2020-02-28 21:26

Iadul din club Colectiv. Cum au murit 30 de tineri şi peste 150 au fost răniţi

 |  23:27
Iadul din club Colectiv. Cum au murit 30 de tineri şi peste 150 au fost răniţi

Vineri seara, 30 octombrie 2015, în clubul Colectiv de pe strada Tăbăcarilor, sectorul 4, din Capitală, avea loc lansarea albumului „Mantras of War” al trupei rock Goodbye To Gravity. Sute de oameni au fost la concert, intrarea fiind liberă. La sfârşitul evenimentului, după piesa „The Day We Die“ („Ziua în care murim“) a avut loc un foc de artificii. O scânteie a aprins buretele de antifonare de pe un stâlp, iar focul s-a propagat rapid, în 30 de secunde, şi la tavan.

A urmat tragedia, toţi oamenii s-au înghesuit către singura ieşire din clubul Colectiv. Tavanul a căzut peste ei. Zeci de morţi şi sute de răniţi.

Primul martor

Gabriel Popescu a fost primul care a sunat la 112. Abia ajunsese în club când l-a auzit la microfon pe solistul formaţiei  Goodbye To Gravity  că a izbucnit un incendiu.

„O scânteie de la artificii a ajuns pe un stâlp care era antifonat. Pe el era burete şi s-a aprins. A luat foc acest lateral şi de acolo s-a extins la tavan şi uşor-uşor s-a extins în tot clubul. A fost un mic incendiu iniţial, dar când s-a deschis uşa s-a făcut o flacără  uriaşă. Fumul gros şi toxic a umplut clubul instantaneu. Vorbim de secunde. Incendiul a pornit din faţa scenei, cam în jurul orei 22.28, şi a fost semnalat de solistul trupei, Andrei Galuţ, la microfon. Cum am auzit, m-am îndreptat spre ieşire şi am sunat la pompieri. Uitaţi, apelul către 112 a fost pe la 22.35. M-am născut a doua oară. Am ajutat după aceea la intervenţii, la căutat de defibrilatoare. Am fost printre cei care au reuşit să iasă fără nici o problemă. Eram lângă uşă, am făcut stânga, dar tot într-un spaţiu care era blocat. Dacă focul s-ar fi extins… Nu ştiu ce s-ar fi întâmplat. Ăsta a fost norocul meu… Apoi am sărit să-i scoatem pe cei care căzuseră chiar la ieşirea din club. Din interior se auzeau ţipete înfiorătoare. Atunci a fost isterie, oamenii au sărit peste oameni“, a povestit Gabriel.

Arafat anunţă primii morţi

Secretarul de stat Raed Arafat a ajuns la locul tragediei din seara de vineri spre sâmbătă şi a făcut primele declaraţii.

„Sunt multe persoane rănite, persoane decedate, am transportat mulţi la spital. Încercăm să salvăm cât mai mulţi oameni. Nu avem cifre exacte. Sunt 18 morţi, până acum”, a spus Arafat care a anunţat şi când a ajuns prima ambulanţă la faţa locului: „Apelul la 112 a intrat la 22.36, au fost mobilizate primele forţe şi au început deplasarea către locul incendiului, sosind acolo la 22.47. A fost declanşat planul roşu”.

Îi curgeau lacrimi din ochi, cu sânge

Asistenta Violeta Maria Naca a crezut că se duce cu salvarea la un incident minor. Ulterior, relatarea ei dramatică a descris iadul de la Colectiv.

„Ne-am dus senini. Credeam că e un incendiu banal inițial, continuă, am fost al doilea echipaj la fața locului. Apoi au venit pompierii agitați. Primele două victime. Totul era ca un coșmar. Mergeau, urlau, se târau. Tineri desfigurați. Urlau mulți. Eram două salvări. Una dintre victime, erau o tânără, rănită grav. Țipa la mine să venim mulți. Mă implora. Spunea că sunt 300 de tineri, arși, călcați în picioare. Am implorat plângând pe cei de la dispecerat că sunt sute de oameni arși. Plângeam. Săreau arși pe mine, urlau. Voiau să intre mulți în ambulanțe. Și nu puteam să plecăm cu fata rănită grav. Nu se dădeau din drum.

Abia atunci s-a dezlănțuit coșmarul. Au venit alți patru grav răniți. Izbeau în mine. În salvare. Le curgea pielea, carnea. Acum plâng. Urlau să îi iau, să nu îi las în urmă. Am implorat dispeceratul să aducă mai multe ambulanțe, că e haos. Să vină poliția. Rupeau jacheta de pe mine.

Apoi, a venit un pompier, avea o tânără de 18 ani, arsă pe 98% din corp, mă implora cu lacrimi de erou: Ia-o mai repede din brațele mele. Doamne, cât de tânără e! Salveaz-o! Am și eu o fată acasă! Mi s-a făcut rău. Veneau mulți, mulți de tot. Erau îndesați în salvări. Civili urlau, tineri răniți trăgeau de doctori, aproape smulgându-le hainele. Implorau să fie ajutați, să fie salvați. Se aruncau în fața ambulanțelor. Dădeau cu pumnii în ambulanțe.

Am urme de piele arsă, pe mine, pe echipament. Pompierul-șef plângea în hohote. Era în șoc. Țipa: De ce, Doamne? Tânăra arsă nici nu mai avea haine pe ea. Apoi am intrat urlând la Colțea, cu patru răniți grav. Țipam să vină toți doctorii, că e carnagiu. Toată lumea era în stare de șoc. Am văzut iadul!

Doi doctori de la echipaje au rămas la fața locului. Erau șase tineri, jos pe borduri, în stop cardiorespirator. Șoferul din echipaj a resuscitat  oameni ore în șir până i-a crescut tensiunea și i-a țâșnit sângele pe nas.

Mai era un copil de doar 16 ani! 16 ani! A plâns echipajul la resuscitarea lui. Nu se îndurau. Apoi l-au adus pe fratele lui, pe brațe, la mine. Era grav, era ars tot. Avea ochii umflați și roșii, plângea. Întreba: Sunt rău? E grav?

Apoi au adus altul. Era 70%. Plângeam. Cădea carnea de pe el. Întreba dacă mai trăiește. Dacă e grav. Era aproape de comă. Îi curgeau lacrimi din ochi cu sânge. Îmi spunea să îl țin de mână. I-am spus că am un băiat de-o seamă cu el. Mi-a răspuns: Mami, n-o să mor, nu? Încă ieșea fum din el.

La spital părinți pupau ambulanțele, urlau unde le sunt copiii. Le-am spus adevărul. Le-am spus că sunt în stare gravă. Mi-au pupat picioarele la Municipal. Era sinistru. Trăgeau de mine și de colegi, de salvare“, a povestit Violeta.

Creşte numărul morţilor

Sâmbătă, la ora 00.35, bilanţul morţilor a ajuns la 26, iar 152 de persoane au fost transportate la spitalele din Capitală: Spitalul Floreasca (50 de persoane), Spitalul de Arși (27), Spitalul Elias, Spitalul Militar (4), Spitalul „Sf. Pantelimon“ (3), Spitalul Județean Ilfov (1), Spitalul „Sf. Ioan“ (9), Spitalul „Bagdasar“ (24), Spitalul Municipal (25), Spitalul Colțea (7), Spitalul Budimex și Spitalul „Grigore Alexandrescu“ (2). Părinţi, rude, prieteni îi căutau cu disperare pe cei dragi care fuseseră în club şi acum erau de negăsit. Arafat anunţă un număr de telefon de unde pot primi informaţii. Ulterior, numărul morţilor a ajuns la 27, iar al răniţilor la 184, din care 147 au fost internaţi, unii în stare foarte gravă.

„Am ieşit căţărându-mă pe oameni”

În noaptea de vineri spre sâmbătă au continuat mărturiile celor din club. Un tânăr care a reuşit să iasă a spus: „Ne-am călcat în picioare. Cine a fost mai puternic trăiește”.

„Oamenii au ieșit în panică, ne-am grăbit către ieșire, după care s-a întâmplat o vâlvătaie enormă, a ars tot tavanul. Am simțit o căldură năprasnică, m-am ferit, am avut noroc că am avut o sticlă de bere în mână, am vărsat-o pe mine și în acest fel, iată-mă, trăiesc. Am ieşit cățărându-mă pe oameni și încercând să ies afară”, a afirmat tânărul.

„Tu eşti? Asta e mâna ta?”

Delia Ţugui a fost la concertul din Colectiv împreună cu soţul şi fiul său. Ea a povestit pe Facebook momentele de groază: „Lumea s-a îmbulzit către intrare, s-a reacționat relativ repede, dar ieșirea era prea îngustă și oamenii s-au panicat. În spatele meu s-au călcat în picioare, cățărându-se unii peste alții pentru a reuși să iasă. După ce am ieșit afară, am auzit o bubuitură înfundată și am simțit că mă lovește o rafală de aer fierbinte în spate. Mi-a luat foc părul. Am pus mâna să îl sting și m-am ars. Aerul era fierbinte, irespirabil, fumul gros și negru, nu vedeam absolut nimic. Nu știam încotro merg. Am întins mâna și m-am agățat de geaca cuiva care se afla în fața mea și m-a târât după el. Altfel nu aș mai fi putut merge. Eram paralizată din cauza fierbințelii aerului irespirabil, am tras aer în piept și am simțit că mă arde până în stomac. Repet, eram deja afară. Nu cred că a fost o explozie propriu-zisă. Din ceea ce am văzut ulterior la tv, s-ar fi prăbușit tavanul și asta ar fi putut provoca rafala de foc și fum care m-a prins din urmă. Apoi am văzut lumină și am simțit aer curat. M-am uitat înapoi și am văzut o mare grămadă de oameni prăbușiți unii peste alții în ușă. Cei care ieșiseră încercau să-i tragă, dar cei de jos erau prinși sub greutatea celor de deasupra lor. Cineva striga întruna: «Luați-i mai întâi pe cei de deasupra!», dar panica era prea mare. Mulți încercau să ajute, dar era haotic. Prietenii se căutau între ei pe dedesubtul mormanului de oameni prin pipăit, strigându-se pe nume, întrebând: «Tu ești? Unde ești, că nu te văd? Asta e mâna ta?» etc. Era de coșmar. Nu îmi venea să cred că așa ceva e posibil. Mi-am dat seama imediat că cei din partea din spate a barului nu vor mai ieși cu viață de acolo”.

Avea cinci copii

Printre cei decedaţi se afla şi o femeie de serviciu de la club, care potrivit unor apropiaţi muncea „la negru” în club.

„Erau mai multe fete pe care le trimitea cu rândul. Şi ea se număra printre ele. În acea zi nu trebuia să fie ea. Colega ei a sunat-o şi i-a spus: «Te rog frumos, poţi să îmi faci în loc, că eu mă simt foarte rău?». Şi atunci ea a mers. A preferat pentru un milion să meargă acolo pentru că este prea amărâtă. Vă daţi seama: soţul decedat, o mamă decedată, un tată paralizat la pat şi cinci copii. Avea 38 de ani. Şi copiii minori toţi. Cei mai mici sunt în vârstă de 11 ani, gemeni”, a povestit o prietenă a victimei.

Doliu naţional

Mesaje de susţinere pentru familiile victimelor au venit din partea preşedintelui Klaus Iohannis, Regelui Mihai I, premierului Marii Britanii David Cameron, ambasadelor străine în România. Premierul Victor Ponta, întors de urgenţă dintr-o vizită pe care o efectua în Mexic, a decretat de la Guvern trei zile de doliu naţional. Sâmbătă seara, mii de oameni au depus lumânări pe trotuarul de la locul tragediei. Peste o mie de persoane au fost să doneze sânge.

Încă o mărturie

Duminică, numărul morţilor a crescut la 30, iar 90 de răniţi sunt în stare foarte gravă. Premierul Victor Ponta a anunţat că numărul morţilor s-ar putea dubla. Au apărut şi alte mărturii care atacă autorităţile.

“Scriu asta, pentru că cred că este important ca lumea să ştie adevărul (pe care posturile de ştiri îl prezintă un pic denaturat) şi mai sper că poate fi unul din lucrurile care pot fi îmbunătăţite pe viitor de dl. Arafat, de SMURD, de ISU, de 112, de firmele de securitate... Sunt unul dintre cei norocoşi că am reuşit să ies, când am reuşit să îmi recuperez respiraţia, dupa câteva minute şi am realizat amploarea dezastrului, mă întrebam ce să fac ca să ajut... o vazusem deja pe prietena mea că suna la 112 şi mă gândeam că echipajele vor ajunge în scurt timp... la televizor au spus că primul apel s-a efectuat la 10.32 şi sunt convinsă că foarte mulţi dintre cei de afară sunaseră deja... la 10.41 nu venise încă nici un echipaj nici pompieri, nici SMURD, nici ambulanţa şi am sunat şi eu la 112 gândindu-mă că poate în haosul creat nu a sunat nimeni (am ora apelului memorată de telefon)... doamna de la 112 mi-a spus să nu mă panichez, că se cunoaşte problema şi au trimis "1 echipaj de poliţie"!!!  STUPEFACTIE!!!! Am început să îi explic că este o tragedie, un carnagiu, că umblă oameni arşi din cap până în picioare şi cer ajutor şi avem nevoie de multe echipaje, foarte multe... pompieri, descarcerări, ambulante... de-abia în acel moment mi s-a făcut legătura cu altcineva să explic exact de ce echipaje avem nevoie... DEJA TRECUSERĂ 10 MINUTE DE LA APELUL DECLARAT DE ARAFAT!!!). Imediat după a apărut prima maşină de poliţie... 2 oameni care s-au îngrozit de ce vedeau... abia după alte 2-3 minute a venit prima salvare şi după alte câteva minute au apărut pompierii. PE JOS, fără echipamentul necesar pentru că nu ştiau pe unde să intre în incinta de la Pionierul... şi ne întrebau dacă ştim cine ar putea avea cheia de la poartă !!!! ULUIRE!!! Mi-aduc aminte că le-am strigat să o spargă, să o ia dracu de poartă! Până la urmă, dupa alte câteva minute au reuşit să aducă maşina în incintă... PE SCURT DUPĂ cca 20 MINUTE ÎN INCINTĂ ERAU O MAŞINĂ DE POMPIERI ŞI 2 SALVĂRI şi s-au adus primele furtune şi au intrat primii pompieri!!! FOARTE MULT!!!!! A fost un incediu care a mistuit totul într-un minut şi practic intervenţia de salvare s-a întâmplat la circa 20 minute... probabil că dacă cei de la 112 ne-ar fi crezut la telefon că este un incendiu grav, cu mulţi răniţi şi mulţi blocaţi în interior, şi ar fi trimis mai multe echipaje din prima, dacă pompierii ar fi ştiut pe unde să intre în incintă şi ar fi fost anuntaţi de dispecerat de gravitatea incendiului, mult mai multe vieţi ar fi putut fi salvate!!! Fiecare secundă conta vineri seara şi din păcate 112 se pare ca nu a înţeles asta de la primele apeluri!!! Sper ca pe viitor, în memoria celor care şi-au pierdut viaţa, a celor răniţi şi familiilor lor, ceva să se schimbe în intervenţia de urgenţa şi modalitatea în care apelurile de urgenţă sunt evaluate şi prioritizate!!!!”, a scris Andreea Sopa.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-11-02

In legatura cu acest articol...

Cauzele Catastrofei din Colectiv. Lanțul slăbiciunilor

Cele mai cutremurătoare accidente şi calamităţi din România modernă. Istoria dezastrelor

Solidaritate după tragedia de la clubul Colectiv

De la Ponta la Oprea. De la Oprea la Piedone

Cluburile morții în lume. O cronologie terifiantă de tragedii din care nu s-a învățat nimic

Condoleanţe din toată lumea. Presa internaţională a acoperit pe larg tragedia de la club Colectiv

Maeştrii scenariilor conspirative
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine