2019-12-14 15:22

Iohannis amână DECIZIA după motivarea CCR. Ce va face președintele

 |  19:04
Iohannis amână DECIZIA după motivarea CCR. Ce va face președintele

După ce Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, toate privirile se îndreaptă către președintele statului. Klaus Iohannis este așteptat să anunțe ce a hotărât: va respecta șeful statului decizia CCR și o va revoca din funcție pe Kovesi sau va alege să ignore hotărârea Curții, riscând să fie acuzat că încalcă Constituția?

Klaus Iohannis se află într-o vizită oficială în Polonia și a anunțat că la ora 19.00 va face declarații pe acest subiect. Cel mai probabil, Iohannis va face o declarație comună cu omologul său polonez Andrzej Duda. Șeful statului a comentat vizita din Polonia și discuțiile cu omologul său, dar nu a comentat în niciun fel motivarea CCR, așa cum se așteaptau jurnaliștii.

Marţi, preşedintele Klaus Iohannis a avut o primă reacţie după decizia CCR, spunând că se va pronunţa în privinţa revocării şefei DNA doar după ce va primi motivarea Curţii şi o va citi cu foarte mare atenţie. El a precizat însă că ia în calcul să respecte statul de drept, să îl întărească, să aibă grijă ca procurorii să rămână independenţi, cu respectarea Constituţiei, subliniind că articolul din legea fundamentală care spune că procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei nu poate însemna sub nicio formă în subordinea acestuia.

”Aşa cum am spus, aştept motivarea Curţii, pe care o vom citi până o înţelegem sau până înţelegem ceva din ea, după care voi comunica ce trebuie făcut sau ce voi face eu mai exact. Însă, la momentul acesta, pot să vă spun două-trei lucruri care ţin evident de această temă”, le-a spus preşedintele jurnaliştilor.

Klaus Iohannis a menţionat că decizia CCR aparent vorbeşte doar despre o chestiune foarte concretă, de revocare sau nerevocare a procurorului-şef DNA.

”În realitate însă sunt mult mai multe teme care apar, care sunt readuse în discuţie şi care merită discutate. Bunăoară, statutul procurorilor. Eu personal sunt convins şi voi acţiona în consecinţă, evident, că procurorii trebuie să fie independenţi, procurorii în niciun caz nu trebuie să fie controlaţi politic, procurorii nu pot fi în subordinea unui politician, fie el şi ministru. În consecinţă, orice am face noi în România ca stat trebuie să se asigure independenţa procurorilor pentru a garanta în definitiv o justiţie independentă”, a subliniat şeful statului.

Preşedintele a precizat că, într-adevăr, în Constituţie este un articol care spune că procurorii funcţionează sub autoritatea ministrului Justiţiei.

”Eu înţeleg acest lucru în felul următor: ministrul are sau cel puţin ar trebui să aibă o autoritate în domeniu şi să folosească această autoritate pentru a apăra independenţa procurorilor, pentru a-i apăra chiar pe procurori în dezbaterea publică, fiindcă munca procurorilor este extrem de dificilă. Deci, autoritatea ministrului ar trebui să fie orientată spre înlesnirea muncii procurorilor. În absolut niciun caz autoritatea ministrului din articolul din Constituţie nu înseamnă şi nu poate să însemne că procurorii sunt în subordinea ministrului. Deci, oricine şi orice ar spune nu-i poate plasa pe procurori în subordinea unui politician”, a afirmat preşedintele Iohannis.

Întrebat dacă ia în calcul să nu dea curs unei decizii a Curţii Constituţionale, Klaus Iohannis a replicat: ”Eu iau în calcul să respect statul de drept din România, să-l întăresc, să am grijă atâta cât pot să rămână procurorii independenţi, cu respectarea evident a Constituţiei”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-06-07

In legatura cu acest articol...

DOCUMENT. Revocarea lui Kovesi: CCR a publicat MOTIVAREA. Vezi argumentele Curții
Parerea ta...

CCR5
07 Iun 2018

Ce sa respecta?mafia iordache dorneanu dagnea Parlamentul are 300 de membrii?pensii speciale la primari cand crr a declarat neconst legea.bosorogii senili nu poate obliga pe nimeni la nimic.ne kkam in capul lir de paraziti.
VIDEO
07 Iun 2018

CARE-I CAUZA CONFLICTULUI CONSTITUȚIONAL - VEJNIC - ÎNTRE " STAT ,, ȘI ,, STAT " ??? NU CIOLANUL ???
FREACA MENTA
08 Iun 2018

CIRC HAIOS MURDAR . PE BANI NOSTRI , EI STAU IN SCAUNE . FURA MAI MULT FIECARE IN GASCA . ALO SRI SA FURAT TOATA TARA CU COMPLICITATE . ACUM MUTATI SCAUNELE INTRE VOI .
MARKO ATTILA
10 Iun 2018

L-AI FACUT SCAPAT PE MARKO ATTILA , CONATIONALUL TAU . L-AI DAT IN URMARIRE GENERALA ??? L-AI ADUS IN TARA ???? CIT MAI DUREAZA ???
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray