2019-07-18 14:52

ILIESCU, despre relația cu Regele MIHAI: Și-a făcut datoria cu onoare

 |  17:00
ILIESCU, despre relația cu Regele MIHAI: Și-a făcut datoria cu onoare

Fostul preşedinte Ion Iliescu, şeful statului care i-a interzis Regelui Mihai intrarea în ţară după 1989, reacţionează la vestea morţii fostului suveran. Iliescu afirmă că, deşi relaţia cu Regele nu a fost una simplă, au reuşit să colaboreze în interesul României.

"Am aflat cu tristețe vestea încetării din viață a fostului suveran al României, Mihai I. Viața sa, într-un secol agitat, plin de violențe și de schimbări dramatice, nu a fost nici simplă, nici ușoară. Și-a făcut datoria cu onoare, a luat decizii determinante pentru viitorul țării, în condiții dintre cele mai dificile.

A dovedit un exemplar patriotism în anii grei ai exilului. Revenit în țară, după schimbările din decembrie 1989, a trecut peste dezamăgiri și momente dificile și a devenit avocatul României în efortul ei de integrare europeană și euroatlantică. A fost un exemplu de responsabilitate politică și civică.

În august 2004, în cadrul manifestărilor dedicate evenimentelor dramatice de la 23 august 1944, la care a participat şi Regele Mihai, spuneam: „Dacă vom judeca fără patimă şi cu obiectivitate faptele istorice, dacă nu vom mai folosi istoria ca instrument al luptei politice, vom putea cădea de acord asupra adevăratei semnificaţii a evenimentului de la 23 august 1944: aceea de act de salvare naţională. Decizia curajoasă de la 23 august 1944, de arestare a mareşalului Antonescu şi de întoarcere a armelor împotriva Axei, alături de Naţiunile Unite, s-a impus ca urmare a agravării situaţiei de pe front, fiind singura decizie posibilă, în condiţiile date, pentru a asigura supravieţuirea Armatei Române şi continuitatea statului român.”

Păstrez amintirea discuțiilor purtate în decursul timpului, după 1989, atât la Versoix cât și la București. Relația noastră nu a fost simplă, în vremurile agitate ale începutului tranziției. Rațiunea și sensul servirii interesului public, indiferent de poziția în care ne aflam, au fost mai puternice, și, împreună, am reușit să transmitem către partenerii noștri un mesaj puternic, de asumare a valorilor comunității europene.

Prin dispariția Regelui Mihai se încheie poate cel mai zbuciumat capitol al istoriei României moderne, o istorie complexă, deseori dramatică, dar care a asigurat locul cuvenit al țării noastre în Europa și în lumea contemporană.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!", scrie Iliescu pe blog.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-12-05Parerea ta...

CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
05 Dec 2017

Doamne fereste sa te laude iliescu...dupa ce l-a fugarit cu politia pe Mihai 10ani de zile acum se preface ca plange dupa el...penibil
LEVST.
08 Dec 2017

Culmea hipocriziei, insa "ca o manusa", pentru iliescu...Regele a trait zeci de ani in exil, iliescu a trait -de facto- ca un rege in Romania, ex-regele a murit, iliescu traieste si primeste pensie de rege..." Raul este intotdeauna, mai bine organizat decat binele"(aici, " decat raul mai mic")
LEVST.
08 Dec 2017

daca exista si o arta a interpretarii fotografiilor(dupa mimica si gesturi), iliescu pare a spune,"Iar te-am tras in piept" iar ex-regele pare impietrit de propriul gand: "cat de jos m-am coborat, sa stau la aceiasi masa cu iliescu!"
Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray