2020-08-07 22:17

Marius Locic şi gruparea fraţilor Creştin au dat o „gaură” de 85 de milioane de euro: Frauda bancară a secolului

 |  21:00
Marius Locic şi gruparea fraţilor Creştin au dat o „gaură” de 85 de milioane de euro: Frauda bancară  a secolului

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au destructurat, ieri, în urma a 48 de percheziţii în Bucureşti şi trei judeţe, o reţea formată din 58 de persoane care sunt acuzate de fraude bancare de 85 de milioane de euro, în dosar fiind vehiculate nume grele din lumea politică sau din mediul de afaceri. Potrivit unor surse judiciare, capii reţelei sunt Marius Locic şi fraţii Dumitru şi Vasile Creştin, iar în dosar apar numele lui Vasile Blaga, al Oanei Mizil, dar şi al fostului şef al Poliţiei Române, Liviu Popa, sau al socrului Elenei Băsescu, Bebe Ionescu.

Numele lui Vasile Blaga apare în timpul unor convorbiri telefonice între Dumitru Creştin, Vasile Creştin şi Marius Locic. În momentul în care unul dintre ei atrage atenţia celorlalţi că ar putea să aibă probleme, ceilalţi spun că nu vor fi probleme pentru că „în spatele lor” sunt Liviu Popa, fostul şef al Poliţiei, Bebe Ionescu, socrul Elenei Băsescu, dar şi Vasile Blaga. Preşedintele PDL a negat orice implicare în gruparea de fraude bancare. „Unu – nu am intervenit în viaţa mea pentru nimeni să ia vreun credit, doi – n-am vorbit cu nici un director de bancă în acest sens, trei – nu mi-a solicitat nimeni să intervin pentru el (...)”, a declarat Blaga. Şi numele Oanei Mizil este implicat, după ce ar fi luat un credit de 1,5 milioane de euro, de la BRD, pe care însă nu l-a mairestituit. Omul de afaceri Marius Locic a fost adus, ieri după-amiază, la sediul DIICOT, pentru a fi audiat, la intrare acesta declarând că este „total nevinovat” şi că are „senzaţia” că a deranjat pe cineva din sistemul legume-fructe din străinătate, dat fiind că derulează investiţii în câteva pieţe. „(...) În relaţia Locic-bancă, nu există nici o fraudă”, a mai spus Locic.

Şapte directori de bănci, în anchetă

Lucian Cojocaru, fost director BRD şi în prezent vicepreşedinte al Volksbank, şi unul dintre fraţii Creştin au fost aduşi, ieri, pentru audieri la DIICOT, cel de-al doilea frate fiind plecat în  Dubai. În total, şapte directori de bănci sunt vizaţi în ancheta DIICOT privind fraudări bancare, între care Dana Băjescu, directorul BRD Dorobanţi, care a ajuns, ieri, la audieri. De asemenea, notarul Paula Rosenberg - soţia artistului Damian Drăghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor şi proaspăt senator USL - a fost adusă cu mandat de poliţişti la sediul DIICOT, pentru audiere.  „În fapt se reţine că, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucureşti, învinuiţii au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv prin obţinerea în mod ilegal de credite de la două unităţi bancare, pentru un număr de 35 de societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional organizat”, se arată într-un comunicat al DIICOT. Procurorii susţin că membrii grupului infracţional ar fi fost sprijiniţi de şapte directori generali sau directori comerciali ai unităţilor bancare, acuzaţi că ar fi coordonat procedurile de selecţie a firmelor, ar fi dat avize pentru risc şi ar fi aprobat creditele, deşi documentaţiile firmelor nu întruneau cerinţele legale. În acelaşi dosar sunt cercetaţi şi patru notari publici care ar fi încheiat şi autentificat contractele de garanţie ipotecară.

Denunţătorul, fostul soţ al Manuelei Fedorca

Omul de afaceri Valentin Nedelcu, fostul soţ al Manuelei Fedorca, ar fi cel care a denunţat schema prin care grupul vizat în noul dosar cu fraude bancare obţinea credite de la mai multe bănci pentru care gira cu terenuri supraevaluate. Potrivit unor surse judiciare, în februarie 2011, Valentin Nedelcu a fost arestat pentru astfel de fapte şi eliberat în luna mai a aceluiaşi an. La acel moment, afirmă sursele, Nedelcu a făcut un autodenunţ şi le-a redat procurorilor schema prin care aceştia obţineau creditele. Procurorii DIICOT l-au trimis în judecată pe Nedelcu pentru fapte similare cu acestea din dosarul actual. În octombrie, Nedelcu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 4 ani de închisoare cu executate, pentru iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat. Valentin Nedelcu a mai fost condamnat şi în anul 2005 pentru înşelăciune.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639585-11-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz