2019-10-18 04:31

Instanţa indoneziană a admis extrădarea lui Nicolae Popa

 |  14:31
Instanţa indoneziană a admis extrădarea lui Nicolae Popa

Instanţa indoneziană a admis extrădarea lui Nicolae Popa, fostuldirector al Gelsor, condamnat la 15 ani detenţie pentru fraudarea FNI,autorităţile judiciare române urmând să fie informate în termen de şapte zilede la pronunţare, potrivit unor surse oficiale.

Hotărârea judecătorilor indonezienieste irevocabilă şi va fi comunicată preşedintelui Indoneziei, au relatat,pentru MEDIAFAX, sursele citate, care au refuzat să dea alte detalii despredezbaterile care au avut loc în instanţă.

Totodată, în termen de şapte zile, potrivit procedurii, decizia va ficomunicată autorităţilor judiciare române.

În februarie 2010, ministrul indonezian al Justiţiei, Patrialis Akbar, aautorizat extrădarea în România a fostului director Gelsor, Nicolae Popa,procedura fiind aprobată, ulterior, şi de preşedintele indonezian, potrivitediţiei online a Jakarta Globe.

În 25 august 2010, preşedintele indonezian Susilo Bambang Yudhoyono aaprobat decretul privind începerea procedurii de extrădare a lui Nicolae Popa,condamnat la 15 ani de detenţie pentru infracţiuni economice şi reţinut laJakarta în 2 decembrie 2009. Astfel, după acest acord, procedura de repatrierea fost din nou pusă în discuţia instanţei, potrivit procedurii.

Între România şi Indonezia nu există un acord de extrădare, însă conformarticolului 39 din Legea 1/1979 privind extrădarea, în cazul în carepreşedintele acceptă o cerere de extrădare, procedura care va fi urmată va fisimilară celei în care un astfel de acord ar exista.

Potrivit aceleiaşi legi, Ministerul indonezian al Justiţiei este celcare comunică decretul de extrădare statului solicitant, pe canale diplomatice,însă acelaşi minister poate cere, într-un interval de timp rezonabil, şiinformaţii suplimentare în cazul persoanei pentru care s-a cerut extrădarea.

Aceeaşi lege prevede că persoana pentru care a fost cerută extrădarea vafi predată autorităţilor solicitante la data şi locul stabilite de MinisterulJustiţiei din Republica Indonezia. Dacă preluarea nu se face la termenulstabilit, persoana respectivă poate fi eliberată după 15 zile, dar nu maitârziu de 30 de zile.

Fostul director Gelsor Nicolae Popa a fost arestat, în 2 decembrie 2009,de autorităţile din Jakarta, Indonezia, el fiind condamnat de TribunalulBucureşti, în 2006, la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune, alături deIoana Maria Vlas, decizia rămânând definitivă în 2009.

Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor şi membru alConsiliului de Încredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI.Decizia definitivă şi irevocabilă în dosarul prăbuşirii FNI a fost dată în 4iunie 2006, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638951-12-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray