2020-02-26 00:37

DOCUMENT: Laura Kovesi, PRIMA în lista scurtă pentru funcția de PROCUROR european

 |  18:55
DOCUMENT: Laura Kovesi, PRIMA în lista scurtă pentru funcția de PROCUROR european

Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe primul loc în selecția pentru postul de procuror european realizată de un Comitet special de selecție.

DOCUMENT: Laura Kovesi, PRIMA în lista scurtă pentru funcția de PROCUROR european
zoom

Laura Codruța Kovesi este urmată, în clasamentul de selecție, de Jean – Francois Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania). Comitetul de selecție a trimis lista scurtă cu cele trei nume la Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene. Dintre aceștia, Parlamentul European va alege procurorul șef al Parchetului European.

Comitetul de selecție a luat decizia la ședința din 1 februarie. Votul din Parlamentul European și cel din Consiliul UE vor avea loc la finalul lunii februarie și începutul lunii martie.

Rămâne de văzut care va fi poziția guvernului României la votul din Consiliul UE, precum și votul europarlamentarilor români PSD și ALDE. Potrivit unor surse politice, guvernul ia în calcul abținerea de la vot, notează G4Media.

Din România, în afară de Kovesi, au mai fost alte două candidaturi, care ar fi fost respinse.

Procedura de selecție a procurorului șef european este una care nu depinde de țara din care e candidatul și se face exclusiv de către o comisie formată din 12 membri (foști membri ai Curții de Justiție și ai Curții de Conturi, foști membri naționali ai Eurojust, membri ai instanțelor naționale supreme, procurori de nivel înalt și avocați) desemnați în septembrie 2018. Lista scurtă va ajunge la Comisia JAI și, probabil Comisia LIBE, apoi cuvântul final îl vor avea Consiliul și Parlamentul European, de comun de acord.

Altfel spus, procedura pentru desemnarea procurorului șef european este independentă de procedura națională, fiind una exclusiv europeană, ceea ce explică, într-o măsură, valul de atacuri din ultima perioadă declanșat la adresa Laurei Codruța Kovesi de media controlată de PSD.

Înființat în 2017, Parchetul European va investiga infracțiunile care aduc prejudicii bugetului UE, cum ar fi actele de fraudă sau de corupție ori cazurile transfrontaliere de fraudă în materie de TVA de peste 10 milioane de euro. Kovesi n-a putut fi contactată până la momentul publicării acestui articol.

Pe de altă parte, în ultimele zile s-au intensificat atacurile la adresa fostei șefe DNA, sursele G4Media.ro susțin că se încearcă blocarea candidaturii lui Kovesi la șefia Parchetului European.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-02-04Parerea ta...

DIANA
04 Feb 2019

Ce zici Tudorele? Esti socat? Si eu as fi in locul tau.Daca iese Codruța, o sa rămâi fără cap.Ti- l taie Livache și ți- l da la porcii lui ți- su.Ca meriți.Halal de ministru care esti.Cinste studenților de la Iași ptr atitudine.Colegii de catedră sunt jigniți daca te vei mai află printre ei.Rusine se- ti fie ptr cat îți bați joc de Romania.
ANONIM
05 Feb 2019

Mahh! Ce va fi de toanta asta ca e clei in materie de drept? Poate de da jos si ea chilotoii.Nu sugerez solutia suprema ca ... inca nu e vremea, dar de ar povesti cu cine a impartit banii jumuliti celor ce sarmanii se straduira sa ii fure poporlui si pe urma apara cleita asta sa le faca dosarele ca sa ajunga la ce ii interesa: calculele a cat ciordira si cat trebuie sa plateasca taxa ca fura lasati sa mosmondeasca in liniste banetul negru
@DIANA
05 Feb 2019

Tu te auzi ce spui sau ai tras prea mult pe nas ? Pai daca o criminal proasta ca aceasta va fi mare sefa la UE VAI DE CAPUL NOSTRU..Si apropos in ce limba a dat interviul vaca asta ca nu stie nici romaneste.Cat despre studeni a trecut vremea cand era ceva de capul lor , sa poti gasi o minte stralucita acum termina facultati cu bani nu cu pus capul la contributie sa invete ceva
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine