2019-08-20 17:59

Îngerul copiilor şi-a încheiat misiunea

 |  21:00
Îngerul copiilor şi-a încheiat misiunea

Alexandru Pesamosca, chirurgul pediatru care a realizat aproape 50.000 de operaţii, a murit ieri-dimineaţă la vârsta de 81 de ani la Spitalul „Marie Curie“ din Capitală, acolo unde se mutase în urmă cu 12 ani când a rămas văduv.

“Tata Pesi”, aşa cum fusese numit de către copii, a fost internat în urmă cu două luni la Spitalul Floreasca din cauza insuficienţei respiratorii, iar în urmă cu puţin timp fusese adus la unitatea pe care a servit-o timp de aproape trei decenii. “A fost dorinţa sa expresă de a se sfârşi în locul pe care l-a iubit foarte mult”,afirmă apropiaţii.

Născut la 14 martie 1930, profesorul Pesamosca şi-a început cariera de medic în 1954, într-un sat de lângă Feteşti, iar ulterior, în 1957, a fost repartizat la Grigore Alexandrescu şi Budimex, actualul Marie Curie.

Din 1984 nu a mai ieşit din spital, preferând să profeseze  în dauna zilelor de concediu. Aici este casa mea”,spunea “Îngerul copiilor” în 1999, când a decis să se mute într-o cămăruţă de 10 metri pătraţi a spitalului pentru a se dedica în totalitate micuţilor. “Am iubit mult copiii, toată viaţa m-a urmărit zâmbetul lor de dinaintea unei operaţii”, îşi amintea reputatul doctor.

Vârsta înaintată nu i-a mai permis să opereze în ultimii ani, dar a continuat să le ofere instrucţiuni medicilor care îi cereau ajutorul în ciuda faptului că a fost chiar la un pas de a fi evacuat din spital. A murit în sărăcie, deşi putea avea totul, şi a considerat că “doctorii nu sunt bogaţi, iar cei bogaţi nu sunt doctori”.

Înmormântat în locul său drag

Cea mai mare dorinţă a profesorului a fost ca înmormântarea să aibă loc în curtea Spitalului „Marie Curie“, lângă Biserica Cuviosul Stelian şi Sfântul Nicolae, pe care a şi ctitorit-o împreună cu alte persoane. Ieri, trupul său a fost depus în capela lăcaşului, iar azi, apropiaţii şi cei pe care i-a salvat îşi vor putea lua adio în sala de consiliu a Facultăţii de Medicină "Carol Davila".

“Spitalul să-i poarte numele

Prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davilla”, Monica Pop, consideră că  Spitalul de Copii “Grigore Alexandrescu” ar trebui să poarte numele renumitului chirurg pediatru.  “Este moral ca numele unui spital de copii atât de cunoscut să poarte numele unui medic celebru care şi-a dedicat viaţa sa pentru a reda sănătatea şi viaţa copiilor bolnavi”, a afirmat profesorul-doctor.

 “A fost unul dintre reperele medicinii româneşti. 50.000 de tineri au avut o şansă în viaţă, fiind operaţi de el”, Colegiul Medicilor

“Unul dintre cei mai reputaţi chirurgi pediatri ai României. Va rămâne în amintirea şi în inimile noastre ca îngerul păzitor al micilor pacienţi”, Ladislau Ritli, ministrul sănătăţii

“Dispariţia sa este o pierdere incomensurabilă pentru sistemul medical românesc şi pentru toţi românii”, Traian Băsescu, preşedintele României


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639259-02-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray