2020-06-05 01:07

Lista celor 54 de spitale din țară care vor prelua și trata pacienții cu coronavirus

 |  14:54
Lista celor 54 de spitale din țară care vor prelua și trata pacienții cu coronavirus

Ca urmare a depășirii numărului de 2.000 de pacienți infectați cu COVID, România a intrat în scenariul 4, iar Ministerul Sănătății a stabilit unitățile medicale în care vor fi internați și tratați pacienții infectați.

Lista a fost publicată marți în Monitorul Oficial și cuprinde următoarele unități:

Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia

Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad

Spitalul Județean de Urgență Pitești

Spitalul Județean de Urgență Bacău

Spitalul Clinic Municipal Oradea

Spitalul Județean de Urgență Bistrița

Spitalul Județean de Urgență Botoșani

Spitalul Județean din Brăila

Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov

Spitalul Victor Babeș din București

Spitalul Universitar Militar de Urgență Dr. Carol Davila

Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș

Spitalul Județean de Urgență Buzău

Spitalul Județean Călărași

Spitalul Județean de Urgență Reșița

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj Napoca

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța

Spitalul Județean de Urgență Sf. Gheorghe

Spitalul Județean de Urgență Târgoviște

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase li Pneumoftiziologie Victor Babeș Craiova

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Galați

Spitalul Județean de Urgență Giurgiu

Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu

Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc

Spitalul de Urgență Petroșani

Spitalul Municipal Hunedoara

Spitalul Județean Deva

Spitalul Județean de Urgență Slobozia

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Iași

Penitenciar Spital București-Jilava

Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare

Spitalul Municipal Sighetu Marmației

Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin

Clinica de Boli Infecțioase Târgu Mureș

Spitalul Municipal de Urgență Roman

Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț

Spitalul Județean de Urgență Slatina

Spitalul de Boli Infecțioase Ploiești

Spitalul Județean de Urgență Zalău

Spitalul Județean de Urgență Satu Mare

Spitalul Municipal Mediaș

Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu

Spitalul Județean de Urgență Suceava

Spitalul Județean de Urgență Alexandria

Spitalul Clinic pentru Copii Louis Țurcanu Timișoara

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara

Spitalul Județean de Urgență Tulcea

Spitalul Județean de Urgență Vâlcea

Spitalul Județean de Urgență Vaslui

Spitalul Municipal de Urgență Elena Beldiman din Bârlad

Spitalul Județean de Urgență din Focșan

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat Ordinul de ministru privind Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei Coronavirus COVID-19 și Lista spitalelor de suport pentru pacienții testați pozitiv cu virusul SARS-COV-2.

Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor reprezintă un document –cadru care instituie pașii care trebuie urmați de managementul unităților sanitare și măsurile pe care trebuie să le implementeze pentru izolarea și tratamentul cazurilor COVID –pozitive.

De asemenea, documentul conține reglementări privind modul de folosire a echipamentului individual de protecție (PPE) la nivelul unității sanitare, în mod rațional și corect, în funcție de secție, personal și tipul de activitate.

Astfel, în contextul COVID-19, echipamentul individual de protecție trebuie utilizat pe baza riscului de expunere (ex. tipul de activitate) și a dinamicii de transmitere a agentului patogen (ex. contact, picături sau aerosoli).

Tipul de PPE utilizat atunci când se oferă îngrijiri pacienților cu COVID-19 va varia în funcție de situație, personalul sanitar și activitatea desfășurată. Personalul medical implicat în îngrijirea directă a pacienților trebuie să utilizeze următoarele PPE: halate, mănuși, mască și protecție oculară (ochelari de protecție sau scut facial).

În mod specific, pentru procedurile generatoare de aerosoli pentru pacienții cu COVID-19 (ex. intubare, ventilație non-invazivă, traheostomie, resuscitare cardiopulmonară, ventilație manuală înainte de intubare, bronhoscopie, gastroscopie și recoltarea testelor PCR COVID) personalul medical trebuie să utilizeze ca protecție, mănuși, halate, măști FFP2 și FFP3; de asemenea, se vor utiliza șorțuri impermeabile, în cazul în care combinezoanele/halatele nu sunt impermeabile.

În colaborare cu autoritățile administrației publice locale, pe baza analizei la nivel local a capacităților de îngrijire a pacienților, a fost elaborată și Lista cu spitalele de suport pentru pacienții COVID – 19 pozitiv care necesită tratament și pentru patologii specifice (ex afecțiuni cardiace, ortopedice, etc)

Astfel, au fost identificate și desemnate ca unități suport un număr de 57 spitale/ secții exterioare/corpuri de clădire, 44 maternități, 60 spitale și centre pentru realizarea procedurilor de dializă din toate județele țării și București.

În spitale de suport sunt tratate cazuri pozitive la COVID 19 care necesită îngrijiri medicale și pentru alte patologii.

Într-o primă etapă, spitalele de suport desemnate reprezintă unități sanitare fără importanță de urgență, care pot asigura asistența medicală pentru celelalte urgente medico-chirurgicale. Au fost incluse în rețeaua de spitale de suport, unități municipale/orășenești și spitale din alte județe preponderent cele cu secții de Boli Infecțioase, precum și spitalele din alte rețele, decât ale Ministerului Sănătății ( Ministerul Transporturilor, Ministerul Apărării Naționale, unități sanitare private).

“Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor a fost elaborat de specialiștii din cadrul comisiilor de specialitate ATI, boli infecțioase și specialiști din cadrul Ministerului Sănătății, pe baza recomandărilor OMS si CE. Am cerut managerilor unităților sanitare, dar și direcțiilor de sănătate publică, serviciilor de ambulanță să aducă la cunoștința personalului medical și auxiliar, în mod repetat, procedurile ce trebuie urmate în această situație de criză, toate măsurile existente în planul de măsuri, în special reglementările privind măsurile de prevenție și utilizarea corectă, în funcție de expunere, personalului medical, dar și auxiliar”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Toate unitățile sanitare din sistemul public și privat au obligația asigurării acordării îngrijirilor medicale tuturor pacienților, în concordanță cu prevederile planului de măsuri aprobat. Refuzul asigurării acordării îngrijirilor medicale conform atribuțiilor specifice se sancționează conform prevederilor legale.

Ordinul ministerului Sănătății este publicat în Monitorul Oficial 263/31.03.2020. Acesta a fost adus la cunoștința managerilor unităților sanitare și a direcțiilor de sănătate publică într-o videoconferință condusă astăzi de ministrul Sănătății.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-31Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine