2020-08-05 13:54

Internetul ne duce la bibliotecă

 |  19:12
Internetul ne duce la bibliotecă

Bibliotecile dotate cu internet au deschis apetitul românilor pentru informaţii. 275.000 de români au intrat pentru prima dată pe internet datorită serviciului Biblionet. 7.000.000 de vizite au fost înregistrate la bibliotecile publice pentru utilizarea computerelor şi a internetului

Programul Biblionet include, până în acest moment, peste 1.500 de biblioteci locale, dotate cu 6.460 de calculatoare şi echipamente aferente şi peste 2.175 de bibliotecari formaţi şi îşi propune să atingă peste 2.000 de biblioteci la finalul programului. Potrivit unui studiu realizat în ultimele trei luni, pentru utilizatorii bibliotecilor publice, internetul este principala sursă de informare spre deosebire de nonutilizatori unde principalul canal este tv. Nefolosirea internetului în general se asociază statistic cu venituri dintre cele mai mici în rândul populaţiei României.

Profilul internautului

În ceea ce priveşte segmentul de utilizatori ai serviciilor bibliotecilor publice se constată o creştere a duratei folosirii internetului. Profilul conturat este pentru consumatorul cotidian de internet: cu precădere tânăr, între 15-34 de ani, absolvent de universitate, locuitor în urbanul de peste 200.000 de locuitori. Cei care afirmă că nu au accesat niciodată internetul sunt majoritar persoanele de peste 55 de ani, fără şcoală sau cu studii elementare, rezidenţi în mediul rural. Numărul persoanelor care trec pragul unei biblioteci a crescut cu 50% în comunităţile mici (sub 15.000 de locuitori). Cetăţenii români care utilizează calculatoarele şi internetul de la biblioteca publică sunt în căutarea informaţiilor legate de: educaţie, piaţa muncii, comunicare cu prietenii sau rudele din ţară sau din străinătate, rezolvarea unei probleme medicale. Peste 10% au declarat că o dată ce trec pragul bibliotecii, folosesc şi alte servicii (cărţi, ziare, informaţii utile). 33% (aproximativ 2,3 milioane de persoane) dintre utilizatorii actuali ai bibliotecilor Biblionet declară că vin la biblioteca publică doar, sau în primul rând, pentru calculatoare şi internet.

Codaşii UE la calculatoare

Peste jumătate (54%) din populaţia ţării nu a folosit niciodată un calculator, conform unui studiu Eurostat din 2011. „Mulţi dintre bibliotecari au făcut parte din această categorie, dar programul Biblionet i-a motivat să recupereze rapid şi să devină ei promotori ai accesului digital în comunităţile lor. Procentul este în continuare foarte mare, România şi Bulgaria ocupând ultimele locuri în Uniunea Europeană privind accesul la internet la nivel naţional. Este însă în scădere faţă de anul trecut, când se situa la 65%, iar bibliotecile moderne prezente în tot mai multe comunităţi şi în fiecare judeţ al României deţin un rol considerabil în reducerea decalajului digital”, a spus Paul-Andre Baran, directorul programului Biblionet în România.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639557-08-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz