2019-10-16 20:08

Laszlo Tokes afirmă la Budapesta că urmările Tratatului de la Trianon trebuie remediate

 |  19:35
Laszlo Tokes afirmă la Budapesta că urmările Tratatului de la Trianon trebuie remediate

UrmărileTratatului de pace de la Trianon se fac încă simţite şi trebuie remediate, adeclarat, ieri, Laszlo Tokes, vicepreşedintele Parlamentului European, care aparticipat la o ceremonie organizată la Hotel Kempinski din Budapesta,relatează MTI.

Tokesa declarat că populaţia Ungariei a scăzut sub 10 milioane de locuitori în 2010,iar numărul total al maghiarilor din Bazinul Carpaţilor s-a redus cuaproximativ un milion în ultimii 20 de ani.

Ela apreciat drept "dramatic" faptul că raportul iniţial de 55 la 45 lasută între români şi maghiari în zonele care, conform Tratatului, au fostcedate de Ungaria României a ajuns la 80 la 20 la sută după 1920, ca urmare a"asimilării artificiale" a etnicilor maghiari, stabilirii unui marenumăr de români în oraşele etnicilor ungari, precum şi a stimulentelor acordateetnicilor maghiari pentru a părăsi ţara lor natală.

LaszloTokes a transmis cele mai bune urări României cu ocazia Zilei Naţionale, dar aadăugat că "bunăvoinţa necondiţionată şi loialitatea nu ne pot face săuităm că este şi o zi de doliu pentru Ungaria", deoarece actuala"Românie a fost născută prin divizarea Ungariei".

Tokeşl-a criticat dur pe premierul ungar, Peter Medgyessy, care, cu opt ani în urmă,a asistat, alături de omologul său român Adrian Năstase, la ceremoniaorganizată în acelaşi hotel pentru "a marca tragedia maghiarilor dinTransilvania".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638951-09-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray