2020-02-17 23:46

Lista învinuiţilor se va mări. Expertiza tehnică în cazul tragediei de la Giuleşti va fi definitivată la INSEMEX peste două săptămâni

 |  19:08
Lista învinuiţilor se va mări. Expertiza tehnică în cazul tragediei de la Giuleşti va fi definitivată la INSEMEX peste două săptămâni

ŞefulSecţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului General, procurorulMarius Iacob, şi inspectorul-şef adjunct al ITM Bucureşti, Ştefan Mareş, audus, ieri, la INSEMEX documente necesare continuării expertizei tehnice făcutede specialiştii de la Petroşani, pentru stabilirea cauzelor incendiului de laMaternitatea Giuleşti.

Potrivitprocurorului Marius Iacob, deplasarea în Valea Jiului, la INSEMEX, are la bazăaducerea unor documente care să sprijine finalizarea anchetei, transmitecorespondentul Mediafax. "Am constatat că sunt într-un stadiu foarteavansat şi că specialiştii de la INSEMEX fac eforturi deosebite pentru afinaliza această expertiză care va constitui elementul de bază în cazulanchetei pe care o desfăşurăm. Am stabilit de comun acord că se mai impuneclarificarea unor aspecte legate de prezenţa anumitor obiecte în acel salon,pentru care vom face mai multe audieri şi în cel mai scurt timp le vom pune ladispoziţie aceste materiale pe care le vom obţine", a precizat, ieri, laPetroşani, procurorul Marius Iacob.

MariusIacob a vizitat o "cameră asemănătoare salonului de la MaternitateaGiuleşti", amenajată la INSEMEX. "S-a stabilit cu certitudine că nu afost o explozie în acea încăpere, ci un incendiu care a izbucnit din acea zonă,în care se aflau mai multe obiecte, între care aparatul de aer condiţionat.Sunt specialişti foarte buni la INSEMEX şi noi ne bazăm foarte mult peexpertizele pe care le fac dânşii şi am mai colaborat cu ei în dosareleinstrumentate în teritoriu", a completat Iacob.

Potrivitunor surse din rândul anchetatorilor, cercul învinuiţilor din acest dosar se valărgi, prin începerea urmăririi penale şi faţă de alte persoane care aulegătură cu producerea incendiului, din cadrul personalului Maternităţii Giuleşti.Anchetatorii şi-au format o teorie asupra cauzelor care au dus la producereatragediei, dar aceasta nu poate fi întregită decât în momentul în care estefinalizată expertiza de la INSEMEX. Potrivit unor surse din cadrul acesteiinstituţii, un raport final ar putea fi prezentat cel mai probabil în douăsăptămâni. Numai atunci anchetatorii vor putea stabili exact cine mai esteresponsabil de tragedie, alături de deja inculpaţii Florentina Cârstea şiVasile Dima. Cert este că vor mai fi şi alte persoane învinuite.

Analiză în oglindă

Alăturide Iacob, la Petroşani s-a aflat şi inspectorul- şef adjunct al InspectoratuluiTeritorial de Muncă (ITM) Bucureşti, Ştefan Mareş, care a apreciat că expertizatehnică a revenit celor din Petroşani, fiindcă "sunt primii specialişticare şi-au oferit necondiţionat ajutorul pentru aflarea cauzelor care au condusla producerea acestui accident". Din punct de vedere al sănătăţii şisecurităţii în muncă, despre cauzele şi împrejurările care au condus la acesteveniment vom putea vorbi numai după finalizarea expertizei. Vom fi în stare săspunem atunci exact ce s-a întâmplat şi din punct de vedere organizatoric, şidin punct de vedere tehnic", a spus Mareş.

SpecialiştiiINSEMEX studiază evenimentul de la Maternitatea Giuleşti într-un spaţiuamenajat similar cu cel în care a avut loc incidentul. "Aparatele medicaleşi toate echipamentele sunt poziţionate exact aşa cum au fost înainte deproducerea evenimentului. Până în acest moment, am încercat să simulăm, sămodelăm, să creăm diverse scenarii de verificare a ipotezelor care au pututconduce la producerea evenimentului. Cercetările sunt în plină desfăşurare.Astăzi (ieri - n.r.), cu reprezentanţii de la Parchet şi ITM Bucureşti, amstabilit continuarea cercetărilor pentru a clarifica cu certitudine cauzelecare au condus la producerea acestui nedorit accident de la MaternitateaGiuleşti", a precizat directorul INSEMEX, Constantin Lupu.

Specialiştiide la INSEMEX au primit, ieri, o documentaţie "voluminoasă" pe carevor trebui să o analizeze. "În această încăpere s-a încercat să sestabilească, cu aceste instalaţii de aer condiţionat în funcţiune, dirijareacurenţilor de aer şi a fumului care a fost degajat de incendiu. S-a încercat săse simuleze un incendiu, un focar bine conturat, de această dată între birou şidulăpiorul cu şase sertare. Prin senzorii amplasaţi în această încăpere s-aurmărit evoluţia temperaturii şi dirijarea fumului în situaţia în careinstalaţiile erau oprite sau pornite. S-a încercat să se stabileascătemperaturile de înmuiere sau de deformare a materialelor combustibile dinsecţie, în special materialul plastic, fie de la incubatoare, fie de lainstalaţia de aer condiţionat, fie de la tabloul de siguranţă existent acolo,lucru care ne ajută să definim clar ce temperatură a fost în acel moment înacea zonă. Nu pot să spun acum temperatura", a conchis directorul INSEMEX.

Sfidarea atribuţiilorde serviciu

Cincibebeluşi au murit şi şase sunt răniţi grav în urma incendiului produs în 16august, în Secţia de Terapie Intensivă prematuri. Cei şase bebeluşi răniţi,printre care două perechi de gemeni, sunt internaţi din 16 august la Spitalul"Grigore Alexandrescu".

AsistentaFlorentina Cârstea, care era responsabilă cu supravegherea bebeluşilor în searade 16 august, când a izbucnit incendiul în salonul de terapie intensivă de laMaternitatea Giuleşti, a fost reţinută în 23 august, de către procuroriiParchetului instanţei supreme, care au cerut instanţei Judecătoriei Sectorului6 Bucureşti arestarea preventivă a acesteia. În 24 august, JudecătoriaSectorului 6 a admis propunerea procurorilor şi a dispus emiterea unui mandatde arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele Florentinei Cârstea. Deciziaa fost contestată de Florentina Cârstea la Tribunalul Bucureşti, care, luni,i-a respins recursul.

InstanţaJudecătoriei Sectorului 6 arată, în motivarea deciziei prin care a dispusarestarea preventivă a Florentinei Cârstea, că are convingerea că lăsarea înlibertate a asistentei "prezintă un pericol concret pentru ordineapublică, iar măsura privării de libertate este adecvată pentru asigurarea buneidesfăşurări a procesului penal". De asemenea, judecătorul a apreciat căexistă probe şi indicii temeinice că asistenta a săvârşit faptele de care esteînvinuită.

AsistentaFlorentina Cârstea şi-a ignorat şi sfidat atribuţiile de serviciu când a lăsatnesupravegheat în mod nejustificat salonul de la Maternitatea Giuleşti şi afost într-un alt salon şi la toaletă, moartea bebeluşilor fiind violentă, aratăprocurorii în cererea de arestare a acesteia.

Procuroriisusţin că atitudinea asistentei de sfidare a obligaţiilor şiresponsabilităţilor profesionale a culminat cu absenţa nejustificată dinsalonul ATI, timp de 12 minute, când a izbucnit incendiul, fapt ce a produsconsecinţele ireversibile pentru bebeluşii deveniţi victime, care s-a doveditcu suficientă rezonabilitate că a fost comisă de inculpată.

Maternitatea,urmărită penal

Încazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, procurorii Secţiei de UrmărirePenală şi Criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie audispus, în 27 august, începerea urmăririi penale şi faţă de Vasile Dima, şefulServiciului Tehnic de la unitatea sanitară, pe care îl acuză de neglijenţă înserviciu, care a avut consecinţe deosebit de grave. Procurorii l-au reţinut peDima pentru 24 de ore, însă Judecătoria Sectorului 6 a decis ca acesta să fiecercetat în libertate. Decizia instanţei a fost contestată de procurori laTribunalul Bucureşti şi va fi luată în discuţie în 2 septembrie.

Totodată,procurorii au dispus şi începerea urmăririi penale faţă de Spitalul"Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti.

Procurorul-şefMarius Iacob a declarat că anchetatorii au constatat încălcarea normelor desecuritate în muncă, de securitate a sistemelor electrice, gestionarearesurselor umane, existând posibilitatea să fie extinsă urmărirea penală şi încazul altor persoane fizice.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-12-26

Mai multe imagini:
Lista învinuiţilor se va mări. Expertiza tehnică în cazul tragediei de la Giuleşti va fi definitivată la INSEMEX peste două săptămâni
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine