2020-03-29 12:44

Ministrul Cătălin Predoiu DĂ ÎNAPOI privind recursul compensatoriu

 |  15:14
Ministrul Cătălin Predoiu DĂ ÎNAPOI privind recursul compensatoriu

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, joi, că recursul compensatoriu, măsura promovată de guvernele PSD şi de fostul ministru Tudorel Toader care a scos din închisori mii de infractori periculoşi care au recidivat ulterior, nu poate fi „abrogată peste noapte pentru că ar conduce la efecte colaterale mai severe decât cele din prezent”.

„Recursul compensatoriu, Ministerul Justiţiei acţionează pe trei planuri. În primul râmd juridic în Parlament vom susţine acele propuneri care să ducă la abrogarea acestui tip de recurs compensatoriu, deci înlocuirea cu un sistem care să permită beneficiul unei astfel de măsuri în condiţiile de control asupra aplicării legii şi în condiţiile în care nu punem în pericol siguranţa publică.

Al doilea plean este juridico-diplomatic. Am angajat şi vom continua discuţii cu CEDO astfel încât să evităm declanşarea unui lanţ de condamnări la CEDO împotriva României.

Al treilea plan este unul tehnic care ţine de minister şi de grupurile de lucru în care se lucrează intens, în fiecare zi, pentru găsirea formulelor tehnice care să nu nască neconstituţionalităţi sau discriminări între subiecţii aplicări legii.

O abrogare peste noapte a recursului compensatoriu, fără a pregăti toate aceste planuri, inclusiv discuţiile cu CEDO şi măsuri de extindere a capacităţii penitenciare ar conduce la efecte colaterale poate mai severe decât cele din prezent.

În acelaşi timp, ştiţi foarte bine, guvernul şi-a asumat o obligaţie în cadrul negocierilor politice cu alte partide atunci când s-a obţinut votul de învestitură de a nu apela la Ordonanţe de Urgenţă în domeniul Justiţie şi cu aceasta am răspuns puţin şi la a doua întrebare: Guvernul nu-şi poate asuma o desfiinţare peste noapte a SIIJ, în primul rând din cauza acestui considerent de ordin formal, dar şi pentru că, după părerea mea, e nevoie de o dezbatere prealabilă mai largă în cadrul sistemului judiciar, şi apoi, dacă e posibil, obţinerea unui consens politic în Parlament”, a declarat Cătălin Predoiu în cadrul unei conferinţe de presă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-11-28Parerea ta...

EDUARD
29 Noi 2019

As dori să pun o intrebare domnului Ministru al justiției prin intermediul ziarului dvs. Intrebarea este următoarea_ La Botoșani s-a luat decizia ca prefectul să fie propus de către ALDE. Conducerea ALDE Botosani este asigurataă de către cuplul Florin ți Roxana Țurcanu, cuplu care face obiectul unui dosar penal care are la bază o plângere facuta de către un om de afaceri care îi denunța pe acestia ca in schimbul influenței din perioada cât erau presedinte de cj, respectiv deputat, i s-a cerut să le construiască o vilă pe dgeaba. Omul nu a primit contractele promise si i-a denunțat. Oare ce verdict va da sau daca va da vreun verdict judecătorul in dosarul Florin Turcanu, in conditiile in care acesta prin inerpusi va conduce prefectura?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine