2020-07-07 03:28

Ion Iliescu, DEZVĂLUIRI de ultimă oră despre situația din PSD și Dosarul Revoluției

 |  17:03
Ion Iliescu, DEZVĂLUIRI de ultimă oră despre situația din PSD și Dosarul Revoluției

Ion Iliescu a acordat un interviu agenției de presă rusești TASS, în care a vorbit despre Decembrie 1989, despre situația actuală în care se găsește Partidul Social Democrat, dar și despre acuzațiile aduse de procurori în Dosarul Revoluției.

Iliescu a susținut că, în cei 30 de ani de la Revoluție, România a înregistrat progrese, dar „aspectele negative ale schimbării nu pot fi ignorate”: „România s-a schimbat în aceste trei decenii și, în general, aș numi rezultatul pozitiv, deși aspectele negative ale schimbării nu pot fi ignorate. Am susținut un model economic mixt - o economie socială de piață. Viața a decretat altfel. (...) Terapia de șoc, de care nicio țară din Europa de Est nu a scăpat, a fost un adevărat dezastru. Unii s-au trezit mai repede și au reușit să repare ceva, alții cred în continuare că șocul economic din România a fost prea slab. Până la urmă, avem democrație, iar libertatea de opinie este garantată”.

În opinia fostului președinte, „acum UE înseamnă doar o piață, o zonă de liber schimb, în ​​care aspectele sociale sunt marginalizate și inegalitatea crește”. Iliescu este de părere că Uniunea Europeană „trebuie să revină la rădăcinile sale, de această dată împreună cu Europa de Est”.

Ion Iliescu a vorbit și despre PSD: „Nu este un secret faptul că relațiile mele cu partidul au devenit reci în ultimii ani. Motivul ține de valori, de principii. Din nefericire, nici măcar acum partidul nu înțelege de ce România a abandonat comunismul mergând cu stînga și nu cu dreapta, cum s-a întîmplat în alte țări foste socialiste. În țări precum Polonia sau Ungaria, politicienii de dreapta sunt cei care pun accentul pe problematici sociale, care nu doar că nu au dispărut la ei, dar chiar s-au intensificat. În România, politica socială s-a stins, iar liberalismul economic adoptă forme cu adevărat extremiste. Încercând să se „reformeze” și să devină „Partidul de Stânga Europeană”, PSD s-a mutat în centru, iar alte partide mari și mici s-au mutat în dreapta și chiar în flancul de extremă dreapta. După aderarea României la UE, mulți foști votanți PSD au migrat în Occident și votează acum pentru partidele de dreapta. Cel mai rău lucru este însă că Partidul Social Democrat funcționează acum nu ideologic, ci doar ca instrument de putere. Cred că viața va împinge PSD să revină la ideologia sa, să-și consolideze democrația internă și să-și refacă bazinul electoral, pe baza structurilor sociale actuale. România, la fel ca țările din Europa de Est în general, nu își poate permite să abandoneze politica de stânga”.

Întrebat cum vede acuzațiile de „crimă împotriva umanității”, ce îi sunt aduse în dosarul Revoluției, Iliescu a susținut că acest concept este o invenție. Fostul președinte a mai ținut să precizeze că, în opinia sa, „adevărul despre revoluție include și incapacitatea societății românești de a crea o alternativă politică și civilă”.

„Adevărul despre revoluție este simplu și toată lumea o știe: măsurile dure de austeritate din anii 1980 au dus la o nemulțumire crescută în societate, care s-a transformat într-o revoltă violentă în decembrie 1989 și a devenit apoi o revoluție. Adevărul despre revoluție include și incapacitatea societății românești de a crea o alternativă politică și civilă, ca în Polonia, Ungaria sau Cehoslovacia, care ar asigura o tranziție pașnică la democrație.

Așa-numita cauză a revoluției reprezintă un set absurd de fapte care nu dovedesc în general nimic, dar care pot fi folosite în scopuri politice pentru uz intern. Conceptul de „crimă împotriva umanității”, de care sunt acuzat, este invenția unui român, este recunoscut de Parlamentul European, dar este inclus doar în legislația României, unde nimeni nu știe cum s-o interpreteze”, a mai declarat Ion Iliescu, pentru TASS. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-09Parerea ta...

COMISARUL PARAIPAN
09 Dec 2019

crima contra umanitatii este exact ce a facut jigodia asta bolsevica dupa 22decembrie...a exterminat jefuit si distrus o tara intreaga stiindu-se protejat de mafiotii si oligarhii rusi care s-au imbogatit din jafuri
IUBIT SI PATRIOT
09 Dec 2019

Iliescu -țigan de origini și criminal pentru Romania
DEMOCRAțIE
09 Dec 2019

PSD-ul invocă DEMONUL ? PSD-lui ii lipesc voturile pentru Ion Iliescu.( dacă nu pot controla societatea, romanească o vor distruge)
PARAIPAN
09 Dec 2019

Daca nu era ILIESCU azi erati ch toții pielea p..i .....romania era ca fosta iugoslavia ....asa ca ciocul mic securistilor ...
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz