2020-06-06 11:33

Horia Simu, „bancherul cuprului”, implicat în retrocedări ilegale

 |  21:01
Horia Simu, „bancherul cuprului”, implicat în retrocedări ilegale

Anchetatorii DNA au efectuat, joi, percheziții la locuința omului de afaceri Horia Simu, unul dintre proprietarii Cuprom, supranumit și „bancherul cuprului”, într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unui imobil din Bucureşti, operațiune prin care s-a produs un prejudiciu de peste 55 de milioane de euro. De altfel, Horia Simu se află în topul persoanelor care au beneficiat de cele mai mari despăgubiri din partea Agenţiei Naţionale de Restituire a Proprietăţilor (ANRP).

Surse judiciare au precizat că Horia Simu urma să fie dus la audieri, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind suspectat de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Potrivit surselor citate, în perioada 2006-2008, Horia Simu a sprijinit şi înlesnit nerespectarea prevederilor legale de către preşedintele, vicepreşedintele şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin depunerea la un dosar de despăgubire a unui imobil şi, anterior, la emiterea dispoziţiei primarului general al Capitalei din 9 iulie 2007, respectiv a avizului de legalitate al Prefecturii Bucureşti din 7 septembrie 2007, a mai multor înscrisuri, printre care o adeverinţă medicală şi o expertiză extrajudiciară din 2006 întocmită de expertul Zizi Dumitrescu, prin care s-a prezentat fals o stare de sănătate precară şi o identificare greşită a terenului, pentru a acredita ideea de imposibilitate de restituire în natură şi de urgenţă în soluţionarea dosarului.

Evaluări mult „umflate”

Astfel, cu acceptul dat supraevaluării făcute de evaluatorul Alexandru Florin Hanu şi cu aprobarea de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a raportului de evaluare, întocmit în condiţii nelegale, s-a produs bugetului de stat un prejudiciu de 55.144.265 de euro, respectiv peste 200.600.000 de lei, sumă primită de Horia Simu în mod necuvenit.

Sursele citate au precizat că, în 18 mai 2005, Mihaela Cojocaru a solicitat Primăriei Capitalei emiterea unei dispoziţii de retrocedare, în echivalent, la nivelul sumei de 244.928.107.524 de lei vechi, sub formă de titluri de valoare nominală folosite în procesul de privatizare, a imobilului compus din 97.516 mp de teren şi o clădire cu parter şi două etaje, garaj şi magazie, situat în Bucureşti, strada Virtuţii şi strada Fabricii, astfel cum este identificat în planul anexat raportului de expertiză întocmit de Zizi Dumitrescu, efectuat în cauza ce a format obiectul unui dosar de la Tribunalul Bucureşti - Secţia Civilă.

Cererea de emitere a dispoziţiei de retrocedare, în echivalent, a imobilului s-a întemeiat pe sentinţa civilă din 4 iunie 2004, pronunţată de Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, definitivă şi executorie, pe care solicitanta a anexat-o cererii sale, au mai arătat sursele citate.

Ceasuri, bijuterii și tablouri de valoare

Procurorii DNA au găsit la percheziţiile făcute în locuinţa lui Horia Simu aproximativ 150 de tablouri, unele semnate de Corneliu Baba, Corneliu Pătraşcu şi Samuel Mutzner, precum şi ceasuri de lux şi bijuterii, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare. Toate tablourile şi bunurile găsite la percheziţii vor fi trecute într-un proces-verbal, care va fi semnat de Horia Simu şi alţi martori. Tablourile vor fi predate unor instituţii specializate, pentru expertizare şi depozitare. Anchetatorii urmau să ridice şi documente privind retrocedarea ilegală a imobilului, pentru care este vizat Horia Simu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-07-02Parerea ta...

LIVIU
03 Iul 2015

Daca discutam de despagubiri ilegale ce ar fi sa ne oprim putin si la scandalul Doraly unde patronul complexului a incasat 87 mil eur de la HSBC dupa care a solicitat in regim de urgenta (in ultima sedinta condusa de Bica) despagubiri care i s-au si acordat sub forma unor actiuni FP si bani in valoare de 13 mil eur...saracu...nu a putut fi restituit in natura pt ca tocmai vinduse catre HSBC...colegul lui Andrici om de incredere a lui Cocos a facut ispravi asemanatoare....
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine