2020-07-07 13:35

Mihai Chiţac, înmormântat fără onoruri militare şi fără Ion Iliescu

 |  17:44
Mihai Chiţac, înmormântat fără onoruri militare şi fără Ion Iliescu

MihaiChiţac a fost înmormântat, ieri-dimineaţă, în Cimitirul Ghencea Militar, înprezenţa rudelor şi a câtorva zeci de apropiaţi, foşti colaboratori şisubordonaţi, între care Niculae Spiroiu şi Mircea Chelaru, cei prezenţidezbătând, uneori aprins, rolul fostului general în istoria recentă.

Ceremoniaa început înainte de ora 11.00 cu o slujbă la capela cimitirului, la care auasistat doar câţiva dintre cei prezenţi, restul mulţumindu-se să aştepte afară,întrucât capela s-a dovedit neîncăpătoare, informează Mediafax. Cei de-afară,foşti colegi ai lui Chiţac, foşti subordonaţi şi foşti colaboratori,majoritatea militari în rezervă, au discutat, preţ de câteva zeci de minute câta durat ceremonia din capelă, despre relaţiile cu fostul general, desprerespectul pe care i-l poartă, dar şi despre "halul" în care a ajunsţara astăzi. "A fost un militar de excepţie: sever, ferm, drept. I-am fostsubordonat şi am venit să-i aduc un ultim omagiu", a declarat presei unuldintre participanţi, descoperindu-şi capul atunci când şi-a început declaraţiadată în faţa camerelor de televiziune. Alţi câţiva au susţinut, la unison, căfostul general Chiţac a fost un mare om de stat, "spre deosebire de ceide-acum, care nu valorează nimic".

„Ceeace a decis justiţia astăzi va îndrepta istoria”

Atmosferadin faţa capelei s-a animat odată cu sosirea generalului în rezervă MirceaChelaru, fost şef al Marelui Stat Major pentru câteva luni, în anul 2000.Chelaru i-a salutat pe câţiva dintre cei prezenţi, foşti colegi şi foştiprofesori de-ai săi, a intrat în capelă pentru a lăsa câteva flori la sicriullui Chiţac, după care a ieşit precipitat, a mers la maşină, a luat un fulartricolor şi a revenit în biserică, spunând: "Înmormântarea unui general nupoate fi făcută fără tricolor". Gestul său a fost aprobat de majoritateacelor de-afară, care au continuat discuţiile laudative la adresa lui Chiţac.

Referitorla hotărârea judecătorească definitivă prin care Chiţac a fost condamnat laînchisoare în dosarul reprimării Revoluţiei de la Timişoara şi, concomitent,degradat până la rangul de soldat, foştii colegi ai defunctului au avut părerimai rezervate sau mai tranşante. "Ceea ce a decis justiţia astăzi va îndreptaistoria, vă spun eu", afirma cu tărie un bărbat în vârstă care s-arecomandat drept general în rezervă şi profesor la Academia Militară,"militar timp de 40 de ani". Alţii, mai puţin vocali, s-au mulţumitsă critice decizia justiţiei şi să afirme că Mihai Chiţac ar fi putut săbeneficieze, la înmormântare, "măcar de onori militare".

„Oeroare judiciară”

Maivehement şi mai sonor decât toţi ceilalţi, probabil şi pentru că este obişnuitcu prezenţa jurnaliştilor şi a camerelor de televiziune, Mircea Chelaru a lăsatsă se înţeleagă că nu exclude ca în procesul prin care Chiţac a fost condamnatla închisoare să se fi produs "o eroare judiciară". Au urmat cinci minutede declaraţii de presă ale lui Chelaru, care a atins subiecte precum"patriotismul", "onoarea militară" sau"proprietatea" asupra gradului de general, care nu poate fi neglijatănici măcar de o instanţă de judecată, în baza unor "vremelnice legi"."A fi general este o stare", a conchis Chelaru, declaraţia sa fiindprimită cu zâmbete aprobatoare de susţinătorii lui Chiţac veniţi laînmormântarea acestuia.

„Bătutde scutierii lui Chiţac”

Unanimitatealor a fost însă spartă de un bătrân îmbrăcat mult mai sărăcăcios decât restulcelor aflaţi în faţa capelei de la Ghencea Militar. Acesta a ascultatdeclaraţiile tuturor, după care, cu ochii roşii de plâns, i-a spus lui Chelarucă se numără, alături de fiicele sale, între cei "bătuţi de scutierii luiChiţac" în aprilie 1990, la câteva zile după izbucnirea fenomenului PiaţaUniversităţii.

Ieşireabătrânului a fost temperată de Chelaru, care i-a spus, scurt, că istoria vastabili cine a fost vinovat pentru represiunea manifestaţiei din Capitală învremea în care Chiţac era ministru de interne. Un alt militar în rezervă asărit ca ars atunci când a auzit spusele omului şi a intervenit brutal,adresându-i-se celui vizat cu apelativul "Moşule" şi întrebându-l"cine a tras în soldaţi?".

„90de ani de la Trianon”

Discuţiiles-au temperat şi au continuat până după ora 11.30, când sicriul cu trupul luiChiţac a fost scos din capelă şi dus la mormântul săpat la câteva zeci de metridistanţă. Ele au fost întrerupte doar de un bătrân cu un dosar în braţe, carestrângea semnături "împotriva Legii pensiilor", ceremonia deînmormântare a lui Chiţac fiind o mană cerească pentru scopul său, cei prezenţisemnând fără ezitare. Bătrânul a refuzat să dea detalii despre demersul său,spunându-le doar celor care semnau că dosarul "va ajunge la CEDO".

Înainteca cei prezenţi să pornească pe aleile cimitirului, către mormânt, Chelaru l-azărit pe fostul ministru al apărării, Niculae Spiroiu, care se îndrepta spreieşire. L-a strigat, l-a oprit şi l-a invitat "la o lansare de carte, laBNR", Spiroiu transmiţându-i că într-acolo se îndrepta. A urmat o scurtălecţie de istorie pentru jurnaliştii care deja se adunaseră în jurul celor doi,Chelaru anunţând că "anul acesta se împlinesc 90 de ani de la Pacea de laTrianon", lucru "despre care nimeni nu spune nimic". Spiroiu aexplicat că a fost invitat la o lansare de carte istorică la sediul BănciiNaţionale şi s-a retras. La scurt timp a plecat şi Chelaru, care nu a mai făcutparte şi din alaiul care l-a condus pe Chiţac de la capelă la mormânt.

FOTOGRAFIILiviuUntaru


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-08-08

Mai multe imagini:
Mihai Chiţac, înmormântat fără onoruri militare şi fără Ion Iliescu
zoom
Mihai Chiţac, înmormântat fără onoruri militare şi fără Ion Iliescu
zoom
Mihai Chiţac, înmormântat fără onoruri militare şi fără Ion Iliescu
zoom

Mihai Chiţac, înmormântat fără onoruri militare şi fără Ion Iliescu
zoom
Mihai Chiţac, înmormântat fără onoruri militare şi fără Ion Iliescu
zoom
Parerea ta...

DS POPA
04 Noi 2010

Hai, mai draga, eu inteleg ca-l urati pe Batranul Edec, dar de aici pana a regreta ca nu a fost ingropat cu Chitac...macar asteptati-l sa-si dea duhul....am citit titlul stirii si am ras...sugubetilor!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz