2020-06-06 23:17

Hunt întrezăreşte semnale pozitive din partea UE cu privire la Brexit

 |  15:01
Hunt întrezăreşte semnale pozitive din partea UE cu privire la Brexit

Uniunea Europeană (UE) transmite semnale ”rezonabil de pozitive” cu privire la posibilitatea modificării anumitor prevederi ale Brexitului, pentru ca premierul britanic Theresa May să poată obţină o ratificare a ”acordului retragerii” în Parlament, a apreciat marţi ministrul britanic de externe Jeremy Hunt, relatează Reuters.

Regatul Unit urmează să părăsească UE la 29 martie, însă acordul încheiat de şefa Guvernului cu Bruxellesul a fost respins masiv, în ianuarie, de Camera Comunelor.

Theresa May încearcă de atunci să renegocieze cu europenii ”plasa de siguranţă” irlandeză ("backstop") - un mecaism de ultim recurs vizând să evite reimpunerea unor controale vamale la cei 500 de kilometri de frontieră între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

Premierul britanic a stabilit 12 martie drept dată-limită a obţinerii ratificării "Withdrawal Agreement".

Ministrul britanic al Brexitului, Stephen Barclay, şi consilierul juridic al Guvernului (attorney general) Geoffrey Cox se întâlnesc marţi, la Bruxelles, cu negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier.

Jeremy Hunt a subliniat că avizul juridic al lui Geoffrey Cox cu prvire la modificările negociate de Bruxelles şi Londra urmează să fie hotărâtoare pentru deputaţi.

Consilierul juridic al Guvernului aprecia în decembrie că acordul retragerii încheiat de May risca să ţină regatul ostatic, ”pe termen nedeterminat”, în uniunea vamală europeană.

Susţinătorii Brexitului reclamă o clauză constrângătoare juridic care să garanteze caracterul temporar al "backstop"-ului.

”Calendarul este foarte strâns”, a subliniat Jeremy Hunt la BBC.

”Însă, în comparaţie cu locul în care ne aflam acum o lună, situaţia a luat o direcţie pozitivă. Cred că semnalele pe care le primim sunt rezonabil de pozitive. Nu vreau să exagerez, pentru că mai este mult de lucru”, a apreciat el.

”Cred că ei (negociatorii UE) încep să înţeleagă că putem obţine o majoritate în Parlament, pentru că ei aud mesajele unor persoane care au votat împotriva acordului şi care se declară astăzi pregătite să fie rezonabile cu privire la modul în care vom obţine asigurarea că nu vom fi prinşi în capcană legal de backstop”, a declarat Hunt.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-03-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine