2020-07-07 10:09

Jumătate dintre români ar vota pentru reintroducerea pedepsei cu moartea

 |  20:57

Jumătate dintre români ar vota, încazul unui referendum, pentru reintroducerea pedepsei cu moartea, potrivit unuisondaj de opinie realizat de Compania de Cercetare Sociologică şi Branding(CCSB), la comanda Pro Democraţia.

Dintre cei chestionaţi, 50 la sută ar vota pentru reintroducerea pedepsei cu moartea, iar 42 arvota împotrivă, iar 1 la sută nu ar merge să voteze. Restul până la 100%au răspuns "nu ştiu/nu răspund".

Întrebaţi dacă ar vota, în cadrul unui referendum, pentru retragereacetăţeniei romilor originari din România care au fost implicaţi în activităţiilegale în ţări occidentale şi au adus deservicii României, 55 la sută dintrecei chestionaţi au răspuns favorabil, un răspuns negativ fiind dat de 32 lasută dintre repondenţi.

Pe de altă parte, 46 la sută dintre repondenţi au declarat că vor vota, încadrul unui referendum, împotriva retrageriicetăţeniei pentru persoanele de etnie maghiară care cer autonomia ŢinutuluiSecuiesc, doar 36 la sută afirmând că ar vota pentru adoptare uneiastfel de măsuri.

De asemenea, studiul arată că treidin cinci români consideră că în România drepturile omului nu sunt respectate.

Astfel, la întrebarea dacă că în România drepturile omului sunt respectate62 la sută dintre persoanele intervievate au răspuns negativ, în timp ce doar36 l-a sută au susţinut contrariul.

Întrebaţi dacă sunt de acord cu democraţiasau nu, 62 la sută dintre repondenţis-au declarat "total de acord", 21 la sută "oarecum deacord", 5 la sută "oarecum împotrivă" şi 10 la sută "totalîmpotrivă".

La întrebarea dacă statul trebuie să asigure mai multă egalitate întreoameni, 70 la sută dintre cei chestionaţi s-au declarat ca fiind "total deacord", 19 la sută "oarecum de acord", 5 la sută "oarecumîmpotrivă" şi trei la sută "total împotrivă".

Potrivit sondajului, 58 la sutădintre cei chestionaţi consideră că libertatea omului e mai importantă,chiar dacă aceasta poate duce la inegalitate între oameni, iar 33 la sutăapreciază că egalitatea între oameni este importantă, chiar dacă aceasta poateduce la îngrădirea libertăţii.

Dintre repondenţi, 83 la sută apreciază că, în democraţie, sistemul politicfuncţionează în favoarea celor bogaţi, 15 la sută nefiind de acord cu aceastăafirmaţie, iar 75 la sută sunt de părere că, în democraţie, sistemul politicfuncţionează rău, 21 la sută dintre cei chestionaţi susţinând contrariul.

Din eşantionul reprezentativ ales ce CCSB, 72 la sută dintre repondenţi susţin că minorităţile trebuie să se supunămajorităţii, oricare ar fi poziţia susţinută de majoritate, un punct devedere opus având 23 la sută dintre cei intervievati.

Tot astfel, nouă din zece români nusunt de acord să îşi schimbe religia. Dintre cei chestionaţi, 92 la sutăau declarat că nu sunt de acord să îşi schimbe religia, iar 63 la sută aumenţionat că nu sunt de acord ca unul dintre apropiaţi să treacă la altăreligie.

Cei mai mulţi dintre români consideră că majoritatea oamenilor care au făcut avere în România au realizat acestlucru prin încălcarea legii.

Astfel, acest punct de vedere este susţinut de 69 la sută dintre ceichestionaţi, în timp ce 17 la sută dintre repondenţi cred că oamenii care aufăcut avere în România s-au folosit de relaţii.

Studiul a fost realizat în perioada 23-28 septembrie de Compania deCercetare Sociologică şi Branding, pe un eşantion reprezentativ alcătuit din1.017 persoane, sondajul de opinie având o marjă de eroare de plus minus 3,1 lasută.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-05-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz