2020-04-05 07:44

Îndiguirile pe Siret, abandonate în ultimii doi ani

 |  18:55
Îndiguirile pe Siret, abandonate în ultimii doi ani

Potrivitunei hărţi a bazinului hidrografic Siret, ce se regăseşte pe site-ulMinisterului Mediului, 77 de lucrări de îndiguire sau consolidare a digurilorau fost realizate în anii 2005 şi 2006. Alte 24 de asemenea lucrări au fostexecutate în anul 2007. Cu toate acestea, localităţile aflate de-a lungulrâului moldav au fost acoperite de ape.

Fostulsecretar de stat în Ministerul Mediului, Lucia Varga, deputat PNL, este depărere că toate aceste lucrări au fost insuficiente pentru a preîntâmpinadezastrul. „Trebuia să se continue, în 2008 şi 2009, cu planul de măsuri de îndiguiri,întocmit în 2006. Existau studii de fezabilitate, trebuia doar să se alocebanii necesari”, ne-a declarat Lucia Varga. Potrivit acesteia, ritmulindiguirilor a înregistrat o scădere în intensitate.

Pisicadin curtea Hidroelectrica

Dupăinundaţiile din 2005, Ministerul Mediului a realizat un plan pe termen scurt demăsuri pentru prevenirea inundaţiilor, stabilindu-se 40 de puncte de necesitatemaximă, în care trebuia să se intervină. A urmat elaborarea unui plan pe termenlung, în care s-au stabilit lucrările pentru restul de puncte de interes.Potrivit Luciei Varga, s-au alocat până în prezent, din fondurile bugetare şicele ale Băncii de Dezvoltare a Comisiei Europene, aproape un miliard de eurodin totalul de 1,6 miliarde de euro necesari planurilor de apărare împotrivainundaţiilor.

Primulşi cel mai important aspect ce trebuia avut în vedere de autorităţi este, înopinia Luciei Varga, realizarea lucrărilor de la acumularea de ape de la Paşcani.Acest obiectiv a fost trecut, prin Hotărâre de Guvern, în 2006, de laAdministraţia Naţională „Apele Române” în administrarea Hidroelectrica, pentrucă statul nu avea banii necesari executării lucrărilor. În al doilea rând,trebuia realizată etapa a II-a a planului de măsuri pentru prevenirea inundaţiilor.

Defrişărilenecontrolate

Pelângă nerespectarea etapei a II-a din planul elaborat de Ministerul Mediului, oaltă cauză, de altfel principală, în opinia Luciei Varga, a inundaţiilordezastruoase o constituie tăierea masivă a pădurilor. De aici provinacumulările de ape rezultate din precipitaţiile abundente.

Înaltă ordine de idei, Lucia Varga este de părere că, în privinţa situaţiei de laGalaţi, autorităţile ar fi trebuit să intervină mai jos de acest oraş. „De cenu au spart digul din incinta Călăraşi-Râul, cum s-a mai făcut în trecut?Astfel, se putea preveni o eventuală inundare a Galaţiului”, este de păreredeputatul PNL referitoare la procedura de inundare controlată.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638935-12-28

Mai multe imagini:
Îndiguirile pe Siret, abandonate în ultimii doi ani
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine