2020-03-30 17:00

Inundaţiile continuă să facă ravagii în estul ţării

 |  14:27
Inundaţiile continuă să facă ravagii în estul ţării

Nivelul râului Prutcontinuă să crească, iar autorităţile au început să ridice un dig de pământ peDN26 Galaţi-Bârlad, în dreptul comunei Oancea, şi să supraînalţe digul dinaval, din apropierea PTF Galaţi-Giurgiuleşti. Vineri dimineaţă, la ora 7.00,Prutul măsura 560 de centimetri la mira hidrometrică de la Oancea şi avea cu 42de centimetri mai mult decât joi, la aceeaşi oră. La ora 9.00, nivelul râuluicrescuse cu încă nouă centimetri, până la 569 de centimetri, având cu 19centimetri peste cota de inundaţii. Autorităţile au intrat în stare de alertăşi au început să ridice sau să supraînalţe digurile de pe cursul râului.

Seconstruieşte un dig pe DN26

Pe raza comunei Oancea, lucrătorii dela Drumuri Naţionale ridică un dig de pământ în lungime de 500 de metri şi cu oînălţime de 1,5 metri pe DN26 Galaţi-Bârlad. În aval, lângă Punctul de Trecerea Frontierei Galaţi-Giurgiuleşti, digul este supraînălţat cu 50 de centimetri,pe o lungime de cinci kilometri. În schimb, Dunărea şi Siretul continuă săscadă. Fluviul avea vineri dimineaţă cu opt centimetri mai puţin decât ieri.Cota măsurată era de 660 de centimetri, cu 60 de centimetri peste cota deinundaţii. Totuşi, vârful de viitură care se propagă pe Dunăre este aşteptat laGalaţi sâmbătă,când nivelul va creşte cu cel mult 20 de centimetri, până la un maxim de 680 decentimetri, au prognozat hidrologii. La Siret, datorită retragerii apelor,circulaţia rutieră a fost reluată pe DN25 Galaţi-Tecuci, între comuna Şendrenişi satul component Movileni, cu o restricţie de viteză de 10 km/h, de joi, dupăzece zile în care şoseaua a fost sub ape.

Diguldin Ceatalchioi a cedat

Digul local de apărare a localităţiiCeatalchioi (judeţul Tulcea) a cedat, astfel că va continua acţiunea deevacuare parţială a populaţiei, începută în urmă cu două zile, informează, vineri,Administraţia Naţională Apele Române (ANAR). Digul local de apărare alocalităţii Ceatalchioi a cedat, vineri dimineaţă, prin deversare, potrivitsursei citate. Digul aparţine Primăriei Ceatalchioi şi nu fusese finalizat.Pentru protecţia populaţiei, vor continua evacuările parţiale începute în urmăcu două zile în localităţile Ceatalchioi şi Salceni, din cauza inundării dinape interne (infiltraţii). Pentru asigurarea unei circulaţii corespunzătoare adebitelor şi pentru menţinerea nivelelor la cote mai scăzute, autorităţile(Prefectura Tulcea, IJSU Tulcea, Apele Române Tulcea-SGA Tulcea) realizează obreşă de evacuare la intersecţia canalului 36 cu canalul Sireasa, informeazăANAR.

PortulConstanţa, blocat

Activitatea în Portul Constanţa estesuspendată, vineri dimineaţă, din cauza precipitaţilor abundente care continuăsă cadă. Directorul adjunct al Companiei Naţionale Administraţia PorturilorMaritime Constanţa, Duma Ambroziu, a declarat că operaţiunile de încărcare-descărcarepentru toate mărfurile au fost sistate. De asemenea, Poarta 5 a Portului Constanţa este blocată deTIR-uri care aşteaptă la descărcare, iar angajaţii companiei îi redirijează peşoferi către parcări. Şoferii autoturismelor sunt sfătuiţi să evite aceastăzonă şi să folosească celelalte intrări din Portul Constanţa. Potrivit lui Duma Ambroziu, probleme suntşila Porţile 3 şi 4, unde, din cauza alunecărilor de pământ, circulaţia sedesfăşoară cu dificultate. Duma Ambroziu a mai spuscă tot Portul Constanţa este inundat,în condiţiile în careapa rezultată în urma precipitaţiilor din ultimeleore din municipiul Constanţase îndreaptă spre port.

Avertizăride Cod galben şi roşu

Hidrologii instituie Cod roşu deinundaţii pe râul Prut, sectorul Orftiana-Rădăuţi Prut (Botoşani), începând devineri, extinzând astfel avertizarea emisă în urmă cu o zi, care era valabilăpentru sectorul Stânca aval-Falciu, aferent judeţelor Botoşani, Iaşi şi Vaslui,şi pe sectorul Sivita-Dunăre. De asemenea, se menţine avertizarea Codportocaliu pe râul Prut în sectorul Falciu-amonte Siviţa, aferent judeţelorVaslui şi Galaţi, şi pe râul Siret pe sectorul Şendreni-Dunăre (judeţul Galaţi)şi pe Tisa (judeţul Maramureş). Se menţine Codul galben pe Jijia pe sectorulaval Victoria-Prut, aferent judeţului Iaşi, pe Crasna la staţia hidrometricăDomaneşti (judeţul Satu-Mare) şi pe cursurile superioare ale Dâmboviţei,Ialomiţei, Prahovei şi Teleajenului şi pe afluenţii acestora, aferentejudeţelor Argeş, Dâmboviţa, Prahova.

De altfel, meteorologii au emis,vineri dimineaţă, o avertizare Cod galben de ploi şi vijelii pentru şasejudeţe, respectiv Galaţi, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea,valabilă până sâmbătă la ora 10.00. În cele şase judeţe, vor fi averse,însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului cu aspect devilejie. Cantităţile de apă vor depăşi 25-30 l/mp, iar pe arii restrânse, înspecial pe zona litorală, 50 l/mp.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-02-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine