2019-05-27 02:17


Kovesi, o nouă rundă de negocieri pentru desemnarea procurorului-șef european

 |  09:13
Kovesi, o nouă rundă de negocieri pentru desemnarea procurorului-șef european

O nouă rundă de negocieri între PE şi Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-şef european are loc joi. Este cea de-a treia rundă de negocieri, după ce primele două runde s-au încheiat fără vreun rezultat. Dacă vom avea parte d eun nou eşec, următoarele negocieri vor avea loc pe 10 aprilie.

Negociatorii Parlamentului European şi ai Consiliului UE vor avea joi a treia rundă de tratative pentru desemnarea primului procuror-şef european, funcţie pentru care candidează şi fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi. Aceasta este candidata Parlamentului European pentru funcţia de procuror-şef european. Candidatul preferat de Consiliul UE este francezul Jean-Francois Bohnert.

În conformitate cu reglementările în vigoare, Parlamentul şi Consiliul numesc de comun acord procurorul-şef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit.

Cu o zi înaintea noii runde de negocieri cu Consiliul, preşedintele legislativului european, Antonio Tajani, a solicitat autorităţilor române să oprească obstacolele puse în faţa candidaturii Laurei Codruţa Kovesi pentru şefia Parchetului European. Laura Codruţa Kovesi a fost plasată sub control judiciar în România, i s-a interzis să părăsească ţara fără autorizaţie şi să facă declaraţii presei, a precizat preşedintele Tajani miercuri în deschiderea sesiunii plenare de la Bruxelles. În numele Parlamentului European, el şi-a exprimat îngrijorarea şi a declarat că Laura Codruţa Kovesi continuă să aibă sprijinul Parlamentului UE.

Frans Timmermans, Antonio Tajani şi Manfred Weber o susţin pe Laura Codruţa Kovesi

Comisia Europeană a luat şi ea poziţie miercuri în cazul candidaturii Laurei Codruţa Kovesi pentru postul de procuror-şef european şi a precizat că fosta şefă a DNA trebuie lăsată să-şi susţină candidatura, pentru ca instituţiile europene să poată lua o decizie în cunoştinţă de cauză.

Ulterior miercuri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis plângerea Laurei Codruţa Kovesi şi a decis revocarea măsurii controlului judiciar dispus săptămâna trecută împotriva fostei şefe a DNA de procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă în legătură cu aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa.

''A admis contestaţia pe care am formulat-o şi s-a dispus revocarea măsurii controlului judiciar. Nu comentez decizia. Am contestat faptul că această măsură care a fost dispusă a fost nelegală'', le-a spus Laura Codruţa Kovesi jurnaliştilor, după ce a participat la citirea hotărârii în sala de judecată. Ea a arătat că au fost revocate toate măsurile dispuse în cadrul controlului judiciar. ''Acum pot să părăsesc şi ţara, s-a revocat controlul judiciar, s-au revocat toate măsurile şi mi s-a admis contestaţia'', a adăugat ea.

În cazul în care echipele de negociere ale Parlamentului European şi Consiliului UE nu vor ajunge la un acord joi, următoarea şi ultima dată prevăzută pentru aceste negocieri este 10 aprilie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2019-04-04

TAGURI: kovesi, negocieri, procuror sef european,
loading...


Comenteaza pe site


ANONIM
04 Apr 2019

@Remarcați și că au fost votate la referendum numai reglementările din acordul de aderare la Uniunea Europeană și condițiile de la momentul organiz[rii referendumului, ?
ANONIM
04 Apr 2019

@Deci, remarcați și că au fost votate la referendum numai reglementările din acordul de aderare la Uniunea Europeană și condițiile de la momentul organizării referendumului, ?
Random imageUltimele stiri


STARBAG