2020-06-02 18:51

Le Figaro: Liviu Dragnea priveşte din celulă cum Kovesi devine procuror-şef european

 |  12:00
Le Figaro: Liviu Dragnea priveşte din celulă cum Kovesi devine procuror-şef european

Laura Codruța Kovesi, angajată în lupta anticorupție, dar sancționată de puterea din țara sa, va conduce Parchetul European. Justiția a avut câștig de cauză, iar statul de drept creat de democrațiile occidentale a prevalat – aceasta este semnificația viitoarei preluări a nolui post de procuror european de către Kovesi, scrie Le Figaro.

Publicația notează, într-un articol care va apărea vineri în ediția tipărită, că Parisul a decis să nu-l sprijine pe candidatul francez pentru această funcție, procurorul Jean Francois Bohnert.

În fruntea Parchetului European, ea se va ocupa de lupta împotriva fraudelor cu fonduri UE, corupției și spălării de bani.

Liviu Dragnea va privi din celulă victoria rivalei sale. Fostul șef al PSD, urmașul Partidului Comunist, a început o bătălie împotriva procuroarei încă de la victoria PSD la alegerile legislative din 2016, scrie Le Figaro.

În perioada când a condus DNA, instituția a trimis în judecată un fost premier și zeci de miniștri, parlamentari și înalți funcționari.

Parlamentul European îşi menţine sprijinul pentru numirea Laurei Kovesi la şefia Parchetului European

Condamnat pentru fraudă electorală, fapt care nu i-a permis să preia conducerea Guvernului, Dragnea avea pe rol un al doilea proces, dosarul angajărilor fictive. De aici și graba sa de a reforma justiția, scrie Le Figaro, care amintește de protestele masive din iarna lui 2017, față de OUG 13, când oamenii ieșiți în stradă scandau numele lui Kovesi.

Le Figaro scrie că DNA, inițial parchet anticorupție, a fost creată la cerințele Uniunii Europene și că sub conducerea Laurei Codruța Kovesi au fost triumiși în judecată înalți demnitari.

„KO-ul împotriva politicienilor corupți urma să fie pronunțat atunci când PSD-ul lui Liviu Dragnea a decis să schimbe regulile. Prin legi și ordonanțe, a modificat Codurile penale, statutul magistraților, a reluat controlul asupra carierelor magistraților și anchetelor disciplinare. Așa a fost revocată Kovesi de la DNA, apoi suspectată de „abuz de putere, corupție și mărturie mincinoasă”, dar aceste acuzații mincinoase au fost ridicate”, scrie Le Figaro, preluat de Digi24.

Viorica Dăncilă în The Guardian: Kovesi "trebuie să îşi rezolve problemele cu sistemul judiciar". Ce spune de Liviu Dragnea

Publicația amintește și de avertismentul venit de la comisarul european Frans Timmermans, în 10 mai, că UE va lua măsuri împotriva României – activarea articolului 7, care poate lăsa o țară UE fără drept de vot - , și de rezultatul alegerilor europarlamentare din 26 mai, când PSD a scăzut cu 13% față de precedentul scrutin. De asemenea, este amintit votul la referendumul pe justiție, care „a adus un sprijin clar luptei anticorupție”.

A doua zi, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare și încarcerat la Rahova.

„Corupția poate fi învinsă, nu renunțați – le-a spus Kovesi colegilor atunci când a fost forțată să plece de la DNA. De la noul său parchet din Bruxelles, va putea veghea în curând asupra lor”, încheie Le Figaro.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-07-19Parerea ta...

DRAGNEA STRESUL SI BOALA
19 Iul 2019

Asta nu-i nimic . Ce va urma? Se poate discuta despre Casa Grande, vila de lux de la malul oceanului Atlantic, Despre nucile de cocos, Tel Drum, despre Clanurile vacantei etc.
CUCUVEAUA ROZ -BONTON
19 Iul 2019

Sa vezi ce nucleara va urma !Se poate discuta despre casa sa din Miami ,despre copiii traficati si casele furate ,despre fuga la Pompeii ,FDGR ORGANIZATIE NAZISTADespre crima organizata cu judecatori si notari la Sibiu pe cand era primar acolo Despre toate incalcarile constitutiei incepand cu alocarea in 2017 a 9 miliarde dolari pentru arme second hand fara aprobarea parlamentului Romaniei
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine