2020-08-09 19:51

Lovitură de teatru în Casa Regală. Regele i-a retras titlul de "Principe al României" lui Nicolae

 |  21:01
Lovitură de teatru în Casa Regală. Regele i-a retras titlul de "Principe al României" lui Nicolae

O veste surprinzătoare, dar foarte puțin explicată a venit de la Casa Regală, printr-un comunicat semnat de Maiestatea Sa Regele Mihai. Este vorba despre retragerea titlului de “Principe al României”, precum și calitatea de Alteță Regală pentru Nicolae, nepotul Regelui, fiul Principesei Elena. În același timp, Maiestatea Sa l-a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României.

Doar printre rândurile comunicatului putem întrezări că ar fi vorba despre comportamentul lui Nicolae, care ar fi nepotrivit viitorului Casei Regale și momentului în care i-ar fi venit rândul la tron.

Documentul regal care cuprinde aceste hotărâri datează din 1 august 2015 și a intrat în vigoare în aceeași zi, potrivit comunicatului transmis de Biroul de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai I.

Cu gândul la România

Regele Mihai a comunicat că a luat aceste decizii „cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei și vieții fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei”.

Motivul ar fi că atunci când nu va mai fi Principesa, „Familia Regală și societatea românească din acele vremuri” ar avea nevoie de o „cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect și mereu gândul la ceilalți”. Prin contrast, înțelegem că Principele Nicolae nu ar avea toate aceste calități și, din această cauză, nu mai poate fi succesor la tron.

Maiestatea Sa Regele nu ne mai transmite decât că „păstrând aceeași afecțiune nepotului său (…) nădăjduiește că Nicolae va găsi, în anii viitori, un fel potrivit de a-și servi idealurile și de a folosi calitățile cu care Dumnezeu l-a înzestrat”. Potrivit comunicatului, veștile au fost comunicate și Alteței Sale Regale Principesa Elena, mama lui Nicolae, „printr-o scrisoare personală” trimisă de Rege.

Familia și succesiunea

Nicolae a primit prin Statutul Casei Regale, titlul de Alteță Regală și Principe al României, începând cu data de 1 aprilie 2010, la împlinirea vârstei de 25 de ani (este născut la 1 aprilie 1985, în Elveția). Părinții săi sunt prof. dr. Robin Medforth-Mills și ASR Principesa Elena (divorțați în 1991).

Tânărul vlăstar regal a venit în România pentru prima dată în 1992, împreună cu bunicul său, și era văzut ca o speranță pentru monarhiști. Dar el nu putea ridica pretenții la tron, deoarece Constituția din 1923 prevedea că în lipsa unui urmaș bărbat, Coroana României revenea unuia din principii Casei de Hohenzollern-Sigmarinen. Însă bunicul său, Regele Mihai a promulgat un nou statut al Casei Regale în 2007, prin care a renunțat la orice legătură cu restul familiei din Germania, dar și la Legea salică (moștenitori exclusiv bărbați). Conform noului Statut, Linia de Succesiune începe cu Principesa Margareta, urmată de a doua fiică a lui Mihai I, Elena, apoi de fiul acesteia, Nicolae. Acest Statut ar trebui aprobat de Parlament, dacă s-ar aplica Constituția din 1923, și tot conform acesteia și Statutului Casei Regale din acea vreme, următorul în linie, după Mihai I ar trebui să fie Prințul de Hohenzollern Karl Friedrich, actualul cap al Casei Hohenzollern-Sigmarinen, apoi fiul acestuia, Alexandru și, în ordine, ceilalți descendenți ai familiei și copiii lor de sex masculin. Casa de Hohenzollern-Sigmarinen nu și-a manifestat vreun interes pentru preluarea Coroanei României la moartea Regelui Mihai.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-08-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz