2020-08-13 06:15

Irina Jianu, complicea lui Năstase, scapă de puşcărie

 |  21:01
Irina Jianu, complicea lui Năstase, scapă de puşcărie

Gilda Popa

Fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), Irina Jianu, va fi eliberată condiţionat, a decis definitiv Tribunalul Bacău. Complicea lui Adrian Năstase a ispăşit doi ani şi jumătate din pedeapsa de şase ani de închisoare în Dosarul “Trofeul Calităţii” şi la patru ani în cazul “Zambaccian", plus un spor de 9 luni. Astfel, magistraţii Tribunalului Bacău au menţinut, marţi, decizia Judecătoriei Bacău din 7 noiembrie 2014, respingând contestaţia procurorilor.

“Instanţa a respins contestaţia formulată de Parchet, astfel încât urmează să fie pusă în aplicare de îndată sentinţa Judecătoriei Bacău. Hotărârea va fi trimisă Penitencierului Bacău în vederea punerii în libertate a Irinei Jianu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bacău, Maria Oboroceanu. Irina Jianu este încarcerată în Penitenciarul Bacău din iunie 2012. Fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii a stat în penitenciar doi ani şi jumătate şi a cerut eliberarea condiţionată, arătând că are peste 60 de ani, iar legea îi permite să execute doar o treime din pedeapsă. Un alt argument prin care Jianu a reuşit să îi determine pe magistraţi să o elibereze a fost buna purtare, dar şi faptul că a redactat o lucrare ştiinţifică. Potrivit legii, poate fi liberat condiţionat condamnatul care a executat fracţia de pedeapsa prevăzută în mod obligatoriu de lege, este disciplinat, stăruitor în muncă şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele penale. Tot legea stabileşte că fracţia de pedeapsă executată trebuie să fie de o treime, în cazul condamnaţilor trecuţi de vârsta de 60 de ani care au primit pedepse de cel mult 10 ani de închisoare.

Implicată şi în dosarul lui Mitrea

La începutul anului 2014, Irina Jianu a fost condamnată la patru ani de închisoare în Dosarul ”Zambaccian”, fiind acuzată de spălare de bani în formă continuată şi participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii în formă continuată. În acelaşi dosar, Adrian Năstase a fost condamnat la patru ani de închisoare, fostul premier fiind eliberat din penitenciar în luna august.

În 15 octombrie 2014, instanţa supremă a condamnat-o pe Irina Jianu la cinci luni de închisoare cu executare, pentru dare de mită, în dosarul de corupţie privind lucrările de construcţie făcute la locuinţa mamei lui Miron Mitrea, decizia nefiind definitivă. În acelaşi dosar, Mitrea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2001-2002, Miron Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei la acea dată, a pretins şi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite în valoare de 520.000 de lei noi, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare care au fost executate de societăţile Conimpuls SA Bacău, Vertcon SA Bacău, Durimpuls SRL Bacău şi Regal Glass SRL Bacău la un imobil din Voluntari, judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Mitrea.

“Foloasele necuvenite au fost pretinse şi primite în schimbul numirii şi menţinerii Irinei Paula Jianu în funcţia de inspector-şef adjunct şi inspector-şef al ISC. La momentul numirii în funcţia publică Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepreşedinte, respectiv acţionar la societăţile comerciale menţionate”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei. De asemenea, Curtea de Apel Bacău a decis, în 15 octombrie 2014, printr-o sentinţă definitivă, adăugarea unui spor de pedeapsă de nouă luni de închisoare Irinei Paula Jianu, după ce aceasta a solicitat contopirea celor două pedepse din Dosarele “Trofeul Calităţii” şi “Zambaccian”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-01-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz