, singurele sloganuri ce ar trebui scandate la proteste ar trebui să fie legate de referendum, protestatarii renunțând să scandeze împotriva unor formațiuni politice și să le „viziteze” sediile; în afară de aceste sloganuri, ar trebui cântat imnul, Guran sfătuindu-și cititorii care ar urma să participe la protest(e) să-și descarce în telefoane versurile. În fine, „fără violență!”, avertizează jurnalistul. Postarea sa de pe blogul biziday.ro a strâns peste 12 mii de like-uri, până în prezent.

Pe contul său de Facebook, Moise Guran și-a setat drept imagine de fundal o fotografie de la un protest din trecut (posibil de după Colectiv), peste care este scris mesajul „The day we give in is the day we die” („Vom muri în ziua în care vom abandona -lupta-”).

Heptalogul lui Moise Guran. Jurnalistul, organizator de proteste
zoom

Iată Heptalogul lui Moise Guran pentru protestatari:

„1. Mare atenție! Mișcările de stradă au de acum dezavantajul de a fi comparate cu uriașa demonstrație de săptămâna trecută. Mai puțini oameni în stradă, arată o slăbire a interesului, iar semnalul va fi receptat ca atare, iar apoi, această slăbire a interesului, reală sau nu, va fi augmentată pe televiziuni pentru a demobiliza mulțimile, pentru a face populația să se resemneze. De aceea am întrebat pe facebook dacă e oportun să ieșim la miting duminica asta. Țineți cont că acum e iarna (nu ca atunci când cu uniți-salvăm-roșia-montană) și că greu vor putea fi menținute zile în șir de proteste.

2. E de preferat organizarea unui singur protest, dar unul mare și autorizat (știu, e greu cu Firea la București, dar și pentru că nu sunt implicate organizații de niciun fel) cu zeci de mii de oameni în toată țara. N-am speranțe prea mari de la ong-uri, societate civilă, sau cum s-or mai chema, dar ORGANIZAȚIILE STUDENȚEȘTI! Voi ce păziți? Cel puțin 30%, dacă nu cumva chiar 50% dintre cei care au ieșit până acum în stradă SUNT STUDENȚI. De ce nu vă ocupați voi de organizare? Sau majorarea burselor a fost un preț prea mare pentru conștiința voastră civică?

3. Depolitizarea protestelor este esențială. NU mai strigați lozinci cu PSD, NU mai mergeți la sediul PSD, nu mai strigați nici măcar lozinci antiguvernamentale! Este esențial ca la aceste mișcări să participe și cei care n-au fost la vot, ba chiar și cei care au votat PSD. Nu l-a votat nimeni ca să legalizeze hoția, n-a fost campania despre asta și, cu cât primesc semnale mai puternice de la propriul electorat că nu fac bine ce fac, cu atât mai mult crește șansa ca pesediștii, Grindeanu, habar-n-am cine, să oprească această tărășenie.

4. Acum trebuie să ne concentrăm pe blocarea legalizării hoției și prin amânarea unor acte legislative până la REFERENDUM. Nu uitați că ceea ce face Iordache acum este hărțuiala atacantului în careul advers, pentru obosirea apărătorilor. Mascarada de dezbatere publică de luni de la Ministerul Justiției (două ore într-o sală cu 50 de locuri) trebuie boicotată de toate organizațiile civice. Cum ne putem dezbate onestitatea? Ce e de dezbătut în legalizarea abuzului în serviciu?

5. Atacul decisiv poate fi declanșat oricând, sau poate fi amânat. Ceea ce nu își doresc în niciun caz Dragnea și ai lui este lăsarea deciziei pe Referendum. Așadar, ceea ce trebuie să cerem, concentrând mesajul, este exact asta – Referendum. Nicio decizie, ordonanță, asumare, procedură legislativă (normală sau de urgență) până la Referendum. REFERENDUM! Acesta este cel mai bun slogan. Și, să nu uit, cei care nu știți Deșteaptă-te Române, luați-vă versurile descărcate pe telefonul mobil. Nimic nu a avut vreodată forța actualului imn al României, în diferitele momente ale istoriei noastre.

6. Timingul este important. Rețelele de socializare sunt importante, dar nu ignorați discuțiile cu prietenii, cu părinții, cu colegii. Încercați să evitați chemările la miting la ore diferite, în orașe diferite, mesajul e mult mai puternic atunci când acestea sunt organizate concomitent în mai multe orașe. Duminica e o zi bună pentru demonstrații de stradă (mai bună decât sâmbăta) dar nu uitați că lucrurile se întâmplă mai des în timpul săptămânii și pregătiți-vă de mobilizări rapide în zilele de lucru.

7. Decretul de convocare a Referendumului va fi emis cel mai târziu pe 13 februarie (funcție de răspunsul Parlamentului, dar e de presupus că vor amâna la maximum), iar Referendumul s-ar putea desfășura pe 12 sau pe 19 martie, sau mai târziu. Această perioadă este importantă, este o perioadă de dezbateri civilizate, de mitinguri pașnice, dar și de inevitabile provocări (probabil chiar vor aduce activul de partid la contramanifestații). Nu sunt excluse infiltrările și încercările de deturnare a mișcărilor de stradă, iar implicarea societății civile (de aceea fac încă o dată apel la studenți!) ar fi de dorit pentru evitarea violențelor. Nu uitați că jandarmii nu ne sunt dușmani, din contră! ei protejează manifestațiile. Nu trebuie forțate cordoanele lor, nici ignorate instrucțiunile pe care le dau, mai degrabă trebuie ajutați să identifice și să scoată din mulțime agitatorii, atunci când, inevitabil! aceștia vor apărea.

Heptalogul lui Moise Guran. Jurnalistul, organizator de proteste
zoom

Pentru a ieși din tensiunea acestei așteptări, societatea trebuie să schimbe cursul meciului, să pornească într-un fel sau altul pe contraatac, înțelegând chemarea la Referendum a Președintelui Iohannis ca pe o pasă în adâncime, iar nu doar ca pe un pas la off-side pentru pesediști. Haideți să dăm dovadă de inteligență și de tact, înțelegând cât de important și de periculos este momentul, dar având în vedere și efectul de catalizator pe care această provocare îl are asupra conștiinței noastre naționale. Așa cum vă spuneam și cu altă ocazie, pentru noi ca societate cu o conștiință încă insuficient de matură, bătălia în sine e mai importantă decât rezultatul ei. Altfel spus, vom fi înfrânți nu dacă vor reuși să-și treacă ordonanțele (sau asumările) ci dacă nu reacționăm la asta”.

Moise Guran își încheie postarea cu precizarea locațiilor în care se vor desfășura protestele de duminică, 29 ianuarie:

NE VEDEM DUMINICĂ, ORA 17, LA UNIVERSITATE.

Aici găsiți evenimentele organizate pe facebook pentru protestele din fiecare oraș:

Arad: https://www.facebook.com/events/984964418303908/Bacău: https://www.facebook.com/events/242910632821615/Brasov https://www.facebook.com/events/1729297467385247/Bucuresti https://www.facebook.com/events/397059930629043/Cluj: https://www.facebook.com/events/1800172203579688/Constanța: https://www.facebook.com/events/1812305979044438/Craiova: https://www.facebook.com/events/1640562056248786/Galați: https://www.facebook.com/events/1838128076460304/Iași: https://www.facebook.com/events/992225847544453/Ploiești: https://www.facebook.com/events/252002268583764/Sibiu: https://www.facebook.com/events/302663826798120/Satu Mare: https://www.facebook.com/events/320719828322946/Timișoara: https://www.facebook.com/events/266887437076998/Teleorman https://www.facebook.com/events/1825995074355053/

Copenhaga: https://www.facebook.com/events/397630770578556

Bruxelles: https://www.facebook.com/events/402094060133437/

PS :) Alexandria, Teleorman, da. De ce nu?”


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-28

In legatura cu acest articol...

Se anunță PROTESTE de amploare! Becali scoate oamenii în stradă!

Un nou PROTEST de amploare este anunţat duminică împotriva AMNISTIEI şi a GRAŢIERII

Tăriceanu îi face PRAF pe Iohannis și protestatari

Ce spune premierul Grindeanu despre PROTESTE

UMILIȚI ÎN DIRECT: Ce a făcut un protestatar la televiziunea lui Ghiță

Protest INEDIT la Bruxelles: ninsoarea de lapte praf

TRAIAN BĂSESCU: N-am ce să caut la protest. Susțin decizia CCR

BĂSESCU, despre participarea lui IOHANNIS la PROTESTUL din Capitală

SRI suspectat în Parlament că a orchestrat protestele de duminică

Ce scrie presa străină despre PROTESTELE din România

Cioloș le ia APĂRAREA protestatarilor

FOTO: Cum a AMENINȚAT un celebru deputat PSD un protestatar: ”Te-ași bate de te-ai...”

Dragnea acuză după proteste: ”E un început de LOVITURĂ DE STAT”

Ministrul de Interne ar vrea să se raporteze mai puțini protestatari

Ce mesaj a transmis Iohannis după ce a mers la proteste

Un jandarm a fost RĂNIT la protestele din București

IOHANNIS a ajuns la protestele din Piața Universității. Ce le-a spus manifestanților

UPDATE: Au început PROTESTELE în Piața Universității. Ce scandează românii
Parerea ta...

NESIMțIRE
28 Ian 2017

Să vă luați după unul care nu și-a băut urină de dimineață....ESTE MINUNAT !!!! AICI SE VEDE EGECTUL DE TURMA !!!! LA MULTE SUCCESURI MOISE......ROMAN SADEA ....HAHAHA
NESIMțIRE
28 Ian 2017

Să vă luați după unul care nu și-a băut urină de dimineață....ESTE MINUNAT !!!! AICI SE VEDE EGECTUL DE TURMA !!!! LA MULTE SUCCESURI MOISE......ROMAN SADEA ....HAHAHA
AGRICULTORUL FERICIT
28 Ian 2017

Dar care e scopul, de fapt.Rasturnarea guvernului si alegeri anticipate? Daca PSD a inceput marirea pensiilor si salariilor, iar asa zisa opozitie nici macar nu stie ce sa promita, rezultatul unor anticipate va fi acelasi.
ZORRO
28 Ian 2017

MOISE,MOISEEE!.....tata,ce este in capul tau?.....nu credeam ca TU sa fii capul rautatilor!!1....aveam toata stima ,fata de emisiunile tv ce le faceai!!!....de aceea te-ai "dat la fund" ca sa faci proteste ,ti-a spalat si tie creierul ,banii lui SOROS?......pacat!....dupa mine ,chiar de se va face alegeri anticipate ,tot PSD-ul va INVINGE deoarece este singurul pe "care-l trage inima" sa mai si dea la popor!.....celelalte sant numai pentru ele si camarila lor iar USR-ul asta trage NUMAI pentru SOROS,clar!.......un pensionar ,ce-ti cere sa revii la ce erai odata !.....
MOISE CIORDAN
28 Ian 2017

Mai Tizule ... mie ca te vad alergat cu ceva scanduri rupte din gard de niscai " prostovani "de aia carora le-au marit astia pensia salariile .samd , cand va veni Julica si le va lua din pensii si salarii. Si apropos : ia scoate tu studentii si artistii in strada sa manisfeste impotriva burselor si salariilor marite a gratuitatilor la transport si renuntati Dracului la pomana pe care v-o da Ciuma Rosie. E... ? Ce zici nu nu e o idee de fronta contra PSD?
@ POMANAGII
28 Ian 2017

Pomanagiilor , mitingurile sunt exercitii democratice pentru exprimarea unor pareri diferite de ale voastre.Ele sunt baza democratiei.Cei care ies la mitinguri nu mai vor sa fie furati de indivizi ca dragnea , ponta , udrea , blaga , tariceanu , basescu , iliescu , sova etc. Fanatismul vostru pentru ciuma rosie si latrinele tv ale puscariasilor ghita v-au spalat creerele de se mira si presa internationala.Folositi exact cuvintele impostorilor de acolo , deci aia gandesc pentru voi. Cei care au furat tara au furat si de la voi pomanagiilor .V-ati vandut sufletul pe doi arginti iar acum strigati in gura mare :ELIBERATIL PE BARABAS.
RASPUNDEREA MAGISTRATILOR
28 Ian 2017

RASPUNDEREA FARA PERIMARE A MAGISTRATILOR IN PROCESELE CIVILE! TOATE PROCESELE CIVILE IN CARE S-AU DAT DECIZII CONTROVERSATE SA FIE REJUDECATE! IN ROMANIA AVEM LEGI DISCRIMINATORII CARE APARA MAFIA POLITICA, GUVERMANENTALA SI CAMARILELE LOR!
ANONIM
29 Ian 2017

Astazi toata Romania la lupta impotriva HOTIEI , CORUPTIEI , MINCIUNII SI DEMAGOGIEI PROMOVATE DE PSD , CIUMA ROSIE. PENSIONARII CARE AU VOTAT MAFIA PSD VANDUTI PE DOUA FARAMITURI ALE PUSCARIASULUI dragnea IESITI SI STRIGATI : ELIBERATIL PE BARABAS.
BASESCU
29 Ian 2017

Mare prost ești mai anonim !!!? Urlă prostia in tine !!!!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz