2020-04-07 11:00

Mai multe elemente declarate neconstituţionale se regăsesc în noua Lege ANI

 |  19:28
Mai multe elemente declarate neconstituţionale se regăsesc în noua Lege ANI

CurteaConstituţională a identificat, în ultima formă a Legii ANI, declaratăneconstituţională, mai multe dintre elementele identificate anterior dejudecătorii instanţei constituţionale ca fiind în contradicţie cu Legeafundamentală, acesta fiind unul dintre motivele deciziei din 19 iulie.

"Deciziaprin care Curtea Constituţională, în exercitarea controlului concret, posterior,admite excepţia de neconstituţionalitate este obligatorie şi produce efecteerga omnes şi nu numai inter partes litigantes. (...) Curtea constată căadoptarea de către legiuitor a unor norme contrare celor hotărâte într-odecizie a Curţii Constituţionale, prin care se tinde la păstrarea soluţiilorlegislative afectate de vicii de neconstituţionalitate, încalcă Legeafundamentală. Or, într-un stat de drept, astfel cum este proclamată România(...), autorităţile publice nu se bucură de nici o autonomie în raport cudreptul", afirmă judecătorii Curţii Constituţionale în motivarea decizieiprin care au statuat că ultima formă a Legii ANI trecută prin Parlament esteneconstituţională.

Curtea faceaceastă constatare "independent de criticile de neconstituţionalitatecuprinse în sesizarea peşedintelui României", sesizare pe care a admis-o,decizia fiind anunţată luni, 19 iulie. Judecătorii Curţii nu precizează caresunt elementele declarate neconstituţionale în aprilie şi care se regăsesc învarianta revizuită de Parlament. Curtea Constituţională afirmă, în motivareadeciziei prin care a declarat neconstituţională cea mai recentă variantă aLegii ANI adoptată de Parlament, că normele de tehnică legislativă prevăzute deConstituţie au fost încălcate şi că Senatul nu a transmis un punct de vedere înaceastă problemă.

CurteaConstituţională reia, în cuprinsul deciziei ei, prevederile articolului 75 dinConstituţie, referitor la tehnica de sesizare a celor două Camere aleParlamentului. Curtea şi-a însuşit astfel motivaţia preşedintelui Băsescu, celcare a sesizat această instanţă după ce actul normativ i-a fost trimis pentru adoua oară spre promulgare. Şeful statului arăta că, potrivit alineatului 1 alarticolului 75 din Constituţie, cel care stabileşte în care materii competenţade a fi Cameră decizională revine Senatului şi în care domenii este CameraDeputaţilor, prevederea referitoare la introducerea comisiilor de verificare aaverilor de pe lângă Curţile de Apel reglementează în materia dreptului deproprietate privată, astfel că, potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor artrebui să aibă rol decizional. Şeful statului a arătat şi că dispoziţiilearticolului 75 alineat 1 din Constituţie "sunt reluate şi detaliate"prin Regulamentul fiecărei Camere.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-07-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine