2019-12-06 05:24

Mihai Tudose, ministrul Economiei: “România trebuie să se folosească de situația din Grecia!”

 |  17:46
Mihai Tudose, ministrul Economiei: “România trebuie să se folosească de situația din Grecia!”

Unda de șoc a referendumului din Grecia, în care cetățenii greci au respins acordul propus de creditori, se face simțită și în România, interpretările oficialilor și ale oamenilor de afaceri fiind în general echilibrate, ele mergând de la identificarea unor oportunități de afaceri și până la apeluri la solidaritatea europeană.

“România trebuie să se folosească de situaţia actuală în care se află Grecia pentru a întări parteneriatul cu statul elen”, a declarat ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose, care apreciază că turismul va contribui la ieşirea grecilor din criză. "Eu cred că va trebui să folosim, chiar dacă sună mercantil, situaţia din Grecia şi să strângem relaţiile cu această țară, întărind parteneriatul pe care îl avem cu grecii", a afirmat Tudose, după ce a participat la o conferinţă organizată de minister împreună cu Camera de Comerţ şi Industrie a României.

El consideră că turismul în Grecia va funcţiona în continuare, întrucât turismul tradiţional nu a fost bazat nici pe o bancă deschisă, nici pe bancomat.

"Eu nu cred că nu va mai funcţiona turismul în Grecia, turismul acela tradiţional nu a fost bazat nici pe o bancă deschisă, nici pe bancomat. Turismul va funcţiona fără probleme şi cred că va fi unul dintre principalii factori determinanţi în ieşirea Greciei din criză", a mai spus Tudose, fiind întrebat dacă va fi afectată zona turismului.

Ministrul Economiei apreciază că deocamdată se fac doar speculaţii privind ce se va întâmpla în continuare.

"Este o manifestare democratică a unei ţări (referendumul - n.r.). Lucrurile sunt foarte exacerbate, ca şi cum grecii au stabilit prin referendum dacă mai plătesc sau nu datoriile. Lucrurile nu stau chiar aşa, ei au votat dacă sunt de acord sau nu cu planul propus de către autorităţile financiare internaţionale, aici a fost răspunsul nu. Înţeleg că acum guvernul elen lucrează la altă modalitate de a-şi plăti datoriile", a completat Tudose.

“Putem fi afectați și noi”

La rândul său, premierul interimar Gabriel Oprea a declarat, luni, că menţinerea situaţiei actuale din Grecia, ar putea afecta şi economia românească, având în vedere că există foarte multe bănci şi active elene în România.

"Cum suntem noi afectaţi în cazul în care s-ar prelungi criza? Avem foarte multe active, avem foarte multe bănci greceşti aici. Ştim bine că ne poate afecta şi pe noi", a declarat premierul interimar, întrebat cum ar trebui să privească românii criza din Grecia.

Oprea a adăugat că situaţia din Grecia trebuie soluţionată în interesul întregii Uniuni Europene.

"Eu cred că cel mai important lucru este ca Grecia, în urma acestui referendum, să continue parcursul proeuropean şi, bineînţeles, este important, pentru Grecia, pentru toată Uniunea Europeană, bineînţeles, cu partenerii europeni, să rezolve această criză care afecetază poporul grec", a mai declarat Oprea. El nu a vrut să comenteze ideea unei şedinţe CSAT cu privire la situaţia din Grecia.

Ponta: “Grecia este o democrație funcțională!”

Premierul Victor Ponta a spus, luni, că îi "detestă pe talibanii şi măcelarii sociali care demonizează un popor doar pentru că îndrăzneşte acel popor să aibă altă părere decât ei", el comentând astfel reacţiile la referendumul prin care grecii au respins măsurile de austeritate.

Victor Ponta a scris, pe contul său de Facebook, că grecii "sunt o democraţie funcţională şi asta trebuie respectat şi chiar admirat". Premierul mai spune că, indiferent de rezultatul referendumul din Grecia, va fi nevoie de reforme structurale şi de sacrificii, el adăugând că atunci când România a fost în criză nimănui nu i-a păsat. Şeful Exectivului susţine că, acum, România se află pe creştere economică, iar a compara situaţia de aici cu cea din Grecia este ca şi cum ai compara "mere cu pere". "România nu seamănă deloc cu Grecia - nici în bune, nici în rele. Avem o istorie diferită, mentalitate diferită, condiţii naturale, sociale, politice şi economice diferite”, a precizat Ponta.

Iohannis face apel la înțelepciune

Preşedintele Klaus Iohannis spune că, deşi Grecia a votat Nu la referendumul de duminică, speră că înţelepciunea politică şi economică va prima în cele din urmă şi se vor găsi soluţii care să însemne Da pentru viitorul european al Greciei.

”Deşi Grecia a votat NU la referendumul de ieri, sper că înţelepciunea politică şi economică va prima în cele din urmă şi se vor găsi soluţii care să însemne DA pentru viitorul european al Greciei. Este foarte important pentru toate statele Uniunii Europene să se caute în continuare căi pentru a ieşi din criză”, scrie preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj postat luni pe Facebook.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-07-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray