2020-02-25 20:41

Legislaţie cu lacune. Administraţiile publice au „uitat” să aplice stema României pe acte oficiale

 |  17:46
Legislaţie cu lacune. Administraţiile publice au „uitat” să aplice stema României pe acte oficiale

Legea în vigoare cere administraţiilor publice să aplice stema Românieipe toate documentele oficiale emise. Primăriile şi consiliile locale folosescîn schimb siglele oraşelor. Chiar dacă primăriile nu respectă prevederile legiiîn vigoare, prefecturile nu ştiu dacă pot aplica amenzi.

Prefectura Covasna a solicitat Consiliului Judeţean din localitate să adauge stema României pe actele oficiale, pentru a “respecta legea” şi pentru a evita discriminarea. Prefectura Covasna a intervenit în urmaunei sesizări redactate de Dan Tănase, un cetăţean care a acuzat ConsiliulJudeţean că este discriminator. Astfel, InstituţiaPrefectului - Judeţul Covasna s-a adresat, printr-un document oficial,Consiliului Judeţean Covasna, solicitând respectarea legii în vigoare. “Ca urmare a petiţiei dlui Dan Tănasă, înregistrată la InstituţiaPrefectului - Judeţul Covasna, prin care ni se aduce la cunoştinţă faptul căstema României nu este reprodusă peactele oficiale ale Consiliului Judeţean Covasna, prin prezenta vă invederăm căpotrivit art. 4 din Legea nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului: «Stema României va fi reprodusă pe sigiliileautorităţilor publice, pe acte oficiale, semne monetare emise de România, peînsemnele şi pe unele accesorii ale uniformelor militare, în condiţiilestabilite de Guvernul României». Ca atare, nereproducerea stemei pe actele oficiale reprezintă oîcălcare a prevederilor legale menţionate, motiv pentru care vă solicităm să văînsuşiţi aceste reglementări şi să procedaţi la aplicarea acestora”, semenţionează în documentul adresat CJ Covasna şi semnat de prefectul GyorgyErvin. De asemenea, Prefectura Covasna susţine că lipsa stemei României de peactele oficiale implică şi o lipsă de respect a autorităţilor. “În afaraobligaţiei legale, reproducerea stemei României în condiţiile legii, reprezintăo dovadă de respect faţă de însemnele statului, aspect care, cu siguranţă, nupoate fi pus la îndoială”, se mai arată în documentul citat.

Situaţia este valabilă pentru mai toate administraţiilelocale. Din Constanţa şi până în Timişoara, aproape toate primăriile şiconsiliile locale nu adaugă stema României pe documentele oficiale, aceastafiind înlocuită de stema oraşului respectiv.

Articolul nr. 10, din aceeaşi Lege 102/1992, publicată înMonitorul Oficial al României, menţionează că “autorităţilepublice îşi pot elabora însemne heraldice şi sigilii proprii, în condiţiilelegii. Stemele judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor se aprobă deGuvern, la propunerea consiliilor judeţene sau, după caz, a consiliilor locale,cu avizul Comisiei Naţionale de Heraldică şi Genealogie”. Totuşi, legislaţia nu precizează însă că stemeleoraşelor pot înlocui stema României pe documentele oficiale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-05-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine