2020-02-28 13:39

Inspectorii fiscali - poliţişti în trafic fără puteri

 |  19:36
Inspectorii fiscali - poliţişti în trafic fără puteri

PremierulEmil Boc este decis să combată evaziunea fiscală chiar şi prin modificareaOrdonanţei privind circulaţia pe drumurile publice. Cum? Simplu! Prinmodificarea acestei legi, inspectorii fiscali vor putea deţine şi folosi, pemaşinile de serviciu, sirene, girofaruri şi dispozitive luminoase cu mesajevariabile pentru a transmite o dispoziţie sau o indicaţie participanţilor latrafic.

Prim-ministrulEmil Boc a sărit în ajutorul ministrului de finanţe, Sebastian Vlădescu, acestaplângându-se de faptul că, atunci când inspectorii fiscali efectuează uncontrol în trafic, şoferii refuză să oprească la semnalele acestora. ”Nu de puţine ori am fost nevoiţi să cerem sprijinul unui echipaj de poliţierutieră pentru a ne putea face meseria. Unii şoferi de TIR nici nu ne bagă înseamă atunci când le facem semn să oprească pentru a verifica legalitateamărfurilor transportate”,ne-a declarat un angajat al Gărzii Financiare Centrale.

Astfel,prin modificarea HG 1391/2006, la articolul 89 se adaugă şi inspectoriifiscali. Astfel, acesta va avea următorul cuprins: “Oprirea participanţilor latrafic este obligatorie şi la semnalele date de: poliţiştii de frontieră;îndrumătorii de circulaţie ai Ministerului Apărării; funcţionarii din cadrulAgenţiei Naţionale de Administrare Fiscală care efectuează semnalul înexercitarea atribuţiilor de control specifice, conform legii; agenţii de caleferată, la trecerile la nivel; personalul autorizat din zona lucrărilor pedrumurile publice; membrii patrulelor şcolare de circulaţie, la trecerilepentru pietoni din apropierea unităţilor de învăţământ; nevăzători, prinridicarea bastonului alb, atunci când aceştia traversează strada.

Proiectavizat favorabil

A doua modificareeste adusă articolului 92, care permite inspectorilor fiscali să instaleze şisă folosească semnale luminoase, bastoane reflectorizante, girofaruri şiamplificatoare de voce pe maşinile de serviciu şi dispozitive luminoase cumesaje variabile pentru a transmite o dispoziţie sau o indicaţieparticipanţilor la trafic. Acelaşi articol, la alineatul 2, arată că, atuncicând funcţionarii ANAF scoat bastonul reflectorizant pe partea dreaptă amaşinii, şoferii aflaţi în spatele autovehiculului ANAF trebuie să opreascăautoturismul. În cazul în care bastonul este scos pe partea stângă,conducătorii auto aflaţi pe banda stângă de circulaţie, pe acelaşi sens sau pesensul opus de mers, trebuie să oprească maşina. Proiectul de HG a fost avizatfavorabil de către ministrul finanţelor publice, Sebastian Vlădescu, şi decătre ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu.

Auuitat de sancţiuni

PrinOrdonanţa de Urgenţă 54/2010 care le acordăinspectorilor fiscali şi calitatea de “poliţişti”nu se prevede nici o sancţiune pentru cei care nu respectă semnalele de oprirefăcutede aceştia pentru că legiuitorul nu s-a gândit să modifice şi la capitolulContravenţii. Astfel, în OUG 195/2002, privind circulaţiape drumurile publice, la articolul 100 se prevede: “Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa aII-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: nerespectareasemnalelor poliţiştilor de frontieră în punctele de trecere a frontierei destat a României, ale îndrumătorilor de circulaţie ai Ministerului Apărării, aleagenţilor de cale ferată, ale persoanelor desemnate pentru dirijareacirculaţiei pe sectoarele de drum pe care se execută lucrări de reabilitare aacestora, precum şi cele ale patrulelor şcolare de circulaţie şi alenevăzătorilor”.Or, ordonanţa Guvernului Boc nu face referire la ceva sancţiuni în cazul încare nu opriţi la semnalele făcute de inspectorii ANAF.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-02-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine