2019-10-16 18:40

Kovesi, despre răspunderea DNA privind clasarea dosarului Microsoft: De ce DNA a fost sesizată după 9 ani?

 |  11:50
Kovesi, despre răspunderea DNA privind clasarea dosarului Microsoft: De ce DNA a fost sesizată după 9 ani?

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, miercuri, la o dezbatere privind frauda în achiziţii publice, referitor la clasarea dispusă în Microsoft, că intervenţia prescripţiei nu este doar vina procurorilor, menţionând că parchetul a fost sesizat la 9 ani după comiterea faptelor.

"Dincolo de faptul că în acel dosar DNA a făcut 4 rechizitorii prin care au trimis în judecată mai multe persoane, dintre care doi foşti miniştri, dintre care unul a fost şi condamnat, dincolo de faptul că prin probele stabilite, procurorii au constat ce s-a întâmplat, au strâns probe şi s-au primit pedepse definitive până la 6 ani, cel mai important este că procurorii au dispus măsuri asiguratorii pentru recuperarea acestui prejudiciu în valoare de 62,5 milioane de euro şi 22 de milioane de dolari. Rămâne o întrebare destul de firească: de ce DNA a fost sesizată la 9 ani de la comiterea faptelor, ce au făcut celelalte instituţii ale statului timp de 9 ani? Un procuror trebuie să finalizeze ancheta înainte de a se împlini termenul de prescripţie. Este o situaţie izolată (n.r. prescripţia din Microsoft). Tocmai am terminat o verificare în cadrul DNA şi nu există situaţii în care alţi procurori să fi dat soluţii de clasare pentru că dosarele s-au prescris", a declarat procurorul şef al DNA.

Kovesi a precizat că pe rolul DNA există patru cauze privind sesizări făcute la zece ani de la comiterea faptelor, în alte cazuri fiind sesizaţi cu privire la fapte care ar fi avut loc acum 7-8 ani.

DNA a anunţat, săptămâna trecută, că acuzaţiile faţă de foştii miniştri Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu, Dan Nica, Adriana Ţicău, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu şi Şerban Mihăilescu au fost clasate. În afară de cazul lui Funeriu, unde s-a stabilit că nu a comis nicio faptă penală, în situaţia celorlalţi faptele s-au prescris.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-02-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray