2020-08-07 22:07

Mărturiile acuzaţilor de atentatele din 11 septembrie 2001, secretizate

 |  09:20
Mărturiile acuzaţilor de atentatele din 11 septembrie 2001, secretizate

Judecătorul militar din Guantanamo a ordonat ca toate mărturiile acuzaţilor în dosarul atentatelor din 11 septembrie 2001 referitoare la abuzurile pe care le-au suferit în timpul detenţiei lor secrete să fie păstrate clasificate şi să fie dezbătute cu uşile închise în absenţa presei şi a publicului, relatează AFP.

Printr-o decizie datată 6 decembrie, dar dezvăluită miercuri pe site-ul tribunalelor militare excepţionale, judecătorul James Pohl a aprobat cererea guvernului american de a menţine caracterul secret al acestor mărturii în numele securităţii naţionale.

Această decizie se referă la toate informaţiile susceptibile să fie dezvăluite în audierea privind “detaliile în jurul capturării acuzaţilor”, ţările în care au fost deţinuţi în secret din 2003 până în 2006 patru dintre ei, “numele, identităţile, descrierile persoanelor implicate în capturarea, transferul, detenţia şi interogarea lor”, “tehnicile de interogare întărite” şi “descrierea locului lor de detenţie”.

Judecătorul a dat satisfacţie astfel guvernului american asupra documentelor şi mărturiilor presupusului creier al atentatelor din 11 septembrie, pakistanezul Khaled Sheikh Mohammed, şi celor ale altor patru dintre coacuzaţii săi, care riscă toţi pedeapsa cu moartea.

El a mai decis, tot la cererea guvernului, să instituţionalizeze o practică utilizată de mai mulţi ani, botezată “regula celor 40 de secunde”, care impune o selecţie în retransmiterea dezbaterilor, inclusiv în sala de audiere. “Acest termen permite tribunalului să evalueze şi să împiedice orice publicare intenţională sau din eroare a informaţiilor clasificate”, a scris judecătorul.

“Tribunalul estimează că acest dosar implică informaţii clasificate despre securitatea naţională, inclusiv informaţii Top Secret a căror publicare ar prejudicia securitatea naţională”, mai scrie judecătorul.

O organizaţie de apărare a drepturilor omului, ACLU, şi 13 canale media s-au opus formal secretizării dezbaterilor în cursul unei audieri în octombrie la baza navală americană din Guantanamo, în Cuba.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639585-11-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz