2020-05-25 09:20

Miliardarul Ioan Niculae: „Nu o cunosc pe Alina Bica!”

 |  21:01
Miliardarul Ioan Niculae: „Nu o cunosc pe Alina Bica!”

Rene Pârşan

Ioan Niculae neagă că mituit-o pe Alina Bica. Mai mult, milionarul susţine că nici nu o cunoaşte pe şefa de până mai ieri a DIICOT. Magnatul de Giurgiu, spaima elefanţilor afircani, este în vizorul DNA, suspecat că i-ar fi dat 3,5 milioane euro fostului procuror şef de la crimă organizată, Alina Bica, pentru tergiversarea dosarului Romgaz, in care este judecat pentru subminarea economiei naţionale. În plus, conform documentelor DNA, Niculae i-ar fi promis Alinei Bica şi postul de Procuror General al României, cu sprijinul amicului Liviu Dragnea, la rândul său, până mai ieri vicepremier în Guvernul Ponta.

„Nu am cunoscut-o, nu am luat legătură cu doamna Alina Bica, nici direct şi nici prin intermediari şi nu i-am dat suma de 3,5 milioane euro pentru tergiversarea dosarului „Romgaz”, a declarat Niculae, printr-un comunicat al grupului InterAgro.

El consideră că publicarea informaţiilor privind presupusa mită urmăreşte discreditarea sa, „ca persoană şi ca om de afaceri”. Informaţiile referitoare la înţelegerea Niculae-Bica au fost publicate în premieră pe blogul lui Robert Turcescu, sursa fiind un document al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, conform căruia procurorii DNA fac cercetări cu privire la Alina Bica, într-o cauză disjunsă din cea în care fosta şefă a DIICOT este arestată preventiv.

Bica ar fi trebuit să-i ofere lui Niculae informaţii şi expertiză care să-l ajute pe milionar să scape basma curată din acest proces, fie printr-o sentinţă favorabilă bazată pe chichiţe procedurale, fie să amâne cercetarea dosarului până la prescriere. Reamintim că dosarul Romgaz a fost instrumentat Romgaz, înainte de a fi numită în funcţia de şefă a DIICOT. Aceste acuzaţii ale DNA sunt infirmate însă de Niculae: „În dosarul Romgaz m-am prezentat în faţa organelor de cercetare penală, respectiv în faţa procurorilor de caz, ori de câte ori am fost chemat, însoţit de fiecare dată de avocaţii mei, iar toate apărările pe care mi le-am făcut în această cauză au fost şi sunt în conformitate cu legea penală. Dosarul este unul complex, care presupune o amplă cercetare judiciară, de lungă durată, inclusiv realizarea unei expertize contabile, ceea ce face lipsită de orice logică presupusa mea încercare de a da bani procurorului şef al DIICOT, pentru tergiversarea acestuia, până la împlinirea termenului de prescripţie. Precizez că, potrivit codului penal, termenul de prescripţie la infracţiunea de subminare a economiei naţionale este de 30 de ani, fiind practic imposibil ca un dosar să fie întârziat atât timp. Cred că mulţi dintre cei suspectaţi în acest dosar nu ar mai fi în viaţă peste 30 de ani”

El a mai afirmat că nu a fost audiat niciodată în noul dosar şi nu i s-a adus la cunoştiinţă vreo învinuire.

Cazanciuc caută un şef nou pentru DIICOT

În context, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat marţi că îşi doreşte ca funcţia de procuror şef al DIICOT să fie ocupată de un procuror din cadrul structurii, precizând că poartă discuţii pentru numirea unui nou şef al Direcţiei, în locul Alinei Bica. „Am avut, săptămâna trecută, discuţii cu colegii din DIICOT, o să am şi în această săptămână noi discuţii. După ce voi finaliza aceste întâniri, voi stabili, împreună cu DIICOT, o procedură de urmat. Opţiunea mea este pentru un procuror DIICOT”, a precizat Cazanciuc.

Funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a rămas vacantă după ce şeful DIICOT Alina Bica a fost arestată într-un dosar de corupţie privind retrocedarea ilegală a unui teren supraevaluat cu peste 60 de milioane de euro.

Alina Bica este suspectată şi că ar fi primit mită 3,5 milioane de euro de la Ioan Niculae, pentru a tergiversa dosarul pe care omul de afaceri el îl are la DIICOT.

Bica a demisionat de la conducerea DIICOT şi din funcţia de procuror al Direcţiei în 21 noiembrie, după ce a fost reţinută de procurorii DNA, o zi mai târziu fiind arestată preventiv.

De asemenea, tot marţi, Alina Bica, a fost suspendată din funcţia de procuror al Parchetului general de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii ca urmare a trimiterii sale în judecată.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-12-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine