2020-08-12 15:56

Inspectorii Curții de Conturi au extins verificările la spitalele controlate de Firea. Haos în acte

 |  12:44
Inspectorii Curții de Conturi au extins verificările la spitalele controlate de Firea. Haos în acte

Inspectorii Curții de Conturi au luat la puricat actele de la Administrația Spitalelor, instituția care gestionează spitalele municipale aflate în subordinea Primăriei Capitalei. Potrivit unui control derulat la această instituție, pentru că nu s-a lămurit ce s-a întâmplat cu banii de investiții- inspectorii au decis să extindă controalele, după ce și-au dat seama că banii nu au fost cheltuiți conform legii.

Ce au găsit inspectorii, de au decis să extindă controlul la la Administrația Spitalelor:

-

- Menținerea nejustificată în contul 231 „Active fixe corporale în curs de execuție” a sumei de 6.810 mii lei, reprezentând contravaloarea unor lucrări de investiții și reparații capitale finalizate şi recepționate până la 31.12.2018, care trebuia să majoreze valoarea activelor fixe corporale.

-Plata nejustificată a sumei de 26 mii lei ca urmare a decontării unor cantități de lucrări de reparații curente pe suprafețe mai mari decât cele reale aferent căreia se datorează dobânzi și penalități de întârziere în valoare de 1 mii lei.

- Menținerea nejustificată și raportarea eronată la 31.12.2018 a unor obligații de plată în valoare totală de 149 mii lei reprezentând drepturi de natură salarială obținute prin sentințe judecătorești definitive și executorii dar neridicate pentru care s-a prescris dreptul la acțiunea în revendicare a beneficiarilor și nevirarea acestora la bugetul de stat ca venituri din prescripție.

- Angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata unor cheltuieli de natura celor de capital, în sumă de 3.944 mii lei, din creditele alocate pentru cheltuieli materiale, fără a fi aprobate prin lista de investiții, precum și înregistrarea contabilă eronată a acestora, pe cheltuielile instituției.

Măsurile dispuse de Camera de Conturi

- Extinderea verificărilor în vederea identificării tuturor lucrărilor și a bunurilor recepționate care sunt încă înregistrate în contul 231 „Active fixe corporale în curs de execuție”, și înregistrarea lor corectă în conturile de active aferente, inclusiv a diferenței de 2.452 mii lei reprezentând dotări independente.

- Extinderea verificărilor asupra tuturor situațiilor de lucrări decontate în anul 2018 în cadrul articolului bugetar 20.02 „Reparaţii curente”, cuantificarea eventualelor prejudicii produse prin decontarea unor cantități neexecutate de lucrări de reparații curente, înregistrarea în contabilitate, recuperarea acestora, inclusiv a dobânzilor și penalităților de întârziere aferente și virarea în contul de venituri al bugetului local „Sume provenite din finanțarea bugetară a anilor precedenți aferente secțiunii de funcționare”, inclusiv a sumei de 27 mii lei stabilită și recuperată în timpul misiunii deaudit.

- Angajarea și plata cheltuielilor de capital doar din sursele aprobate cu această destinație, pe baza listei de investiţii, anexă a bugetului de venituri şi cheltuieli anual, aprobate conform legii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz