2019-07-23 03:46

Militarii în rezervă, în faţa Palatului Cotroceni: „Ieşi afară, javră ordinară!”

 |  19:12
Militarii în rezervă, în faţa Palatului Cotroceni: „Ieşi afară, javră ordinară!”

Lozinca"Ieşi afară, javră ordinară!" s-a auzit din nou în faţa PalatuluiCotroceni, de data asta din gurile a peste o mie de militari în rezervă şi înretragere, care au protestat ieri timp de câteva ore. Tot ieri, în ţară au fostorganizate şi alte mitinguri, atât ale militarilor, cât şi ale profesorilor sauale unor funcţionari publici.

Pesteo mie de reprezentanţi ai Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate înrezervă şi în retragere (SCMDRR) au protestat, ieri, în apropierea PalatuluiCotroceni. Militarii au ars, ieri, pancartele arborate la miting cu portretelelui Traian Băsescu şi Gabriel Oprea, dar şi un chipiu de marinar şi un ceasoferit de preşedintele Traian Băsescu în Afganistan în 2006. ReprezentanţiiSindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Retragere şi în Rezervă auscandat. Ei au depus lângă o groapă situată pe terenul viran unde au primitautorizaţie de protest o coroană mortuară dedicată actualului regim.Protestatarii au aruncat în groapă o parte dintre pancartele pe care le-au avutla miting, dându-le foc. În aceeaşi groapă a fost aruncat un ceas pe care erainscripţionat "Oferit de preşedintele Traian Băsescu - Afganistan,2006". Protestatarii au explicat că este primit de la un militar care s-aaflat la acel moment în teatrul de operaţiuni din Afganistan. De asemena, ei auars un chipiu de marinar. La final, toţi protestatarii au scandat de mai multeori "Ieşi afară, javră ordinară!".

Fătuloiu,„cu sufletul alături de protestatari”

Secretarulde stat în MAI, Dan Valentin Fătuloiu, a fost din nou prezent în teren,asistând la protestul de la Palatul Cotroceni. El a stat timp de câteva minutepentru a vorbi cu jandarmii din dispozitivul de pază. Şeful DepartamentuluiOrdine şi Siguranţă Publică din MAI nu a vrut să dea nici o declaraţie şi s-aplimbat de-a lungul trotuarului unde sunt desfăşuraţi jandarmii. Întrebat, dupăplecarea lui Fătuloiu, ce le-a transmis jandarmilor, unul dintre aceştia a spuscă "numai de bine". Sosirea secretarului de stat a fost semnalatămulţimii de către preşedintele SCMDRR, Mircea Dogaru, care rostea un discurs.Ulterior, întrebat de ce crede că a venit oficialul MAI la protest, acesta aspus că, în opinia sa, Dan Fătuloiu are suflet de militar şi este cu sufletulalături de cei care protestează.

Timişoara

Aproximativo sută de persoane, membre ale SCMDRR Timişoara, au pichetat sediul PrefecturiiTimiş, suflând în vuvuzele şi având pancarte pe care scrie "Boc şi Oprea,jos labele de pe pensiile noastre". Protestatarii s-au adunat, în jurulorei 12.00, în faţa Prefecturii Timiş, ei având pancarte pe care scrie:"Un premier ce nu gândeşte pensiile ni le ciunteşte", „Boc şi Oprea,jos labele de pe pensiile noastre", "Vot de blam pentru GuvernulBoc". Potrivit liderului SCMDRR Timişoara, colonelul în rezervă MarianConstantin, protestul se doreşte a fi un semnal de alarmă legat de diminuareapensiilor militare. "Dorim să arătăm că în această zi extrem de importantăpentru noi suntem trişti, afectaţi, descurajaţi, în timp ce guvernanţii aruncăpraf în ochii cetăţenilor cu patriotismul lor. Legea sistemului unitar depensii ne-a luat toate drepturile. Vrem să fim trecuţi în pilonul II de pensii,aşa cum sunt cadrele militare în toate ţările UE şi NATO", a spusConstantin.

Suceava

Aproximativ30 de miliari, membri ai SCMDRR Suceava, au protestat în faţa PalatuluiAdministrativ din Suceava. Preşedintele SCMDRR Suceava, colonelul în rezervăIon Coca, a citit în public "moţiunea de protest" în care aceştiadoresc să li se ceară scuze din partea preşedintelui şi premierului pentruacuzaţiile şi insultele fără precedent aduse în special militarilor în rezervă,restaurarea statutului militarilor în conformitate cu prevederileconstituţionale, normele europene şi calitatea României de membru NATO şi UE,abrogarea Legii 119/2010 şi a tuturor prevederilor din Legea sistemului unic desalarizare referitoare la militari şi restaurarea legilor care au garantatintegrarea României în NATO ca legi ocupaţionale distincte pentru miliari,perfecţionarea lor şi respectarea legilor organice care asigură protecţiamilitarilor şi a familiilor lor. O delegaţie a sindicaliştilor a înmânatprefectului de Suceava, Sorin Popescu, moţiunea de protest. Ion Coca i-a spusprefectului că nu a crezut, atunci când a îmbrăcat haina militară, că va ajungeîn situaţia să protesteze. Prefectul de Suceava i-a asigurat pe protestatari căva trimite revendicările lor Guvernului.

Alba

Peste50 de membri ai SCMDRR Alba au protestat în faţa Prefecturii Alba, nemulţumiţide recalcularea pensiilor militarilor, transmite corespondentul Mediafax.Manifestanţii s-au adunat, în jurul orei 11.00, în Parcul din centrulmunicipiului Alba Iulia, de unde au pornit pe jos până la Prefectura Alba, undeau început o acţiune de protest. Nemulţumirile cadrelor militare în rezervăsunt legate de recalcularea pensiilor militare şi de faptul că li se interzicecumulul salariului cu pensia.

Cluj

Aproapeo sută de cadre militare în rezervă şi în retragere au protestat în faţaPrefecturii Cluj, purtând banderole de doliu şi având o coroană mortuară pecare o vor înmâna prefectului Florin Stamatian, transmite corespondentul Mediafax.Protestatarii s-au adunat, în jurul orei 11.00, în faţa Prefecturii Cluj, eiavând un banner cu denumirea sindicatului şi au aprins lumânări, susţinând căţin doliu pentru pierderea unor drepturi ale foştilor militari. Protestatarii austrigat "Vae Victis (Vai de cei învinşi)" şi "Onoare şiPatrie". Preşedintele SCMDRR Cluj, Gelu Miron, a declarat că protestatariisunt nemulţumiţi de modul de recalculare a pensiilor militare şi de faptul căpensionarii militari nu pot cumula pensia cu salariul. "Protestăm faţă deaprobarea unor legi cum sunt cea privind recalcularea pensiilor militare şi Legeaunitară a pensiilor, în urma cărora Armata Română este umilită. Au fost călcateîn picioare onoarea şi demnitatea militară. Pentru noi instituţii precumPreşedinţia sau Guvernul sunt moarte şi de aceea purtăm doliu", a spusMiron.

Bistriţa

Peste30 de membri ai SCMDRR Bistriţa au ţinut un moment de reculegere în faţaPrefecturii şi a sediilor PDL şi UNPR, nemulţumiţi de prevederile legii princare scad pensiile militarilor, transmite corespondentul Mediafax. Sindicaliştiis-au adunat la ora 9.30 în faţa Palatului Administrativ, unde au afişat unbanner cu numele sindicatului, au ţinut un moment de reculegere şi i-au înmânatapoi prefectului Cristian Florian, care a venit în stradă să discute cu ei, olistă cu soluţiile SCMDRR pentru "revenirea la statul de drept, lademocraţia constituţională în România".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638946-02-17

Mai multe imagini:
Militarii în rezervă, în faţa Palatului Cotroceni: 'Ieşi afară, javră ordinară!”
zoom
Parerea ta...

ERAS
25 Oct 2010

A inceput sa se agite si Marea Muta acuma sa vedem cat va mai pluti pluta condusa de bravul capitan si maimutele sale.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray