2020-02-18 12:26

Kovesi, prima VICTORIE: a obținut cele mai multe VOTURI în prima comisie a Parlamentului European

 |  18:37
 Kovesi, prima VICTORIE: a obținut cele mai multe VOTURI în prima comisie a Parlamentului European

Laura Codruța Kovesi și ceilalți doi candidați la postul de procuror-șef al Parchetului European (EPPO) sunt audiați în Comisiile reunite pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) și buget (CONT) din Parlamentul European. Azi are loc doar audierea, nu este dat şi un vot.

UPDATE: Laura Codruţa Kovesi a obţinut 12 voturi în Comisia pentru Control Bugetar (CONT) din Parlamentul European, care a votat marţi seara candidatul pentru funcţia de procuror şef al Parchetului European. Pe locul doi a fost Francois Bohnert- 11 voturi, iar Andres Ritter a primit un vot. Miercuri urmează votul și celeilalte comisii, comisia LIBE.

Principalele declarații ale fostei șefe a DNA, din prezentarea de 7 minute:

Sunt Laura Kovesi, am fost procuror 23 de ani, deci jumătate din viața mea am fost procuror. Am deținut cele mai înalte poziții în serviciul de procuratură din România, procuror general 6 ani și procuror șef al DNA timp de 5 ani. Aș fi onorată să continui munca atâtor oameni.

Parchetul European trebuie să protejeze interesele financiare ale UE, să recepereze daunele. Trebuie să se pregătească infrastructura, să se definească reguli interne. Pentru ca parchetul să funcționeze eficient trebuie să îndeplinim obiective comune cu Colegiul procurorilor europeni și să creăm acorduri de cooperare cu state participante și state terțe, de asemenea, să avem acorduri cu Eurojust, OLAF.

Cum pot eu contribui? Prin propriul exemplu. Am experiență îndelungată în gestionarea echipelor mari, în luare deciziilor strategice. Sunt obișnuită să lucrez în situații de stres și presiune publică.

Pentru mine, recuperea daunelor a fost cea mai importantă misiune. În timpul mandatului meu DNA a pus sub sechestru bunuri pe 2 miliarde de euro.

Am creat echipe de anchetă comune şi am cooperat cu peste 40 de ţări. Am pus sechestru pe proprietăţi şi conturi bancare din alte ţări.

Am identificat diferite tipologii de fraudă financiară, acest lucru mă poate ajuta să iau măsuri strategice.

Cred că procurorul trebuie să respecte statul de drept şi să aibă o busolă morală puternică, să aplicăm legea şi să respectăm drepturile fundamentale ale celor implicaţi în anchete.

Procurorii sunt importanţi pentru statul de drept.

Asta au în comun toţi procurorii din UE.

O justiţie independentă şi onestă poate lupta contra crimelor şi infracţiunilor. Numai o justiţie independentă poate apliva legea egal. Independenţa şi tragerea la răspunderea merg mână în mână.

Sunt constientă că aţi fost expuşi la informaţii negative despre mine. Vă stau la dispozitie să vă răspund la orice întrebare. Nu am nimic de ascuns.

Întrebare 1: Ați fost imaginea luptei anticorupție în țara dvs.. Care este experiența dvs. cu cazurile cele mai mediatizate și care este experiența cu OLAF?

Aproape toate cazurile pe care le-am investigat la DNA suscitau interes, pentru că competența DNA viza investigații pentru fapte de corupție la nivel înalt. Au fost investigate persoane care ocupau funcții înalte. De fiecare dată comunicarea publică s-a făcut cu respectarea principiului de nevinovăție.

Despre experiența cu OLAF, am cooperat cu această strucutră. Se vede prevede o cooperare strânsă, de a schimba informații prin acel sistem de case management. Deaspre cooperarea cu autoritățile statelor membre, și asta lucru este prevăzut în regulament.

Întrebare 2: Puteți să ne explicați în ce mod îndepliniți toate cerințele pentru ocuparea funcției?

Mulțumesc că pot lămuri infomații false. În momentul depunerii candidaturii am verificat criteriile, le îndeplinesc pe toate. În ceea ce privește gradul profesional, condițiile sunt îndeplinite. Să dețin o vechime de 15 ani, să nu fi colaborat cu serviciile de informații, să nu fi fost sancționat disciplinar în ultimii 3 ani și să fi avut calificativul foarte bine la evaluările profesionale.

Despre colaborarea cu serviciile de informații, legea prevede ideea de poliție politică și nu de colaborare instituțională.

Întrebare 3: Procurorul european ar urma să facă anchete cu cazuri de fraude şi în România, ar putea fi nevoie să investigheze si acolo cauze de fraudă. Care sunt temerile în acest caz? Stiu că există o relatie complicată cu Ministerul de Justiţie, avem apoi nivelul europea în cazuri transfrontaliere. Mă gândesc că sunt şi motivatii politice, presiuni.

În toată activitatea mea de procuror am respectat mereu legea si normele de procedură penală din legile speciale. Ca orice procuror trebuie să fim obiectivi

Dacă voi ocupa această poziţie, voi aborda profesional ce scrie în fişa postului şi obligaţiile din lege şi regulament. Nu are nicio relevantă ce s-a întâmplat în România, relaţia dintre sistemul de procuratură şi Ministerul de Justitie.

Întrebare 4: Cum ati folosi reţeaua de corespondenti EuroJust ca să vă asiguraţi că statele neparticipante la EPPO nu îngreunează activitatea? Cum veţi asigura ca prin această structură a agenţilor naţionali, EPPO va deveni cu adevărat un parchet european?

Procurorii europeni delegati vor rămâne procurori în sistemele lor naţionale şi fiecare sistem naţional are o relaţie cu puterea executivă. Anchete transfrontaliere s-au făcut şi în anii trecuţi. S-au folosit echipe de investigaţie comună, prin intermediul EuroJust. Acum va putea avea o colaborare foarte strânsă cu EPPO prin suport informativ şi folosirea unor ofiţeri de legătură necesară şi când vorbim de relaţia cu statele neparticipante în EPPO.

Cred că va fi o responsabilitate a procurorului şef de a încerca stabilirea unor puncte de contact, ofiţeri de legătură. Modul în care statele neparticipante pot fi convinse să adere la EPPO e prin obţinerea de rezultate credibile. Cetăţenii trebuie convinşi că EPPO e o structură eficientă.

Întrebare 5: Sunt mândră de faptul că se află astăzi aici în ciuda groznicei campanii pe care propriul guvern a lansat-o la adresa ei. Eu nu am motive să cred ce se spune. Ce măsuri ați lua pentru a se asigura că sunt respectate drepturile fundamentale ale suspecților?

Unul dintre principiile fundamentale ale EPPO este acela de a respecta drepturile persoanelor în anchetă. Cu siguranță asta va fi o prioritate. Dacă vor vor apărea situații în cazul în care un procuror va încălca drepturile persoanelor suspectate, sunt convinsă că se vor lua măsuri, apoi diseminarea informațiilor pentru evitarea unor astfel de situații. 

Întrebare 6: Sunt complet solidară cu dvs referitor la atacurile la care ați fost suspusă și m-a mișcat faptul că l-ați menționat pe Giovanni Falcone. Am colaborat cu el în trecut. Să ne clarificați dacă din partea CIA ați primit o recunoaștere, în 2011 și 2007 și în contextul închisorilor secrete ale CIA.

Nu sunt premii care au fost oferite de CIA ci de o agenție de aplicare a legii, Secret Service, care protejează demnitarii SUA și moneda națională, respectiv dolarul. La DIICOT am investigat dosare cu falsuri de bancnote false și cyber crime.

La începutul activității mele, în 2006-2007, structurile de aplicare a legii se confruntau cu aceste probleme de aceea au necesitat pregătiri  și de evaluare profesională. Nu am cooperat cu CIA. Toate știrile apărute astăzi sunt mincinoase.

Întrebare 7 Cătălin Ivan: În PE şi aceste două comisii discutăm de câteva valori: independenţa justiţiei, toleranţă faţă de corupţie, dreptul la liberă exprimare, libertatea presei. Este adevărat că CSM a constatat că DNA a influenţat instanţa într-un proces care vă viza direct?

Este adevărat că SRI a făcut parte din echipele mixte care au selectat probe instrumentate?

Cum explicaţi că 40% din cazurile DNA s-au soldat cu achitări?

Am avut un proces vizând nişte afirmaţii mincinoase în cadrul unei emisiuni, proces care a durat 4 ani şi s-a decis definitiv că am fost defăimată nedrept. Am câştigat şi în primă instanţă şi în calea de atac, au fost implicaţi mulţi judecători, nu am făcut niciun act pentru a influenţa, procesele au fost publice, mai multe instanţe diferite mi-au dat dreptate. Dacă CSM a constatat că a fost influenţat un judecător, un raport al inspecţiei arată că judecătorii spun că nu au fost influenţaţi. Raportul la care vă referiţi e atacat la ICCJ şi nu avem o decizie definitivă.

Ofiţerii SRI nu au administrat probe, nu au participat în procesul penal.Au fost sesizări. Probele au fost administrate de procurori, s-au administrat în faza judecăţii.

În fiecare an procentul de achitări e afişat pe site. Ultimul raport arată un procent de 36%, de 6 luni numai fac parte din DNA.

Dar, rata reală a achitărilor e de 13,6%. Diferenta sunt achitări datorate unor dezincriminări ale unor fapte penale, respectiv a abuzului în serviciu. Mai mult de jumătate din achitări sunt pentru dezincriminarea faptelor.

Întrebare 8 (Traian Ungureanu): Situația extraordinară dar reală a României în care Guvernul care va face propunerile de procurori vă este ostil. Cum veți rezolva această problemă de lucru și de imagine?

În ceea ce privește activitatea procurorilor delegați europeni, instrucțiunile se vor da de către camera permanentă. Din care face parte și procurorul șef european. Deci, procurorii delegați vor trebui să respecte instrucțiunile camerei permanente. Da, Guvernul este ostil față de Laura Codruța Kovesi, dar nu trebuie să fie ostil față de EPPO, din care vor face parte și câțiva procurori români. Indiferent de cât de ostil sau prietenos este un guvern, trebuie să-ți faci treaba cât mai bine.

Este o audiere publică, în care fiecare candidat este audiat timp de 75 de minute: 50 de minute sunt alocate eurodeputaților din comisia LIBE și 25 de minute – celor din comisia CONT.

Audierea Laurei Codruța Kovesi are loc azi, începând cu ora 16.30 ora României. Kovesi va fi audiată de către parlamentarii europeni membri ai comisiilor reunite de justiție și control și control bugetar,

Fosta șefă a DNA le va prezenta acestora planurile și viziunea sa în calitate de candidat pentru funcția de procuror șef al Uniunii Europene, o funcție nou înființată și foarte importantă - va investiga infracțiuni și dosare foarte mari de corupție și fraudă ce depășesc 10 milioane de euro, a transmis jurnalistul Cătălin Deacu pentru Telejurnalul de la ora 14.00.

Parlamentarii europeni vor vota miercuri, de la ora 11, pe care dintre cei trei candidați vor alege și vor susține mai departe. Mai departe, Parlamentul European va negocia cu Consiliul Uniunii Europene, instituție care are la rândul ei un candidat favorit pentru această funcție.

Abia după ce ambele instituții vor ajunge la un consens, vom ști cu exactitate cine va fi noul procuror-șef al Uniunii Europene.

Procedura va trebui finalizată până la sfârșitul lunii aprilie, pentru că atunci expiră mandatul actualului Parlament European și vor avea loc alegeri europarlamentare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-02-27Parerea ta...

OK!!!
26 Feb 2019

HAI ROMÂNIA AAAAAAAAAAAAAAAAAASA !!!!
ANONIM
26 Feb 2019

Cate minciuni a trantit LULUTZA si acolo Denota ca nu are nici o grija cu moralitatea Nesimtita plagiatoare si mincinoasa As vrea sa fie numita ca sa vada si lumea cu ce javra se confrunta
UN CETATEAN
27 Feb 2019

Va fii numita . Trebuie sa execute ordinele Germaniei si Frantei. Va trebui sa distruga economiile si justitia din Polonia, Ungaria , Cehia, Bulgaria etc. Micii intreprinzatori sa dispara si sa ramana doar corporatiile care sa conduca lumea. Sper sa nu fie asa dar...Sunt semnale ca asa se doreste. Merkel sa traiasca. Cam asta e situatia. COLONIA Romanica.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine