2020-04-03 21:42

Legile ''Ciomu'' taie şi 25% din fondurile europene

 |  18:45
Legile ''Ciomu'' taie şi 25% din fondurile europene

Salariile profesorilor care predau cursuri de educare profesională prinprogramul AMPOSDRU, dar şi a celor ce derulează alte proiecte finanţate de UE,ar trebui reduse cu 25%, conform legii 118. Surse din cadrul PDL susţin însă căeste vorba de o “eroare birocratică”. Daniel Funeriu şi Sebastian Vlădescu au fost desemnaţi pentru a rezolva situaţia.Sindicatele avertizează că întreg programul european ar putea fi pierdut dacăExecutivul va reduce veniturile profesorilor implicaţi în proiect. Româniapierde, odată cu finanţarea UE, contribuţiile la fondul de asigurări sociale destat şi TVA-ul încasat după ce profesorii îşi foloseau salariile „europene”.

România ar putea pierde 25% din fondurile alocate de UE pentruplata personalului ce derulează proiecte cu bani europeni. De exemplu,profesorii implicaţi în programul AMPOSDRU, vor avea veniturile diminuate dacă “Legea Ciomu” 118 va fi aplicată fără discriminare, după cum susţine Cabinetul Boc. Legea118 stipulează că orice venit salarial din sistemul bugetar va fi redus cu 25%.Banii proveniţi de la Uniunea Europeană pentru programele AMPOSDRU se adreseazăcadrelor didactice, sub formă de salarii, pentru cursurile de educare a forţeide muncă, fondurile sunt gestionate de Ministerul Muncii. Chiar dacă profesoriiau pierdut deja 25% din salarii, “mulţumită” Legii 118, dascălii ar urma săpiardă acelaşi procent şi din veniturile plătite de UE. Formularea din legea118, alineatul 1, “cuantumul brut alsalariilor/soldelor/indemnizaţiilor lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizaţii şialte drepturi salariale, precum şi alte drepturi în lei sau în valută (…) sediminuează cu 25%” îi determină pe reprezentanţii Guvernului să-şi facă griji pentrufondurile europene. Surse din cadrul PDL ne-au mărturisit că ministrul educaţiei,Daniel Funeriu şi cel al finanţelor, Sebastian Vlădescu, au fost desemnaţi dejapentru a rezolva această “eroare birocratică”.

Această măsură vine după ce Cabinetul Boc a redus dejasalariile profesorilor cu 25%. Măsura nu ar afecta doar veniturile profesorilor,ci şi pe cele ale statului, pierzându-sefonduri europene, contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de stat, dar şi TVA, deoarece va scădea puterea decumpărare a numeroase familii.

Aceeaşi problemă a fost întâmpinată şi în cadrulprogramului sectorial Erasmus, ce le oferă studenţilor posibilitatea de astudia la universităţi din alte ţări, cu burse. “Spre deosebire de fondurile externe nerambursabile, post-aderare ca deexemplu fondurile structurale (cu toate componentele lor) pentru care responsabil naţional de administrare este MinisterulFinanţelor Publice din fiecare stat membru, pentru România responsabil naţionaleste Agenţia Naţională în numele Comisiei Europene, singura în măsură să impunăreguli de management financiar. În consecinţă, fondurile primite de oinstituţie/organizaţie în cadrul unui proiect din Programul de Învăţare pe TotParcursul Vieţii şi care eventual nu se cheltuie în totalitate nu se pot vărsala bugetul de stat, fiind proprietatea Comisiei Europene; ca atare, sumele necheltuite se transferă ComisieiEuropene”, se arată într-o adresă trimisăuniversităţilor din ţară de către Agenţia Naţională pentru Programe Comunitareîn Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP) şi semnată dedirectorul Monica Calotă.

Conducerea federaţiei sindicale Alma Mater consideră că nu putem vorbi de o eroare, ci de o “şmecherie”, în cazul în care vor fi reduse salariile provenite din programul AMPOSDRU. “În mod normal, veniturile ce provin din programele pefonduri structurale, cum este şi AMPOSDRU, nu pot fi reduse, deoarece suntfinanţate de Uniunea Europeană. E ca şi cum am tăia bugetul Uniunii. Esteadevărat că, în acest caz, contribuie şistatul, dar 5 milioane de euro vin de la UE, iar noi contribuim cu 500.000 deeuro. Probabil că Executivul vrea să reducă această parte. Este o «şmecherie»administrativă”, ne-a declarat preşedintele Alma Mater, Răzvan Bobulescu. Acesta atrage atenţia că o astfelde măsură va conduce la pierderea întregii finanţări pentru programul european.“Dacă Uniunea va afla despreaceastă măsură, va retrage finanţarea. Vom pierde fondurile europene. Nu înţelegce se urmăreşte cu această şmecherie, deoarece banii nu vor ajunge la bugetulstatului, probabil că ei vor să scape de acel procent pe care îl plătesc. Nucred că se poate aplica această reducere. Noi ne vom asigura că Uniunea va afladespre această măsură”, ne-a mai explicat Bobulescu.

EDU CER: Executivul nu se poate implica în programele europene

Dacă Executivul va aplica această reducere, România vapierde 25% din fondurile europene, contribuţii la bugetul de asigurări socialede stat şi chiar TVA, deoarece va scădea puterea de cumpărare a mai multorprofesori. Conducerile mai multor universităţi se tem că reducerea cu 25% arputea afecta mai multe programe europene, cum ar fi programul sectorialErasmus. Universităţile din ţară se vor adresa Ministerului Finanţelor pentru abloca această măsură.

Nici asociaţia EDU CER nu crede că Executivul va puteaaplica o astfel de măsură. “Dacă este vorba de programe finanţate de Uniunea Europeană, nu se poate puneproblema ca veniturile să fie reduse. Nu au decât să protesteze. Din câte ştiu,contribuţia statului la acest program este de doar 5%, dar nici aşa nu pot săreducă 25% din 5%. În plus, fondurile sunt şi în interesul Guvernului. De ce săse implice Executivul în programele europene? Nu au cum”, ne-a declarat preşedintele EDU CER, Ştefan Vlaston. Mai mulţi profesori îşi fac griji că universităţile ar putea pierde fondurileeuropene. “Eventuala reducere a fondurilor alocate prin POSDRUcontractelor aflate deja în implementare ar reprezenta o atitudine abuzivă astatului român și, în egală măsură, contrară intereselor naționale. Deșiparticipă la cofinanțarea proiectelor cu 13% din bugetul aprobat al acestora,guvernul/statul român nu este, cel puțin formal, angajatorul direct alcercetătorilor cu care universitățile urmează să semneze contracte pentruderularea de activități științifice. În plus, o astfel de măsură ar conduce,implicit, la reeșalonarea graficului de activități, la renunțarea la o partedintre acestea, precum și la reducerea indicatorilor asumați la momentuldepunerii aplicațiilor”, ne-a declaratprofesorul Dorin Popa din cadrul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că se bazează pe30 de miliarde, bani europeni, ce ar urma să-i obţină în perioada imediaturmătoare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-04-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine