2020-08-07 21:09

MApN, la ora bilanţului

 |  16:12
MApN, la ora bilanţului

Astăzi, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, a avut loc bilanţul activităţii desfăşurate de MApN în anul 2011, întrunire la care au fost prezenţi atât ministrul de resort Gabriel Oprea, dar şi premierul Mihai-Răzvan Ungureanu.

Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, s-a referit la bugetul asigurat Armatei Române, care a fost unul de avarie, şi a adăugat că Armata este cea mai reformată instituţie a României, şi care este alcătuită din oameni extrem de profesionişti: ”Armata României a străbătut un an dificil, aşa cum a fost pentru toţi românii. L-am parcurs cu fruntea sus şi cu dorinţa fermă de a ne îndeplini obiectivele asumate în faţa cetăţenilor ţării şi în faţa aliaţilor noştri. Am reuşit cu chibzuinţă, cu pricepere şi cu respect permanent faţă de români să ne administrăm eficient şi transparent resursele. Armata este poate cea mai reformată instituţie a statului român. Am declarat în repetate rânduri că nici un om nu va pleca din armată şi acest principiu rămâne valabil”.

La rândul său, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu, a ţinut să-l felicite pe conducătorii Ministerului Apărării pentru consolidarea imaginii României pe plan extern, pentru gestionarea operaţiunile din Afganistan, dar şi pentru ajutorul recent pe care personalul armatei l-a acordat sinistraţilor din zonele de est ale ţării afectate de zăpadă şi viscol. “'Aţi dovedit în nenumărate ocazii că ştiţi să ajungeţi la înălţimea aşteptărilor acestui Guvern, a guvernelor anterioare, ale tuturor celor care se uită către dumneavoastră ştiind că sunt în siguranţă. Aţi făcut acest lucru cu preţul unor aspre jertfe. Gândul meu şi al colegilor mei de Guvern se îndreaptă către familiile care au pierdut pe cineva drag şi sunt convins că aceste pierderi nu au fost câtuşi de puţin inutile. În primele zile ale trecerii Dunării, în 1877, Regele Carol I, privind la defilarea Armatei Române, a spus următorul lucru: ‘Mă uit spre oştire şi văd naţiunea română'. Sunt onorat să fiu lângă dumneavoastră, vă mulţumesc şi vă asigur de sprijinul întregului Guvern’. Alături de partenerii din Alianţa Nord-Atlantică aţi continuat participarea la operaţiunile din Afganistan, aţi participat la efortul internaţional de impunere a embargoului de armament în Libia. Şi menţionez doar două dintre cele mai vizibile responsabilităţi ale Armatei Române. Aţi contribuit remarcabil la consolidarea imaginii României pe plan extern, ca autentic furnizor de securitate, responsabil şi predictibil. Nu pot să nu remarc, mai ales în aceste zile, efortul ministerului pe care-l conduceţi, domnule ministru, la rezolvarea unor crize civile. Acolo unde a fost nevoie de forţa Armatei Române, în zonele afectate de calamităţi naturale, am ştiut că răspunsul din partea dvs va fi prompt şi pozitiv', a declarat premierul, la prezentarea bilanţului activităţii pe 2011 a MapN, care a mai adăugat: “ Meritele dvs sunt cu atât mai importante cu cât suntem într-un context economic, financiar delicat. Sunt conştient de toate aceste dificultăţi şi apreciez înţelegerea pe care o manifestaţi faţă de aceste trecătoare restricţii. Fiţi convinşi că atenţia noastră se îndreaptă către găsirea unor soluţii care să fie mulţumitoare pentru toţi, în condiţiile în care această ţară îşi va recupera energia economică pe care a pierdut-o în anii trecuţi. Sper ca în viitorul previzibil să putem identifica soluţii la cele mai stringente probleme ale personalului ministerului, ale Armatei Române în general”.

Preşedintele comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Senatului, Teodor Meleşcanu, consideră Armata trebuie să nu aibă de a face cu politicul. Senatorul susţine şi că are nevoie de mijloace serioase financiare pentru îndeplionirea cu succes a misiunilor sale: ”Eforturile de a acoperi operaţiunile în străinătate cu cele privind păstrarea, dezvoltarea capacităţii operaţionale a Armatei Române au ajuns la un punct destul de jos. Este evident că foarte multe din programele pe care le aveţi sunt programe, mai degrabă, la nivel conceptual şi pe hârtie şi nu dispun de baza materială a realizării lor. Armata are nevoie să aibă foarte clare misiunile pentru care este responsabilă, are nevoie de mijloacele financiare pentru a putea realiza aceste misiuni şi are, mai ales, nevoie pentru a rămâne ceea ce a fost întotdeauna în conştiinţa naţională, are nevoie să rămână în continuare în afara politicii”

La final, Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a ţinut să mulţumească şi el militarilor armatei române, care au fost prezenţi în zonele afecate de căderile abundente de zăpadă. “Aţi demonstrat că sunteţi acolo unde trebuie, nu numai în teatrele de operaţie, ci şi aici, când tuturor ne este greu. Sunt convins că a noastră colaborare va fi în continuare perfectă. MApN alături de MAI sunt două elemente fundamentale ale stabilităţii statului român şi efortul nostru este comun. (...) Funcţiile vin şi trec, rezultatele rămân, dacă ele există. Mult succes vă doresc şi vă mulţumesc pentru sprijinul ce l-aţi acordat în această perioadă dificilă ce am parcurs-o împreună”.

La bilanţul MApN au participat miniştrii Cătălin Predoiu, Gabriel Berca, Cristian Diaconescu, consilierul prezidenţial Iulian Fota, şeful SRI George Maior, procurorul general Laura Codruţa Kovesi şi preşedinţii comisiilor parlamentare de apărare, Costică Canacheu şi Teodor Meleşcanu şi şeful SMG, Ştefan Dănilă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639554-05-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz